Djurdjic funderade på att lämna Bajen: ”Vill inte skapa trubbel”

Nikola Djurdjic har varit tyst om vad som hände när han syntes på bilder från AIK:s guldfirande.
Efter Hammarbys första träning för året gav 32-åringen sin syn på saken.
– Det var en chock för mig att se hur det framställdes i medierna, säger han.

“Jag får så mycket hat att jag inte ens vill förklara”

Ett kort sms till Fotboll Sthlm den 12 november blev det enda uttalandet som Nikola Djurdjic gjorde efter att han och Vladmir Rodic synts på bilder från Soap bar där AIK:s spelare firade sitt SM-guld.

När Hammarby är klara med sitt pass i sporttältet på Nacka IP var det så dags för Djurdjic att möta pressen, den här gången bestående av Aftonbladet, Fotbollskanalen och Fotboll Sthlm. Han ser fram emot säsongen.

– Jag gjorde flest mål förra säsongen så jag förstår att det finns förväntningar på mig, säger han och berättar att han gärna skulle ta över lagkaptensbindeln till årets säsong.

– Det är en dum fråga. Jag tror alla spelare skulle vilja vara det. Men vi har många erfarna spelare, så vi får se.

Djurdjic tycker att relationen till supportrarna har repat sig något.

– Så länge de uppskattar vad jag gör på planen är det inga problem. Det var en dum sak men jag skulle inte vara en större Hammarbyare om jag sprungit ut när AIK-spelarna kom. Det viktigaste är att fansen vet att jag inte firade med dem (AIK). Det var så medierna presenterade det och det var dumt. Men jag mådde dåligt för att vi missat Europa-spel och jag borde inte ha varit där. Det var mitt misstag.

Annons

Vad var det som hände?

– Egentligen ingenting. Vi hade avslutat säsongen och var besvikna och ville slappna av. Vi frågade vår vän som jobbar på Soar bar om de var AIK-spelare där och fick svaret att de var på ett annat ställe. Det var olyckligt att de kom till vårt, men det är löjligt att tro att tro att jag skulle fira med dem. Jag hade en halvtimmes snack med Mikael Lustig som var där. Jag känner honom sedan gammalt, han försökte få mig till Celtic en gång. Jag försökte övertala honom att gå till Hammarby efter sejouren i Celtic, det var det som vi snackade om. Det var en chock för mig att se hur det framställdes i medierna. Men igen: som professionell fotbollsspelare måste man ta ansvar för sina handlingar.

Varför lämnade du inte direkt?

– Som jag sa, jag skulle inte ha varit en större hammarbyare om jag lämnat när jag såg dem. Det första som hände var att säkerhetskillen kom fram till oss och sa: ”Ni kommer inte få några problem här. Jag är en Hammarby-supporter. Njut och gå när ni vill.” Jag stannade där med Lustig, pratade i ungefär 20 minuter. Tydligen var det redan för sent då.

Du måste väl ha tänkt på att folk har mobiler och kameror?

– Så är det vart vi än går. Det var en dålig kväll, dåligt att vara där. Konsekvenserna blev alldeles för stora. Jag skulle gärna ha velat undvika allt drama och bara gått därifrån. Ibland behöver man svälja sin stolthet och göra det smarta, men jag tycker att det blev lite överdrivet.

Nu efteråt: ångrar du dig?

– Nu när jag varit med om allt drama ångrar jag det verkligen. Jag vill aldrig provocera någon, framför allt inte fansen. De vet hur jag är på planen och hur mycket jag lägger ner där ute för laget. Att någon ens tänker att jag skulle gå ut och fira med AIK gör ont. Det här var en stor läxa för mig.

– Det jag är mest besviken över är att vi inte tog oss till Europa. Då skulle allting varit mycket enklare och allt skulle ha försvunnit snabbare. Folk behövde kanske någon att lägga skulden på. Det förstår jag. Jag har under hela mitt liv varit en passionerad supporter själv, jag vet hur det fungerar och hur tunn linjen är mellan kärlek och hat. Jag respekterar hatet också för jag vet att det kommer från hjärtat. För mig är det normalt.

Du skrev till mig att du fick så mycket hat att du inte ens ville förklara. Hur var det då?

– Jag blev lite chockad. Folk gick för långt. Det krävdes bara en tidningsartikel för att förblinda folk, helt plötsligt glömdes allt jag gjort bort, att jag varit den som tagit fajten mot varje kapten och att jag varit den som pratat mest om guld till Hammarby. Helt plötsligt var det fejk och något annat sant. Det gjorde mig besviken, hur snabbt folk glömde och hur mycket hat jag fick. Folk försökte verkligen vara personliga och såra mig.

På sociala medier?

– Ja. Men egentligen överallt där jag dök upp.

Djurdjic berättar att han inledningsvis till och med funderade på att lämna Hammarby.

– Jag ville inte skapa trubbel för klubben. Om det skulle vara en anledning till det (att lämna) hade det inte varit några problem. Jag vill inte att Hammarby ska spela hemmamatcher och helt plötsligt ha en grupp av supportrar som kommer dit bara för att bua ut en av sina spelare, skapa problem i laget. Så skulle jag aldrig velat ha det, så om det skulle hänt skulle jag definitivt inte varit en del av Hammarby. Nu tror jag dock inte att det kommer hända.

Du skrev på Instagram om att AIK nu var den eviga fienden. Varför gjorde du det?

– Det finns en specifik anledning till varför jag skrev så och jag kommer säga det till spelaren i AIK när jag ser honom. Det var några saker som hände och även när AIK:s spelare gick ut och sa vad som egentligen hände så lämnades vissa saker osagda.  Men det är något annat. Om det hade varit ombytta roller hade jag inte väntat två dagar för att gå ut och säga vad som egentligen hände, det hade tagit mig två minuter att berätta om vad vi egentligen gjorde där. Jag skulle inte vänta i två dagar och låta helvetet braka loss innan jag sa vad som hade hänt.

Vem pratar du om?

– Ni vet vem som gick ut och sa att vi egentligen inte firade med dem.

– Jag behöver prata med en av deras spelare. Det är inget dramatiskt men som sagt, om det hade varit ombytta roller så tror jag att jag hade agerat lite annorlunda. Men jag vill inte dra upp det här mer. Jag vill försvinna från rubrikerna. Jag vill fokusera på min försäsong och förbereda mig för året.

Foto: Bildbyrån