DIF tittar på offensivt nyförvärv: ”Kör om det är långsiktigt”

Januari innebär sportchefspussel för Bosse Andersson.
De stora bitarna inför Djurgårdens 2020 är på plats, men än återstår en hel del arbete.
Fotboll Sthlm kollade läget med sportchefen.

Annons

I onsdags blev Djurgården en rikare klubb. Eller rättare sagt: i onsdags kunde Djurgården räkna med att bli en rikare klubb framöver. Tino Kadweres övergång från Le Havre till Lyon kommer att ge DIF ett antal – vilket kan vara i runda tal 13 – miljoner kronor till klubbkassan.
– Vi vet att Lyon betalar hög transfersumma, men vi vet inte hur överenskommelsen ser ut i detalj. Det är inte så att vi har pengar på banken imorgon, säger Bosse Andersson till Fotboll Sthlm.

Ni får betalt enligt hur Lyons betalningar till Le Havre kommer?
– Absout, så brukar det vara. Jag tror också att det var högre summor på bordet först, men Le Havre vill behålla honom säsongen ut. Tino hade gärna spelat Champions League med Lyon men så blev det inte. Han är förstås väldigt viktig för Le Havre. De har också varit väldigt professionella i kontakten med oss. De fick en spelare som var skadad när de köpte från oss men de visade stor tro på Tino.

Kommer ni får mer betalt om Le Havre (som just nu är sexa i Ligue 2) går upp?
– Det är bra om de går upp, ja. Det finns olika saker i avtalet som är prestationsbaserat. Vi har uppfyllt en del, men vi kan uppfylla en del till.

Vad innebär pengarna i ljuset av att ni ska satsa mot Champions League?
– Man kan inte se det som att ”okej, nu har vi de här pengarna och ska satsa mot Champions League!” De miljonerna underlättar inte riktigt på det sättet. Det viktiga är att det ger oss mer trygghet för att fortsätta satsa långsiktigt för att vara med i toppen och konkurrera i Europa.

Vad säger Tino om pengarna som går till Djurgården?

– Han fattar att det är stora pengar för oss och det gör honom stolt. Man framförallt är han glad för sitt kontrakt med Lyon. Och vi är glada för Tinos skull, det är en riktig saga.

När Djurgården sålde Tino Kadewere var det inte första gången som de gjorde en stor affär med en afrikansk spelare. Bosse Andersson tror att Afrika-spåret kommer att var hett även i framtiden, men kanske inte i samma utsträckning.
– Det vore dumt att ändra spår, men det kan se lite annorlunda ut. För fyra år sedan hade vi fem-sex afrikaner i truppen, mycket på grund av att vi hade en tuff ekonomisk situation och att det var en viktig del i att utveckla klubben på sikt. Det är härligt att vi har fått stora pengar för Tino och även pengar för Aliou Badji när de har gått vidare till nästa klubb. Vi vågade spela dem i stora matcher, i derbyn trots att de var unga. Det förtroendet har blivit viktigt för oss på sikt.

Nu är ni på en högre nivå och det blir tuffare att ge unga chansen. Hur tänker du kring den balansgången?
– Det är precis som du säger en balansgång. Men jag tror att vi kan fortsätta en del. Vi har ett bra rykte nu både bland afrikanska och europeiska klubbar. Det finns klubbar som vill göra affärer. Under förra året var vi och tittade på en del afrikanska spelare som vi inte lyckades värva. Ibland var det visumproblem, ibland drog det ut på tiden, ibland var det konkurrens från större klubbar, till exempel i Belgien. Vi kan inte konkurrera med pengar i sådana fall. Däremot kan vi erbjuda en bra miljö och utvecklingsmöjligheter för spelaren.

Kan du nämna något namn som ni gick bet på?
– Nej, det finns ingen anledning att göra det. Men det var några stycken spelare som sagt.

I stora drag är Bosse Andersson nöjd med spelarstallet som Djurgården har till förfogande i nuläget. Men truppen ska först bantas något, och därefter kan det bli tal om nyförvärv. Två av spelarna som är på väg bort är Hampus Finndell och Dzenis Kozica – dock bara på lån.
– Hampus kom hit för två år sedan och har fått begränsad speltid. Men det är en skicklig spelare, det har vi sett i vardagen på träning. Han är hos Dalkurd nu för att bekanta sig så det är inte omöjligt att det blir en utlåning.

Är Kalmar fortsatt aktuellt för Kozica (som har varit och besökt KFF)?

– Det finns en dialog, sedan vill jag inte säga mer. Men speltid är viktigt och vi har haft en diskussion om utlåning.

En spelare som är aktuell som nyförvärv är Erland Tangvik, den norske 22-årige målvakten som tränar med Djurgården just nu. Isåfall är han tänkt som ett reservalteranativ i truppen.
– Han har gjort ett gott intryck. Det är en tuff situation att vara nästintill uttalad tredjemålvakt, men det ser hoppfullt ut. Det kan bli aktuellt, men vi får se hur det blir i slutändan.

Ett mer meriterat namn som det har skrivits om är den amerikanen Luca de la Torre, 21. Mittfältaren från Fulham är ett alternativ för Djurgården om Jesper Karlström inte skriver nytt kontrakt – vilket Bosse Andersson dock har förhoppningar om (läs mer här!)
– Vi har haft kontakt med honom (De la Torre). Vi får se hur det blir, säger sportchefen utan att vilja utveckla vidare.
Däremot berättar sportchefen att Djurgården tittar på att ta in ytterligare en offensiv spelare. Och då verkar det handla om spets snarare än bredd.
– Det kan bli aktuellt beroende på vad som händer med Kozica och Finndell. Om vi hittar något som blir långsiktigt bra så kör vi på det.

Är det något som är hett nu, eller något som ligger längre fram?

– Det internationella fönstren stänger ganska snart och sen har vi tid innan vårt fönster stänger, så det ligger nog längre fram.
– För oss har prio hela tiden varit tre saker. Ett: ha kvar Jesper Karlström. Två: inte sälja någon spelare om det inte är lukrativt för oss. Tre: värva Kalle Holmberg. Men det kan också vara bra med ytterligare konkurrens. Hittar vi ett långsiktigt alternativ är det aktuellt för oss.

LÄS MER. Djurgården hoppas på Karlström: ”Börjar bli skarpt läge”

Foto: Bildbyrån