Silly season-bloggen – allt om 08-klubbarnas övergångsfönster

På den här bloggen ger vi er uppdateringar kring AIK:s, Djurgårdens och Hammarbys silly season. Vi refererar vad andra skriver, bedömer trovärdigheten och publicerar egna nyheter.

Annons

20 januari.

Det har kommit nyheter om det andra stora namnet som det snackas om runt Djurgården. För ett litet tag sedan träffade Bosse Andersson och Thomas Lagerlöf Astrit Ajdarevic, 28, som är kontraktslös efter att ha brutit sitt avtal med AEK Aten. Nu uppger SVT Sport att Ajdarevic bara är detaljer från att skriva på ett kontrakt. SVT Sport hänvisar till “uppgifter nära Djurgården” som säger att affären snart är i lås.

Annons

20 januari.

Aliou Badji-historien är långt ifrån över med nobben av det spektakulära budet från Kina. Idag har Badji postat en film på Instagram där han åker bil med den franske agenten Jihed Taniche. Agenten har bland andra Tino Kadewere, som gick till Le Havre, i sitt stall. Badji har själv sagt att han gärna spelar i Frankrike och häromdagen skrev Sportbladet att Amiens och Toulouse visar konkret intresse.

Vi på Fotboll Sthlm räknar med att Badji, trots alla turer, kommer att säljas i januari. För Djurgården är det en nyckelaffär, även om övergångssumman inte landar på 50 miljoner. Med friska pengar ökar möjligheten att signa Astrit Ajdarevic, och kanske lite senare Magnus Eriksson, betydligt.

19 januari.

Kerim Mrabti – som vi skrev om tidigare idag – är klar för Birmingham. 24-åringen har skrivit på ett 18-månadersavtal med Championship-åttan. På den brittiska klubbens hemsida presenteras han som “swedish international midfielder” vilket får anses vara lite av en dragning. På 89 matcher i Djurgården gjorde Mrabti 22 mål och 14 assist.

19 januari.

Hammarby kommer snart förlänga kontraktet med Leo Bengtsson. Vi pratade nyss med den 20-årige yttern som bekräftade att det var nära. Att Leo själv vill förlänga råder det inga tvivel om.
– Vi har haft en bra dialog, vi är överens om vad vi vill, säger han.
Leo fick gott om speltid 2017 men fick bara en start och nio inhopp i Hammarby i fjol. Däremot hann han med med 14 matcher i Superettan för Gefle dit han var utlånad under våren. Leo tycker själv att han växt mentalt under det senaste året.
– Det var lärorikt, jag känner mig starkare. Framförallt har jag lärt mig att hantera motgångar, säger han.
Både Stefan Billborn och Jesper Jansson har flera gånger pratat om att de har stora förhoppningar på den unge yttern.
– Det är jättekul att de tror på mig, det är ett bevis på att man har gjort det bra. Stefan är jättebra på att snacka med oss yngre spelare och ge oss råd på vad vi kan förbättra, säger Leo.
Även Jesper Jansson bekräftar att parterna är överens om en förlängning.
– Ja, där hoppas vi att vi är i mål, säger han till Fotbollskanalen.

19 januari.

AIK:s assisterande tränare Bartosz Grzelak lämnade klubben efter guldsäsongen för motsvarande tjänst i U21-landslaget. Hans ersättare blir Sean O’Shea som kommer göra sina första pass med AIK på det kommande lägret i Dubai. Nu sker ytterligare en förändring på ledarsidan. Idag meddelade AIK på sin hemsida att klubbens utvecklingschef Peter Wennberg har tackat ja till jobbet som förbundskapten för det svenska U19-landslaget.
– Det krävdes något alldeles extra för att lämna AIK och när landslaget kallar så kommer man. Att få representera sitt land i ett spel som man älskar är väldigt speciellt och hedersamt. Jag ser fram emot möjligheten att arbeta med andra mycket kompetenta människor och bidra till utvecklingen av svensk fotboll på en internationell scen, säger Peter Wennberg i en kommentar.

18 januari.

