Bosse Andersson: ”Att ta in nya spelare är inte en lösning”

Hur ser Djurgården på den svajiga starten av Allsvenskan?
Vi ställde raka frågor till sportchefen Bosse Andersson. 

Annons

Efter en intensiv allsvensk start har vi kommit fram till ett litet “uppehåll” på sex dagar då Svenska Cupen bryter upp spelschemat.

Djurgården spelade oavgjort mot Helsingborgs IF efter en svag andra halvlek där laget tappade sin 2-0-ledning. De regerande mästarna ligger efter sex spelade omgångar på en tionde plats i dagsläget. Fotboll Sthlm ringde upp sportchefen Bosse Andersson för att fråga hur han ser på seriestarten.

Vad säger du om inledningen?
– Det har varit en speciell och intensiv period där vi sportsligt blandat och gett. En del bra prestationer där vi inte fått några poäng och en del dåliga prestation där vi tagit poäng. Det är speciellt att spela hemma på Tele2 Arena helt utan publik och det är där vi tappat två ledningar och förlorat poäng, både mot Örebro och mot Helsingborg. Sedan när det är intensivt så har vi drabbats av hårda skador på Bärkroth och Chili som står för snabbheten i vårt lag.

Är det bra nog?
– Nej, det är självklart inte bra nog. Sedan kommer serien vara lång och jag känner mig trygg med vår ambition att vara högre upp i tabellen. Vi har bara spelat sex omgångar och det är jämnt, men det är klart att lite högre upp hade man velat ligga.

Vad är det som inte fungerat enligt dig?
– Både spelare och ledare vet att vi inte varit tillräckligt jobbiga för motståndarna att möta.

Vad är säsongens ljuspunkt än så länge?
– Att vi gjort några bra prestationer, som mot Malmö FF där vi jobbar på bra till exempel. Sedan finns det några enskilda, som Oscar Pettersson som har fått speltid och gjort mål. Även Fredrik Ulvestad har visat upp sig, så det finns ljusglimtar men som kollektiv, vilket är vår styrka, har vi inte nåt den styrka som vi tänkt oss.

Sitter tränarna säkert?
– Ja, absolut. Vi är väl medvetna om att vi vann guld förra året på ett fantastiskt sätt. Sedan tappade vi Allsvenskans skyttekung och även seriens bästa spelare och det kom dessutom en pandemi som lamslog hela världen inklusive fotbollen. För vår del som ansvarar för att driva klubben finns det viktigare saker, det gäller att ha en ekonomi för att spelare och ledare ska känna sig trygga i Djurgården, säger Andersson och utvecklar:
– Det finns inget “quick fix”, utan alla är överens om att vi har väldigt duktiga ledare som oavsett om det går bra eller dåligt ska känna sig trygga i Djurgården. Sedan har vi en grupp med spelare som har kunnandet för att vi ska vinna fotbollsmatcher.

Är du orolig?
– Nej, det är jag inte. Det som är viktigt i allt det här är att det är en speciell säsong och att vi nu fått fakta som vi inte visste när vi klev in i säsongen. Detta ser ut att bli långvarigt och vi planerar för en säsong helt utan publik. Vi är oerhört tacksamma mot våra supportrar där större delen skänkt sina säsongskort vilket gör att vi har något att arbeta för. 

Bosse Andersson förklarar att det fortfarande finns svårigheter i planeringen.
– Vi vet att vi ska spela Champions League och har den faktan, men den stora frågan är hur det ser ut nästa år? Hur ska vi anpassa det? Även fast vi känner oss trygga med att vi kan styra Djurgården och känner att vi kommer att komma starka ur detta är det svårt att ta åtagande eller göra investeringar. Det finns ingen annan lösning än att vi gör det här tillsammans.

Vad är det viktigaste för klubben på kort sikt?
– Att få en igenkänning i det som Djurgården visade förra året. Att vi vinner fotbollsmatcher och är jobbiga att möta genom hårt arbete i både offensiven samt defensiven.

…och på långsikt?
– Det är att vi ska komma ut ur det här med en god ekonomi för att kunna ta långsiktiga och bra beslut, vilket vi har varit skickliga på de sista åren att göra. Vi var svenska mästare, hade en stor backning av supportrar genom rekord av säsongsbiljetter och alla siffror kring sponsorer pekade uppåt. Idag är det en större osäkerhet och frågetecken kring framtiden, säger Andersson och lyfter fram det historiska perspektivet:

– Djurgården fyller 130 år nästa år, det ansvaret måste vi se och att Djurgården ska vara en toppklubb i Allsvenskan i många år framöver. Nu har vi sett medaljens baksida då vi tappat en del spelare som vi inte ersatt, något vi hade gjort om allt var normalt. Vi var aktiva i mars, men ibland händer det saker som man inte kan förutse, vilket var fallet i år där det fanns viktigare åtgärder än att köpa och sälja fotbollsspelare.

Ser du det kommande transferfönstret som en möjlighet att vända på det här?
– Nej, det gör jag inte. Jag har en stark tro och känner mig trygg med våra spelare och ledare. Det är inte en lösning att ta in nya spelare som ett “quick fix”, ansvaret ligger på de som är här och nu och ingen annan. Däremot måste man alltid i en klubb, tids nog, att ta långsiktiga beslut även fast det kanske blir lite anpassade. Man har spelare vars kontrakt går ut och man måste göra avvägande för att nästa säsong kommer att vara annorlunda jämfört med säsongen 2020.

Vad vill du säga till supportrarna?
– Vi är otroligt tacksamma för stödet och engagemanget som finns, både genom säsongskorten och olika kampanjer. Det är otroligt. Man saknar Djurgårdspubliken enormt när det väl är match. Vår senaste match med publik var den 2 november mot IFK Norrköping, det är klart att det är så man vill att fotboll ska vara. Men det är en tuff tid och som djurgårdare ska man känna sig stolt över att vi kommer komma ut från det här. Vårt ansvar är att vinna fotbollsmatcher och sedan när allt blir normalt igen ska det vara drag i Djurgården igen, för då är vi starka tillsammans.

Foto: Bildbyrån

LÄS MER. Förre DIF-spelaren gör succé i Serie A: ”Riktigt imponerad”

LÄS MER. DIF-tränaren sågar lagets insats: ”Helt tomt från minut trettio”

Annons