Bergstrand har slutat att tänka på guldet: ”Får inga gratispoäng”

Första åren i Djurgården slutade med succé.
Guldtränaren Kim Bergstrand lever dock inte kvar i något hybristillstånd.
– Vi får inga gratispoäng bara för att vi är mästare, säger han till Fotboll Sthlm.

Annons

Debutåret i Djurgården slutade med SM-guld för tränarduon Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf. I veckan startade man upp ett nytt år och en ny utmaning i att försöka utveckla ett vinnande lag. Lägg därtill ett europaspel i höst och ett EM-mästerskap som pressar ihop spelschemat i Allsvenskan så förstår man att det mycket att fundera på som DIF-tränare inför den kommande säsongen. Men att man är regerande mästare är ändå ingenting som Kim Bergstrand går runt och tänker på nu i januari 2020.
– Ja, just det går man inte runt och tänker på, det är historia nu. Förra säsongen är över och det är en ny säsong nu. Det är inte så att vi får några gratispoäng bara för att vi är svenska mästare. Det är ett ganska blank papper som vi börjar på. Däremot har vi med oss det i bagaget, men det är ingenting som vi kan leva på för all framtid, säger Bergstand när Fotboll Sthlm träffar honom på träningsanläggningen Kaknäs.

När laget startade igång under onsdagen på Kaknäs var laget samlade för första gången. Alla spelare fanns på plats förutom Jesper Karlström och Mohamed Buya Turay, som båda haft avtal som löpt ut med klubben. Nu väntar istället en försäsong där det gäller att bygga upp ett nytt lag som ska konkurrera i Allsvenskan, där Bergstrand lyfter fram den fysiska delen som extra viktig i och med årets europaspel.
– Vi har ett antal saker som vi vet att vi måste bli ännu bättre på. Framförallt måste vi tåla ett hårt matchande. Det är ett EM-år så det kommer att vara väldigt tajt med matcher och vi har en extramatch i vår dessutom. Därför handlar det mycket om att bli tåliga och kanske bli ännu mer flexibla i hur vi spelar fotboll.

Kommer vi få se mer fyspass hos er i Djurgården nu under försäsongen på grund av det?
– Nja, mer att vi kommer köra hårdare fotbollspass lite oftare och försöka att flytta gränserna. Nu har alla tränat med oss i ett år så då börjar vi på en annan nivå. Förhoppningsvis kan vi skjuta på gränserna ännu mer.

Förra året pratade ni tränare men även Bosse Andersson om vikten att ha truppen på plats så tidigt som möjligt. Nu när ni vill tänja på de fysiska gränserna, är det ännu viktigare med truppen på plats tidigt?
– Rent fotbollsmässigt i sådan fall. Eftersom vi vill utvecklas ihop vill man alltid ha truppen på plats så tidigt som möjligt, det är ambitionen i år också. Det ska helst inte komma in något folk sent. Det finns självklart en fysisk aspekt på det också. att man vill ha koll på den.

Foto: Bildbyrån