AIK lånar ut Nicolas Stefenelli till cypriotiska Anorthosis Famagusta. Argentinaren, som kom med stora förväntningar till Gnaget sommaren 2017, hade svårt att ta en ordinarie plats i anfallet i höstas – Rikard Norling valde hellre att matcha Henok Goitom och Tarik Elyounoussi. Lånet gäller under våren 2019.
– Nicolás är rekryterad i kategorin spelare där planen är att efter utveckling säljas vidare med en tydlig ekonomisk vinst för AIK Fotboll. Individuellt blev inte 2018 vad vi hoppades på för Nicolás och därför lånas han nu ut till en miljö som vi bedömer är rätt för att fullfölja ursprungsidén, säger sportchefen Björn Wesström till klubbens hemsida.
Stefenellis kommentar:
–  Jag trivs fantastiskt bra i AIK och tycker otroligt mycket om klubben, samtidigt har jag höga mål och stora drömmar som spelare och där är speltid en stor och viktig del för min utveckling. Därför är utlåningen ett bra alternativ för mig i detta läge.

18 januari.

Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf har varit tydliga med att de gärna ha Kerim Mrabti, som de tidigare tränat i Sirius, även i sin nya klubb. Men något mer spel i Djurgården lär det inte bli. Nu är Mrabti nära en flytt till Birmingham, vilket vi skriver en nyhet om här.

FotbollDirekt har publicerat sina uppgifter om varför Sead Haksabanovic-förhandlingen skar sig för AIK. Enligt sajten kostade Haksabanovic minst tre miljoner euro vid en övergång. West Ham ville heller inte skriva in en köpoption vid ett lån eftersom Premier League-klubben tror på sin spelare på lång sikt. Det fick AIK, som ville få in Haksabanovic på permanent basis, att backa.

Enligt Fotboll Sthlms uppgifter hörde även Djurgården sig för om 19-åringen situation men skrämdes snabbt bort av prislappen.

Minns ni Walid Atta? Den förre AIK-spelaren, som hunnit bli 32 år, är nära en övergång till den skånska division 2-klubben Hittarp. Det skriver Helsingborgs Dagblad. Walid Atta är för övrigt agent till Junes Barny vars förhandlingar om ett nytt kontrakt med Hammarby går trögt, vilket vi skrev om för två dagar sedan.

Vi avslutar den här rundan med BP:s supertalang Jack Lahne. Någon flytt inom Sverige kommer det inte att bli, slår managern Roberth Björknesjö fast till Fotbollskanalen. Konkreta intressen från utlandet ska finnas.

17 januari.

Dagens allsvenska nyhet är att Norrköping har presenterat Sead Haksabanovic. Lånet sträcker sig över 2019 och 2020 men innehåller inte någon utköpsklausul. Det senare ska ha varit en avgörande anledning till att det AIK inte var aktuellt i slutändan, enligt flera uppgiftslämnare.

En annan allsvensk story som vi kan kosta på oss att skriva om här är att Ahmed Yasin är aktuell för Häcken. Det uppger GP idag. Yttern som inledde fjolåret med AIK har under hösten spelat i Qatar.

En Hammarbyrelaterad nyhet är att Samouil Izountouemoi har skrivit på för Bajens samarbetsklubb IK Frej. Izountouemoi är en 20-årig kantspelare som har vunnit SM-guld både i U17 och U19.
– “Samo” hade en bra utveckling förra året och blev alltmer robust under säsongen. Med den snabbhet och hårdhet i kroppen han har hade han i stort sett poänggaranti på Sveriges högsta ungdomsnivå. Nu är både vi och han överens om att det är tid att testa vad hans egenskaper håller för i seniorspel, säger managern Stefan Olsson till Frejs hemsida.

Ska vi runda av med en Kennedy-och-futsal-uppdatering? Vi har inte fått någon kommentar från herr Bakircioglü själv men efter den första Bajenträningen frågade Fotbollskanalen hur 38-åringen ställde sig till futsal. Reportern Martin Petersson har varit generös nog att bjuda oss på citatet:
– Det hade kanske kunnat vara någonting egentligen men futsal är så jäkla hårt. Det sliter på hälsenorna och knäna. Det är jättekul att spela men jag vet inte om min kropp klarar det, svarade Kennedy.

