Omar Eddahri: ”Har velat gå till Djurgården i många år”

Efter en strulig säsong och en oläglig skada är Omar Eddahri redo att visa vad han kan.
Fotboll Sthlm tog ett snack med Djurgårdens ytter om hans tankar inför det stundande derbyt – där hans ställs mot sina bästa vänner.

Annons

När Omar Eddahri anslöt till Djurgården i början av augusti blev det hans fjärde klubb inom loppet av ett år. Efter att kontraktet gått ut med tabelljumbon AFC Eskilstuna gick han till Sirius, men Eddahri bröt kontraktet redan efter ett halvår. Istället skrev han på för Ittihad Tanger i Marocko och inledde en nordafrikansk försäsong, men inte heller där blev det som han hade tänkt sig.
På grund av familjeskäl tvingades Eddahri flytta tillbaka till Stockholm efter bara en dryg månad i Marocko. Bästa vännerna Stefan Silva och Alexander Milosevic försökte få honom att komma till AIK, men istället skrev han på ett korttidskontrakt med Djurgården. Under den nygamla tränaren Özcan Melkemichel har det inte blivit mycket speltid. Eddahri skadade sig direkt efter ankomst men kunde i helgen göra comeback med ett inhopp i 1-1-matchen mot Norrköping.
– Tråkigt att jag skadade mig, men det är glömt nu. Nu blickar man bara framåt och framåt och försöker göra det bästa av det som är kvar, säger Eddahri.
Hur ser du på avslutningen av säsongen?
– Jag gjorde ett inhopp mot Peking och det gick bra. Jag tycker vårt spel lyftes en del när jag kom in. Så jag hoppas att få spela mot AIK från början och vara med och spela 90 minuter.
Du har ju två nära vänner i AIK, hur är det nu inför det kommande derbyt?
– Jätteroligt. Vi har alltid varit i olika skeden av våra karriärer men nu är vi alla samlade på samma nivå. Att få ställas mot varandra är speciellt faktiskt.
Hur mycket snackar ni?
– I princip varje dag, och vi umgås i princip varje dag. Vi är ju närmsta vänner.
Hur påverkas er relation nu när ni ställs mot varandra i ett derby?
– På planen glöms allt bort, då är fokus på att vinna matchen och slå ut sin motståndare, vem som än står framför. Jag skiter i om vi är vänner eller inte, jag kör över den som är framför mig. Men sen efter det är vi närmsta vänner igen.
Kan ni umgås på samma sätt när nästa match är ett derby? 
– Vad ska vi göra? Vi har umgåtts i princip varje dag sen vi var sju, åtta år. Man kan inte
ändra på det bara för att vi spelar i olika lag.
Vad sa de när du gick till Djurgården?
– Att jag borde ha gått till AIK.
Hur nära var en flytt till AIK istället?
– Vi låter det vara osagt.
Hörde AIK av sig?
– Ja.
Men?
– Men det blev aldrig något.

Annons

Så hur kom det sig att det blev Djurgården?
– Jag har varit nära på att gå hit i flera år. Jag har velat gå hit i flera år. Sedan fanns möjligheten nu och vi lyckades mötas. Det fanns vissa andra klubbar på tapeten också men det blev till slut Djurgården och det är jag glad för.
Var Özcan viktig när du skulle bestämma dig?
– Såklart. Jag trivdes med honom sist och jag trivs fortfarande med honom. Sen spelar inte det där så stor roll, jag kommer inte får någonting gratis tack vare det, tvärt om, jag måste säkert jobba ännu hårdare. Den enda skillnaden mot andra tränare är att jag haft honom tidigare.
Ditt kontrakt går ut efter säsongen. Är det större chans att du stannar om Özcan gör
det?
– Jättesvårt att säga. Oavsett om Özcan stannar eller inte så vet jag inte om jag kommer stanna. Så nej, jag skulle inte säga att det har så stor betydelse.
Hur ser du på framtiden?
– Ingenting är klart med någon. Det finns vissa alternativ, vissa öppningar som visat sig nu lite närmare transferfönstret. Vi får helt enkelt se hur det blir.
Vad är du i för skede av karriären? Vad vill du blir nästa steg?
– Jag började min elitsatsning på riktigt när jag var 23. Innan det så hade jag ett brejk på fyra år. Jag ser det som att jag har fyra extra år i karriären och det har besparat mig massa skador och förslitningar. Förhoppningsvis gör det att jag kan spela längre. Jag känner det när jag spelar, jag känner mig lätt och fräsch. Jag fyllde precis 28 så jag är i min prime. Vi får se om jag väljer att gå utomlands de sista sju-åtta åren eller om jag väljer att stanna i Allsvenskan något år till.
Du vill spela utomlands låter det som?
– Ja det vill jag. Men när det blir har mindre betydelse. Jag har inte bråttom att flytta ut. Jag är ganska lättränad och tror jag kommer kunna hålla mig fräsch till en hög ålder.
Vad tror du om Djurgårdens framtid?
– Den här säsongen får vi försöka komma på en så bra position som möjligt. Jag ser inte varför vi inte skulle kunna gå rent de sista fem matcherna.

Annons