Förre DIF-spelaren gör succé i Serie A: ”Riktigt imponerad”

När statistiksajten Whoscored.com tog ut helgens elva bland det fem största europeiska ligorna fanns Lionel Messi och Cristiano Ronaldo med. Och den förre DIF-spelaren Omar Colley.
– Jag är riktigt imponerad av honom, säger sportchefen Bosse Andersson till Fotboll Sthlm. 

Omar Colley lämnade Djurgården i augusti 2016 för spel i belgiska Genk. Efter två säsonger tog mittbacken ytterligare ett kliv i karriären när han skrev på för Serie A-klubben Sampdoria. En affär som enligt Expressen gav Djurgården ett rejält klirr i kassan då man fick 7-8 miljoner kronor genom sin vidareförsäljningsklausul.

Väl på den apenninska halvön har Colley slagit sig in som en startspelare och fortsätter sin karriärsresa.

Efter helgens matcher har statistisksajten Whoscored.com tagit ut omgångens lag kring spelare bland de fem största europeiska ligorna, där den förre DIF-mittbacken tar en plats. Colley spelade 90 minuter i 3-0-segern hemma mot SPAL där han imponerade så pass mycket att han tar plats bredvid spelare som Lionel Messi, Cristiano Ronaldo och Paulo Dybala.

Omar Colley har en fortsatt kontakt med Djurgårdens sportchef Bosse Andersson och var och hälsade på i Stockholm senast förra året. Efter att Andersson hittat Colley i finska KuPS spenderade gambianen 18 månader i Sverige, något som han inte glömt bort.
– Vi är otroligt stolt över det här. Han var uppe och hälsade på ute på Kaknäs förra hösten, så vi har en fortsatt dialog med honom. Jag är riktigt imponerad av Omar, säger Bosse Andersson till Fotboll Sthlm.

Via gatufotboll och college i USA landade till slut mittbacken i den finska staden Kuopio. Det var också där som Bosse Andersson fick nys om den 1,91 centimeter långa mittbacken.
– Vi fick ett tips om honom när han spelade i Finland. Sedan hade även Pa Dembo Touray koll på honom som följer det gambianska landslaget, så han gav oss en lite rapport. Egentligen ville vi värva honom redan sommaren 2014 men KuPS begärde för mycket pengar, så han kom gratis på vintern istället. Man får säga att det blev en enorm ekonomisk utväxling på det, säger Andersson.

Trodde du att han skulle bli så här bra när du såg honom för första gången i Finland?
– Det är klart att man inte tror det, men vi insåg att det var en spännande spelare som kunde växa in hos. Omar utvecklades hos oss innan han tog klivet till Belgien och tog ytterligare steg. Väl nere i Italien har han fått ett starkt förtroende av tränaren. Sedan är det klart att man sett att potentialen finns, men det är inte alltid man får ut den.

Om Omar Colley skulle säljas vidare från Sampdoria till en större klubb, kommer det gynna Djurgården ekonomiskt?
– Mer PR-mässigt än ekonomiskt skulle jag säga.

Foto: Bildbyrån

LÄS MER: Omgångens lag – Djurgården dominerar trots poängtappet mot HIF

LÄS MER. Månsson: DJUUUUU-ljudet kan göra en omedelbar skillnad