16 januari.

Djurgården förstärker a-laget med en spelare från de egna leden. Det är den 19-årige mittbacken Alexander Abrahamsson som har skrivit på ett tvåårskontrakt. Enligt klubben har Abrahamsson, som beskrivs som en fysiskt stark försvarare, övertygat i U19 och U21 på sistone.
– Jag kom till Djurgården från Sunnersta i Uppsala för tre och ett halvt år sedan och målet har ju hela tiden varit att spela till mig ett a-lagskontrakt. Så det känns fantastiskt kul att jag gjort det nu och jag ser verkligen fram emot kommande säsong, säger Abrahamsson till Djurgårdens hemsida.
– Jag tycker att föregående säsong var ganska bra. Jag höll mig skadefri under största delen av året och när man får kontinuitet i spelet  känns det bra. Så jag är nöjd med förra säsongen och det här är väl ett bevis på det, att jag belönades med ett kontrakt.

16 januari.

AIK lånar ut anfallaren Daniel Mushitu till Vasalund. I fjol spelade 18-åringen tio matcher för Vasalund som gick upp i division 1. Nu meddelar AIK på sin hemsida att Mushitu inledningsvis kommer att spela för grannklubben i Solna.

16 januari. 

Kan Alexander Kacaniklic bli storspelaren som Henrik Kindlund utlovade i gårdagens intervju? Han uppfyller åtminstone kravet på ett stort namn, för en gång i tiden var Kacaniklic Sveriges hetaste talang. Nu är mittfältaren inte äldre än 27, men det känns som evigheter sedan han slog igenom i Premier League och landslaget.

Igår avslöjade FotbollDirekt att den klubblöse Kacaniklic träffade sportchefen Jesper Jansson på Årsta IP, vilket senare följdes upp av ett tv-inslag. FD hade lagt benen på ryggen och lyckades hugga Kacaniklic med agent innan de de lämnade träningsanläggningen. Kacaniklic försökte spela kall och drog till med att han bara varit och kollat på när polarna Imad Khalili och Muamer Tankovic tränat. Problemet? Träningen var i Nacka, en mil österut. Men i krig och under silly season är allt tillåtet…

En spelare som det har varit tyst om på slutet är Junes Barny. 29-åringen skrev ett korttidskontrakt med en option om förlängning. Hammarby var nöjda med mittfältaren under hösten, men Barny valde att säga upp kontraktet i hopp om att förhandla om. Enligt vad vi hör står förhandlingarna stilla, och det finns risk för att Barny lämnar klubben.

15 januari. 

FotbollDirekt publicerar idag uppgifter om att Alexander Kacaniklic är på Årsta IP för att besöka Hammarby. För ett par dagar sedan berättade Andreas Granqvist att Helsingborg gärna vill värva sin “hemmason”, men nu verkar alltså ett annat HIF vara på banan för att plocka in den 27-årige före detta landslagsmannen.

Fotboll Sthlm har varit i kontakt med Jesper Jansson som inte vill kommentera saken. Det gäller även L’Equipes story från igår där de skriver om Mechelens mittfältare Yacouba Sylla, 28. Enligt den franska tidningen ligger Hellas Verona bäst till för att plocka in spelaren, men även Hammarby nämns i artikeln. Vi tror dock inte att det ligger så mycket i de uppgifterna.

Vi har även en uppdatering om Kennedy och Hammarby futsal. Vi har fått en kommentar från klubbens tränare Daniel Blanco som mer än gärna vill ta in klubbikonen.

”Sportsligt vore det fantastiskt få in en sådan legend i Hammarby fustal! Kennedy besitter otroliga kvaliteter och skulle bli en stor förebild för kommande spelare. PR-mässigt skulle han bli ett enormt dragplåster både till hemma- och bortamatcherna. Det i sin tur innebär att fler människor skulle få upp ögonen för futsal”, skriver Daniel Blanco i ett sms.

15 januari.

