Belekbloggen: Turkisk sjuka och tre spelare att hålla koll på

BLOGG. Syndafloden har inte kommit. Istället en storm och en turkisk sjuka.

Annons

I två dygn har jag legat feberdäckad på hotellet här i Belek och vaknat till böneutrop med jämna mellanrum. Skyfallet från helvetet har inte kommit än. Igår var det halv storm och en del regn i luften, men inte värre än att Hammarby kunde träna. Imorgon ser det också ut att bli match. Klockan 12 svensk tid är det kickoff mot japanska Shonan Bellmare.

På grund av min träningsfrånvaro har jag inga nya heta spaningar att komma med, men jag har ju trots allt sett Hammarby en hel del under försäsongen. Så här tänkte jag – i brist på annat! – lyfta fram tre spelare som jag tror kan gå en fin vår till mötes.

Tim Söderström
Det ser ut som att alla andra står still när han sätter fart.
När jag intervjuade Stefan Billborn i början av försäsongen var han närmast lyrisk över Tim Söderström-värvningen. Det är lätt att förstå varför. Söderström har fyllt 25 år och var mer eller mindre “bortglömd” i Brommapojkarna men det känns som att potentialen alltjämt är stor. Framförallt har Tim en oerhörd fysik, han är snabbare och starkare än de flesta. Ibland tycker jag att han borde ta kvickare beslut med bollen, men tack vare den där fysiken löser det sig ofta ändå: Tim kan för det mesta bara kliva förbi sin närmaste motståndare. Med Junior borta under våren lär Tim få en nyckelroll.

Jean Carlos de Brito
Det här är vad vi kallar en chansning med tanke på att jag har sett ETT träningspass med den 23-årige ytterbacken. Men på den timmen blev jag i alla fall mycket övertygad. Jean Carlos såg hur fin som helst ut och är en vänsterback i min smak: spelskicklig, kvick och säker. Konkurrensen till vänster med Dennis Widgren är i och för sig hård.

Simon Sandberg
Här finns det mer att hämta! Fjolåret präglades av småskador och andningsbesvär, vilket vi gjorde en intervju om häromdagen (publicering kommer när jag har frisknat till). 24-åringen har stundtals varit riktigt vass i Hammarby, men jag är säker på att han ännu inte är i närheten av sin maxpotential.

Kossounou Odilon är också ett fortsatt utropstecken – han var bra i svåra förhållanden mot Sankt Pölten – men frågan är om Billborn vill rucka på Fenger/Fällman i mittförsvaret i skarpt läge. När jag pratade med Billborn häromdagen påminde han att Odilon trots allt har mycket att lära. Det är möjligt att Billborn vill dra ner förväntningarna på den hajpade 18-åringen, men det kanske också pekar mot att Odion får vänta på sin tur i ett halvår eller så. Billborn berömde för övrigt även David Fällmans passningsspel, som enligt tränaren har utvecklats rejält under året.

Darijan Bojanic? Flipp eller flopp? Jag har ju länge ställt mig frågande till om han passar som sittande mittfältare i ett så pass offensivt lag som Hammarby och nu är Billborn inne på samma linje. För tre veckor sedan var Darijan tilltänkt på samtliga fem mittfältspositioner – nu är de två defensivare rollerna ute ur ekvationen, såvida det inte handlar om parkera bussen-motstånd. I utgångsläget är Billborn inne på köra Bojanic i något av en ”Hamad-roll”, det vill säga en vänsterytter som vandrar inåt för att nyttja sina spetskvaliteter. Det låter som att det skulle kunna fungera, men då krävs det att Bojanic har snabba och löpvilliga fötter runt sig.  

Nya tag imorgon – då hoppas jag kunna leverera en något skarpare analys.