Oskar Månsson: Välkommen till den nya verklighetens serie

BlOGG. Är lantisar smartare än 08:or?
Tja, kanske förr, ibland.
Men inte längre.

Annons

Inför säsongen var det tabelltippartider hos oss på Fotboll Sthlm.

Vi var nog ganska representativa i våra spekulationer. Samtliga medarbetare hade Malmö som vinnare, alla hade de tre 08-klubbarna plus Norrköping och Häcken som sina topp sex-gäng.

Själv var jag inte helt nöjd när jag hade lämnat in raden. Snäv som jag blivit med huvudstadsfokus hade jag gjort för dålig research på en del av lagen, vilket alltid svider för den inre nörden. Och när jag tittar på tipset i efterhand hade jag överskattat fjolårsraketen Sundsvall rejält. Och underskattat Göteborg, förstås.

Hur som helst. Det enda som jag var säker på var topp sex, att samtliga skulle gå in där i toppen. När två tredjedelar av säsongen är spelad ser det också ut att bli så, även om Blåvitt fortfarande hakar sig kvar som sexa/sjua.

Därefter? Elva poäng ner till Östersund och Elfsborg.

Det här är en utveckling som vi kommer att få vänja oss vid. Vår vän Kristof Vogel, som driver fotbollsekonomibloggen Den osynliga handen, konstaterade nyligen att korrelationen mellan intäkter och tabellplacering var närmast total i årets serie. Med andra ord: nivån på intäkterna visade nästan på pricken vilken tabellplacering respektive klubb hade.

Han kom också fram till att topp åtta i serien (som då inkluderade Elfsborg) hade 77 procent av intäkterna. Och intäktsnivåerna avgör som bekant hur mycket pengar man kan lägga på personalkostnader och därmed fotbollskvalitet.

Så här ser löneligan i Allsvenskan ut – enligt Vogels uträkningar:

1. Malmö
2. AIK
3. Norrköping
4. Djurgården/Hammarby
6. Häcken
7. IFK Göteborg
8. Elfsborg
9. Kalmar
10. Östersund/Helsingborg/Sundsvall
13. Örebro/Sirius
15. Falkenberg
16. AFC

Teoretiskt sett skulle en sluttabell kunna se ut på det viset. Djurgården och Örebro har goda chanser att överprestera, medan Sundsvall, som ligger sist just nu, lär underprestera. Norrköping får också svårt att komma trea. Men annars, som sagt, är korrelationen mycket stark.

Tidigare under 2000-talet har uppstickare från mellanstora städer kunna utmana om topplaceringar och titlar genom att arbeta smartare och mer strategiskt än de emellanåt röriga storstadsklubbarna, men i takt med att de senare har fyllt på med kompetens och professionaliserat sina organisationer har det blivit allt svårare att utmana. Just nu är det bara Norrköping som på allvar konkurrerar. De klart största publikunderlaget och de största marknadspengarna finns i storstäderna, vilket knappast lär ändras.

Annons

Det här är en ny verklighet, som sagt. Mellan 2000 och 2015 hade vi inte mindre än tio olika svenska mästare i det som kallades ”världens jämnaste liga”, men inget talar för att den tiden kommer tillbaka. Om något lag från den undre halvan skulle slå sig in på topp sex nästa år skulle jag bli mycket överraskad, för att ta ett exempel.

Ikväll då? Djurgården mot AFC Eskilstuna, toppen mot nästan botten. För mig finns det inte mycket att tveka på om jag ska tippa. Djurgården kommer med en stark och utvilad elva medan kaosklubben AFC desperat försöker hitta en taktik som håller över 90 minuter. Allt talar därmed för ett standardresultat i den nya verklighetens serie, det vill säga en odiskutabel hemmaseger.

Ska vi säga 3-0?

LÄS MER: Så slutar Allsvenskan – Fotboll Sthlm tippar serien

Foto: Bildbyrån