Brage vill värva Joseph Ceesay. Djurgårdens 20-årige mittfältare var utlånad till Superettanklubben under ett halvår i fjol och nu hoppas Brage kunna knyta Ceesay till sig på en permanent övergång.
– Det är ingen hemlighet att vi var jättenöjda med honom under höstsäsongen här, så det är inget att hymla med att vi tittar på den möjligheten, säger klubben sportsligt ansvarige Ola Lundin till Dalarnas Tidningar.

Sundsvalls succéspelare David Batanero ser fortsatt avlägsen ut. Giffarnas sportchef Urban Hagblom säger att den svenska marknaden är kall i nuläget.
– Det har varit jättetydligt, det är inte något intresse. Det är i så fall en dialog som vi skulle ha haft vi sportchefer emellan och det har det inte varit, säger han till Sundsvalls Tidningar.
– Pratar vi Allsvenskan så är det nog inte aktuellt. Det är inte nog med pengar helt enkelt.
Enligt våra uppgifter, som vi har skrivit om tidigare, är Sundsvalls prislapp på 30-åringen runt fem miljoner kronor vilket skrämt bort Djurgården. Dessutom är Bataneros artistförmåner på väg att gå ut eftersom han nu varit i landet i två år. Ska det bli något där för Djurgården måste prislappen alltså ner rejält.

En annan DIF-nyhet från morgonen handlar om Jonathan Augustinsson som skadade vaden under landslagets vinterläger i Qatar. Nu meddelar Djurgården på sin hemsida att vänsterbacken blir borta i runt fyra veckor. Bosse Andersson, som nyligen fyllde på med Elliot Käck på positionen, har tidigare sagt att Augustinsson mycket väl kan säljas till sommaren.

14 januari.

Dagens stora transfernyhet i 08-fotbollen har ni som läser den här bloggen inte missat missat. Det handlar förstås om det jättelika budet från Kina som Aliou Badji har nobbat.

I dag har vi intervjuat Bajens vd Henrik Kindlund om planerna för 2019, den artikeln kommer imorgon bitti. Men redan nu kan vi avslöja att Kindlund säger att två-tre spelare lär komma in innan Hammarby drar på träningsläger i Turkiet i slutet av månaden. Planen är att ta in en målvakt på lån eller korttidskontrakt för att ersätta Johan Wiland som missar säsongsupptakten. En annan möjlig värvning är Jean Carlos De Brito som Expressen berättade om för en vecka sedan. Går allt som det ska kommer De Brito dyka upp på träningslägret. Den 23-årige vänsterbacken, som tillhör samma brasilianska klubb som Neto Borges gjorde, skulle isåfall konkurrera med Dennis Widgren, vilket i sin tur sannolikt skickar Oscar Krusnell på lån till IK Frej.

Än så länge är det här på spekulationsnivå – fler Hammarnyheter lär komma den närmaste tiden.

13 januari. 

Pa Dibba till Bajen? Ja, det är högst sannolikt – vi har tidigare publicerat en nyhet om saken.
Nu uttalar sig Dibbas agent Dalil Benyahia till FotbollDirekt:
– Jag kan säga så mycket som att om han ska till Sverige så ska han till Hammarby. Det finns inga andra alternativ.
Agenten säger också att Dibba sitter på ett “superkontrakt” med sin kinesiska klubb vilket det inte finns någon anledning att betvivla. Kontraket gäller till 2021 men eftersom Dibba fått knappt med speltid är det troligt att avtalets bryts i förtid. Frågan är om Bajen lyckas landa Dibba redan innan säsongen börjar. Mycket hänger sannolikt på Dibba och hur mycket pengar han är beredd att avstå. Vi på Fotboll Sthlm skulle i alla fall blir överraskade om Dibba inte spelar i Bajen senast till sommaren.

En annan kul Bajennyhet så här i sillytider handlar om Kennedy Bakircioglü. Vi har snappat upp att Hammarby futsal är intresserade av att testa klubblegendaren i sin verksamhet. När vi träffade Kennedy i samband med Hammarbys första träning sa han att han gärna ville spela vidare på någon nivå, utan att vilja precisera närmare. Vi har sökt Kennedy och Hammarbys futsals tränare för en kommentar, hittills utan framgång. Fortsättning lär följa…

13 januari. 

