Månsson: Förtroendet är förbrukat – Eriksson måste bort från idrotten

BLOGG. Inte en dag utan braskande nyheter om den kritiska situationen runt fotbollen.

Annons

Igår kväll avslöjade Expressens Noa Bachner och Frida Sundkvist, via ett gammalt hederligt journalistiskt grävjobb, att RF:s ordförande Björn Eriksson sitter på två stolar. Eller tre. Ja, ni har säkert läst allt om nyheten redan.

Det är häpnadsväckande uppgifter som framkommer. När Björn Eriksson tillträdde som regeringens ”huliganutredare” 2011 uppfattade jag honom som en frisk fläkt. Det inledande arbetet lovade gott. Halvtidsrapporten som kom i början av 2012 argumenterade mot polisnotor, anmälningsplikt och en utredning om att legalisera pyroteknik förespråkades (tänk om vi hade gått den vägen…) Vid den tidpunkten var faktaunderlaget kring problematiken runt idrotten litet och den breda utredningen kändes som ett välkommet tillskott.

Dessutom var det stort fokus på att bekämpa huliganism och kriminell infiltration i klubbarna. När den sista rapporten kom 2013 var den dock något av en besvikelse – slutprodukten var inte särskilt genomarbetad med tanke på att Eriksson och hans medarbetare hade haft två år på sig. Framförallt var delen om huliganer/infiltration märkbart tunn. Dessutom lyftes England fram som ett gott exempel på ordning och reda, inte minst sedan ståplats tagits bort (vilket ligger i linje med Idrottsrådets senaste direktiv.)

En månad senare, efter att ha stakat ut vägen med färre poliser och fler vakter på arenorna, gick alltså Eriksson över till vaktbolagens lobbyorganisation där han var ordförande i sex år. Det är underkännande till mig och mina kollegor att vi inte har dragit kopplingen tidigare. Men nu är det uppe i ljuset och den parallella karriären är skäl nog för att Eriksson bör lämna RF snarast. Det är en given intressekonflikt som Eriksson har skott sig på. Erikssons försvar att han lämnade lobbyorganisationen (där han nu är hedersordförande) för en månad sedan ändrar inte på det.

Att Eriksson ingår i en grupp med Rikspolischefen, Riksåklagaren och chefen för Brå för att diskutera hur ordningslagen ska tillämpas är också anmärkningsvärt, med tanke på att hela fotbollsrörelsen har skurits av från debatten på strategisk nivå. Det är en stor anledning till varför situationen, som är mycket kritisk, har utvecklats så fort åt fel håll.

Därför måste Björn Eriksson bort från RF. Om han hoppar av självmant eller om det sker via en extrastämma är oväsentligt, men allt förtroende är förbrukat.

LÄS MER. Månsson: Polisens senaste direktiv är vansinniga

FOTO: Bildbyrån