Oskar Månsson: Det krävs för att vinna Allsvenskan – del två

BLOGG. Vilken avslutning, ändå. Fyra elefanter slåss om guldet och det ska spelas dubbla inbördes möten under de tre avslutande omgångarna. Allsvenskan blir inte mer spännande än så här.

Jag gjorde en liknande genomgång inför förra omgången och den prognosen står sig väl. Malmö och AIK vann sina matcher vilket de flesta trodde och jag lutade åt att Hammarby skulle ta hem derbyt och ge sig själva chansen på riktigt.

Alltså: fortsatt hett och tätt, spännande och ovisst. Det finns många kombinationer att räkna på, men jag håller det överskådligt i den här genomgången. Eller: jag försöker hålla det överskådligt – särskilt enkelt är det inte.

Annons

4. AIK 56 poäng +20
Falkenberg b
Malmö b
Sundsvall h

Så vinner AIK
Med tre raka vinster blir det 65 poäng för Gnaget, som dock inte kan ta titeln på målskillnad. Därför får inte Hammarby vinna tre raka, eller Malmö/Djurgården ta sex poäng eller mer.

Sannolikhet till guld
Liten, närmast minimal. Först och främst ska AIK vinna mot Falkenberg och Sundsvall, och dessutom slå Malmö borta vilket de inte har gjort sedan 1996.

Ett kryss mellan Hammarby och Malmö är önskeresultatet för AIK. Isåfall hamnar man före båda lagen – förutsatt att det blir tre raka AIK-segrar. Men i den här ekvationen återstår också Djurgården max tar fem poäng på sina avslutande matcher. Det är i sig ingen omöjlighet – DIF har Göteborg och Norrköping borta – men det krävs som ni märker många omständigheter på samma gång för att AIK ska hamna högst upp. För många, vågar jag slå fast.

Så tar AIK en topp tre-plats
Om man tar de mest troliga resultaten i de enskilda matcherna – vinster mot Falkenberg och Sundsvall och förlust mot Malmö slutar AIK på 62 poäng och sämre målskillnad än konkurrenterna. Det lär inte räcka. 63 poäng? Bättre chans!

3. Hammarby 56 poäng +31
Malmö h
Östersund b
Häcken h

Så vinner Hammarby
Chanserna ökar hela tiden. Men det lär krävas tre raka segrar, samt en del hjälp från lag utanför guldfajten. Hammarby är i praktiken tre mål – inte fyra – efter MFF på grund av fler gjorda mål och skulle med exempelvis en 2-0-seger i nästa omgång gå förbi Malmö i tabellen. Den matchen är förstås en absolut nyckel: tre poäng och Bajen är snudd på favorit. En poäng och Djurgården/AIK jublar. Noll poäng och guldet är kört.

Sannolikhet till guld
Malmö och Djurgården är favoriterna, men Hammarby spurtar snabbt. Chanserna att slå kaosklubben Östersund och (omotiverade?) Häcken är mycket goda, medan MFF hemma är en relativt öppen match på förhand. Jag ser Bajen som knappa favoriter trots frånvaron av Tankovic/Andersen då Hammarby har ett fenomenalt facit på Tele2 arena.

Om Hammarby lyckas med sin uppgift – tre raka och förbi MFF på målskillnad – krävs att Djurgården tappar minst tre poäng. Minst en förlust eller minst två kryss alltså. Det är inte givet att Hammarby isåfall vinner på målskillnad, men det är högst troligt. Jag lyfte ju Hammarbys chanser inför förra omgången, särskilt sett till det galna oddsen på 27, och efter derbysegern är det slagläge.

Så tar Hammarby en topp tre-plats
Det finns många scenarier här. För att förenkla det hela: Nio poäng är garanti, sex poäng bör räcka medan fyra poäng lär bli för klent.

2. Djurgården 59 poäng +30
Göteborg b
Örebro h
Norrköping b

Så vinner Djurgården

Djurgården är det enda laget som inte har någon inbördes match kvar mot konkurrenterna. Om DIF tar full pott är det bara ett Malmö, vars målskillnad är bättre, som går rent som kan matcha. Om Djurgården tar sju poäng är guldchanserna också mycket goda. Då är det fortsatt bara MFF som konkurrerar och skåningarna har Hammarby borta och AIK hemma kvar på sitt spelschema.

Sannolikhet till guld

Upp till bevis! Om vi utgår från att det blir vinst mot Örebro är det fyra poäng som gäller mot Göteborg/Norrköping på bortaplan då jag tror att 66 poäng men inte 65 poäng kommer att räcka till titeln i Djurgårdens fall. Fyra poäng i de matcherna lär kräva prestationer på toppnivå. Det blir svårt, men det är ingen omöjlighet.

Så tar Djurgården en topp tre-plats
Om Malmö slår AIK på hemmaplan räcker det med tre poäng på de återstående matcherna för Djurgården. Med 63 poäng – alltså med 1-1-1 på slutet – bör det vara säkert.

1. Malmö 59 poäng +35
Hammarby b
AIK h
Örebro b)

Så vinner Malmö
MFF seglade upp som oddsfavorit efter 1-0-segern mot Göteborg och Djurgårdens derbytorsk. Tre segrar och Malmö kommer att vinna om inte Djurgården fullkomligt vräker in mål. Sex poäng ger också en god chans med tanke på målskillnaden där bara Hammarby ser ut att kunna utmana.

Sannolikhet till guld
Ja, den är stor. Hammarby borta är årets svåraste allsvenska match sett till statistiken. Bajens form går rakt upp också, men mot MFF saknas alltså Tankovic/Andersen som varit Hammarbys bästa spelare under året. Om Malmö förlorar den matchen men vinner de två sista blir det en rysare. Då kan Bajen komma ikapp poängmässigt och gå förbi via målskillnad medan Djurgården sannolikt behöver ta sju poäng.

Jag tror att 65 poäng räcker för Malmö – förutsatt att förlusten inte kommer mot Hammarby. Det gäller i alla fall som min huvudteori just nu.

Så tar MFF en topp tre-plats
Om MFF slår AIK är det klart. En vinst mot Hammarby lär också säkra platsen. Om vi lyfter blicken, och bortser från inbördes möten, så lär 63 poäng vara säker Europamark. 62 poäng bör också vara tillräckligt i normalfallet.

Till sist: så här ser oddsen ut. Mer välbalanserade vid det här laget, tycker jag. Men det är fortsatt Bajen som jag hade spelat på.

Foto: Bildbyrån