Micke Lustig till AIK? Ryktet har snurrat sedan landslagsbacken dök upp på AIK:s guldfest. Många ser 32-åringen som den perfekta ersättaren till Alexander Milosevic som sannolikt skriver på för en klubb ute på kontinenten inom kort. Björn Wesström har också uttalat sig positivt om Lustig, samt lyft fram varför AIK skulle passa honom.
Lustigs kontrakt med Celtic går ut till sommaren, men i avtalet finns en option om förlängning. Än så länge är det oklart om Celtic vill ha kvar sin svenske försvarare. I en intervju med Expressen säger nu Lustig att förstavalet är att stanna i Skottland.
– Jag har kontrakt med Celtic och hoppas förlänga här. Bollen ligger hos dem. Om de vill att jag fortsätter så stannar jag kvar här.
Expressen: Om Celtic säger att de inte vill utnyttja optionen, är det klart att ni flyttar hem till Sverige då och att AIK kan bli aktuellt?
– Nej, om det händer så får vi se. Inget är klart med att vi ska flytta hem i så fall, då kan det lika gärna bli något annat utomlands. Men jag hoppas vara kvar i Celtic, men om det inte blir så är jag säker på att jag hittar något där jag trivs. Det viktiga är att det ska vara bra för familjen och även fotbollsmässigt.
Lustig säger också i intervjun att anledning till att dök upp på guldfesten beror på hans vänskap med Sebastian Larsson.
–  Seb visste att jag var i Stockholm och frågade om jag var sugen på att komma ut. Mer än så var det inte. Det var ingen stor grej.

12 januari.

Välkomna! Ja, så får vi faktiskt säga. Eftersom det är så mycket rykten och spekulationer just nu har vi bestämt oss för att starta en silly season-blogg. Här berättar vi en del av det som vi känner till kring 08-lagens transferjobb. En del saker platsar inte riktigt som nyhetsartiklar, men eftersom vi vet hur insatta ni läsare är tror vi att det finns ett intresse ändå.

Vi kommer också att referera vad andra medier skriver, och i bästa fall kan göra en bedömning om hur trovärdiga uppgifterna är – såvida vi har egen information. Till en början kommer vi blogga januari ut då de flesta transferfönster stänger.

Idag har vi redan skrivit om intresset kring Aliou Badji. En affär värd 25 miljoner eller kanske något mer är på gång, berättade Bosse Andersson för oss i förmiddags.

Igår skrev Sportbladet om att AIK:s förhandling med West Ham om Sead Haksabanovic har kraschat. Vi har luskat i ärendet och har fått fram samma information. Djurgården har också undersökt prisbilden men anser att det blir för dyrt för att göra ett försök, enligt våra källor.

Enligt våra vänner i podcasten Ljugarbänken är det ett race mellan AIK och Djurgården om Erdal Rakip, som på sätt och vis kan sorteras in i samma kategori som Haksabanovic: ung, lovande mittfältare som hade mått bra av att starta om i karriären. Men även där kostar det rejält, runt en miljon euro i sign on, vilket leder till ett saftigt paketpris. Förhandlingar lär krävas om AIK ska landa Rakip, alltså. Även där räknar vi bort Djurgården i nuläget, de har förhoppningar om att värva Astrit Ajdarevic istället.

En annan AIK-spelare, eller före detta kanske man ska säga, som det ryktas mycket om är Alexander Milosevic. Det mest talar för att han flyttar ut på kontinenten igen och för Fotbollskanalen berättar 26-åringen att han hört om Sheffield Wednesdays intresse. Han vill dock inte helt avfärda en förlängning med AIK:
– Jag kommer aldrig stänga några dörrar för AIK. Det är bara dumt. Man kan sitta och vänta på något som inte är tillräckligt bra och sedan kommer det inget och för mig är AIK jättebra. Sedan måste man respektera att de har en trupp som de måste bygga och att man inte kan vela för länge.