Månsson: En skamlig tystnad – historiens dom kan bli hård

BLOGG. Några tankar om en hopplös debatt och en skamlig tystnad från politikerna.

Annons

Det har gått två månader sedan vi lärde oss ett alldeles nytt begrepp: OH-flagga.

Till en början garvade många åt polisens märkliga flaggförbud vid Sundsvalls hemmamatch mot Kalmar, men där bakom låg en strategi och en målmedvetenhet som har visat sig vara svår att skratta bort.

Vecka för vecka har konflikten mellan polisen och resten av fotbollsrörelsen stramats åt. Vecka för vecka har situationen blivit allt mer kritisk. Att det nu är ett litet speluppehåll i Allsvenskan känns mest skönt ur det perspektivet.

Annons

Flera medier, däribland Expressen, DN och Fotbollskanalen har varit på tårna på sistone med granskningar, krönikor och olika synvinkar. Det är nya tider nu, uppenbarligen, för tidigare brukade redaktionerna mest förmedla polisens bild. Att lyfta ”det andra” perspektivet har varit ovanligt – och enligt min personliga erfarenhet från branschen: inte särskilt populärt.

Men bäst i att bevaka polisen/fotboll-ämnet har nog MFF-supporterpodden Vårt blåa lag varit. Perspektivet är alltså supporterns, vilket man bör ha med sig när man lyssnar, men programledaren Dennis Mårtensson har dykt djupare än någon annan i vårens debatt i inte mindre än elva avsnitt.

Själv gästade jag ett tidigt avsnitt – det var före stormen hade tagit fart på riktigt – och pratade om mina granskningar kring polisnotor, polisvåld och faktaresistensen/skrämselpropagandan kring pyrotekniken. Till största delen handlade det alltså om dåtid snarare och nutid. Däremot spådde jag en eskalering av konflikten – även om jag inte anade hur fort det skulle gå.

I senare avsnitt av podden gästar både RF:s Björn Eriksson och Stockholms regionpolischef Ulf Johansson, tillika ordförande i Idrottsrådet som ligger bakom villkorstrappan och den allmänt repressiva linjen. Men inte heller efter att ha lyssnat på de avsnitten finner jag anledning att ändra en enda åsikt, trots att formatet ger alla möjligheter till att förklara och förtydliga.

För mig är det tydligt Björn Eriksson har skott sig på att sitta på dubbla stolar. Det är en intressekonflikt som gör honom direkt olämplig som RF-ordförande. Eriksson har också ett ansvar för den kritiska, och potentiellt farliga, situationen som nu föreligger eftersom han var delaktig i att skära bort fotbollsrörelsen från den strategiska dialogen med polisen.

Ulf Johansson lyckas heller inte motivera polisens tillämpning av villkorstrappan på något vettigt sätt – den framstår fortsatt som rent vansinnig efter 46 minuters poddlyssnande. Det finns egentligen bara en hållbar logik: om man tar bort publiken – eller åtminstone ståplats – så försvinner eller minskar pyrotekniken.

I övrigt kan Ulf Johansson inte ge ett enda legitimt skäl till varför det skulle bli säkrare av att gå på fotboll med hjälp av villkorstrappan och direktiv som att gå upp på läktaren för att handgripligen stoppa pyroteknik. Ulf Johansson nedvärderar den världsledande forskaren Clifford Stotts slutsater (som säger att polisen går rakt åt fel håll) som ”den ena sidan av myntet” och vill i övrigt inte backa en tum. Det enda som han lovar är att se över dialogen med olika parter, men för polisen verkar dialog i bästa fall bestå av att informera om beslut i efterhand.

Vårt blåa lag har också lyckats boka in en intervju med Karl-Erik Nilsson. Förbundsordföranden – som backar upp Björn Eriksson på svårförstådda grunder – duckade först, men ställde till sist upp efter att programledaren Dennis Mårtensson mobiliserat på sociala medier.

En part saknas dock helt i podden: politikerna. Vårt blåa lag har liksom flera andra medier försökt få till en intervju med inrikesministern Mikael Damberg och idrottsministern (ja, så nära man kommer i alla fall) Amanda Lind, men båda har duckat, precis som de har gjort tidigare, med undantag av en rätt intetsägande intervju med Damberg i Aftonbladet för en månad sedan.

Det är inget annat än skamligt, framförallt från Linds sida. Det rör alltså den största, eller i alla fall mest kritiska, frågan inom svensk idrott just nu och den principiella debatten tangerar ett demokratiskt problem.

Historiens dom kommer sannolikt att bli hård mot polisen, men också mot politikerna.

LÄS MER. Månsson: Polisens senaste direktiv är vansinniga

LÄS MER. Månsson: Förtroendet är förbrukat – Eriksson måste bort från idrotten

FOTO: Bildbyrån