Oskar Månsson: Herregud, vilket kaos som det kan bli

BLOGG. Polisen trappar upp.
Jesper Jansson vill ha ”hundra mille” för Odilon.
Ännu en dag med svensk fotboll, långt ifrån Anfield.

Annons

Pyroteknik och polisen – igen. Ja, det blir en sådan post till. Kriget mot bengalerna är i full gång i hela landet och jag noterar att vissa redaktioner är på tårna. Ordningsmakten ifrågasätts på ett annat sätt än förr om åren. Framförallt tycker jag att Fotbollskanalen ofta är ett föredöme i den här typen av frågor.

I helgen väntar ett Stockholmsderby, Djurgården-AIK, och polisen är offensivare än på länge. Det blir ståplatsreduktion och flaggförbud och om det brinner bengaler – vilket det naturligtvis kommer att göra – väntar skarpare inskränkningar till nästa hemmamatch för Djurgården.

Polisens presstalesperson Ola Österling stod under gårdagen fram och motiverade en del av den nya taktiken. Han ska också gästa 08 Fotboll senare idag, vilket blir… intressant. Att Österling pratar – att polisen kommunicerar överhuvudtaget! – är också bra.

Däremot finns det stora frågetecken i så gott som varje mening, det är en sedvanlig blandning av myter och verklighetsfrånvända beskrivningar. Jag har tagit upp några av Österlings resonemang från intervjuerna med Expressen och Fotbollskanalen och svarat med mina reflektioner. Here we go:

– Österling beskriver en fin dialog med klubbarna.

Själv har jag pratat med ett antal nyckelpersoner inom 08-klubbarna de senaste dagarna. Samtliga vittnar om ett haveri till dialog. Samtliga är upprörda.

– Österling tycker att Sef, klubbarnas säkerhetspersonal och vissa av supporterklubbarna gör ett fantastisk jobb.

När jag har pratat med Sef, klubbarnas säkerhetspersonal och olika supporterklubbar tycker de att polisen gör ett dåligt jobb eftersom polisen inte vill samtala med dem, samt att polisen riktar sina resurser på ett märkligt sätt.

– Österling säger att det inte är tal om hårdare tag. Polisen har infört nya bestraffningar, och pratar om att skärpa dem enligt en så kallad villkorstrappa som slutar med tomma arenor. Det låter inte särskilt mjukt i mina öron.

– Österling säger att röken är giftig och orsakar sjukdomar.

Det finns det inga belägg för, om man inte räknar polisens parodiska undersökningar i en stängd container 2015 och i ett partytält 2016. Undersökningen från 2013 på Friends arena visade att röken från de två vanligaste bengaltyperna inte var hälsovådlig. Ej heller händelsen på Södra station 2016, då en polis drabbades av en kemisk lunginflammation, kan ses som ett bevis då stora mängder pepparspray tömdes vid samma tillfälle.

(Jag har lagt veckors eller månaders jobb på att undersöka ovanstående.)

– Österling säger att de har goda förhoppningar att bli av med pyrotekniken.

Det har jag svårt att se att Österling själv tror på, såvida han inte har varit avskärmad från all svensk fotboll under 2000-talet. Om man vill få bort pyrotekniken får man antingen stänga arenorna eller införa ett slags Premier League-koncept med skyhöga biljettpriser, förbud mot ståplats/att stå upp, vakter överallt, rigorös övervakning, livstidsavstängningar och så vidare. Isåfall bör det gå. Annars går det inte.

– Österling säger att elden är farlig sett till sin temperatur och antalet människor på liten yta.

Detta är korrekt. Några allvarligare skador av det slaget har inte inträffat (detta var för övrigt inget som Österling hade kunskap om.) Men hans bedömning stämmer överens med de experter som jag har talat med om saken: den spontana pyrotekniken kan potentiellt förorsaka en paniksituation på läktaren. Österling nämner heller inte risken för att bengaler kastas in i folksamlingar, vilket har inträffat ett antal gånger de senaste säsongerna.

Här har vi alltså förutsättningarna. Vi vet också att säkerhetsdelegaterna på allsvenska matcher registrerar i runda slängar 3000 pyrotekniska pjäser per säsong, men att det i själva verket är betydligt fler än så. Vi har också sett raketer på läktarna på sistone, och då pratar vi om en annan typ av problematik än med bengaler, som för det mesta är bloss framtagna för sjönöd.

Jag lovade för ett tag sedan att komma med ett förslag på min “lösning” som hade gjort folk överlag nöjdare och arrangemangen säkrare, men det får vänta ett tag till när retoriken är så infantil som den är just nu. Men förslagen handlar i alla fall inte om en utebliven dialog eller allmänt hårdare tag. Ej heller att personalen utanför arenorna ska ta korrekta beslut om vilket syfte folk har med flaggor och tygstycken (tifoflagga/icke tifoflagga, tifotygstycke/icke tifotygstycke) när 28 000 människor ska in på ett derby. Herregud, vilket kaos som det kan bli.

En annan fotboll och Polisen-story från igår som ni nog inte har missat handlar om 70 poliser, sex hästar – och noll åskådare. Jag har ingen insyn i polisens underrättelsearbete inför matchen i Gävle men än så länge fattar jag ingenting. Framförallt inte efter att ha läst supporterpolisens motivering i den här artikeln.

Annons

Lite fotboll?

Jag hade vägarna förbi Årsta IP idag för att styra upp intervjuer den närmaste tiden. Jag stötte då in i Jesper Jansson (som ska poddintervjuas av Mårthen Bergman och mig inom kort) och passade på att fråga om Kossounou Odilon. Jag har ju luskat en del i det ärendet och affären – som snart blir av då Odilon är i Belgien för att skriva på för Club Brügge för en bra bit över 30 miljoner kronor – saknar motstycke. Intresset har varit hysteriskt. Direkt efter debutmatchen mot Varberg i cupen, där Odilon hoppade in, kom det in ett bud i underkant av 30 miljoner kronor. Och då hade den nyblivne 18-åring spelat drygt 20 minuters tävlingsfotboll…

Jag har också fått fram att ett par av världens absolut största klubbar har visat ett visst intresse – om än inte i slutskedet. Jag hoppas få fram namnen på klubbarna snart. Hur som helst: när jag frågade Jansson om hur det gick spelade han dålig teater.
– Odilon har ett långt kontrakt här. Vi vill ha hundra mille för honom, flinade sportchefen nöjt.

JJ vet naturligtvis att en rekordförsäljning, både för Bajen och för allsvenska försvarsspelare i stort, är ytterst nära att gå i mål och att det kommer vara en fin fjäder att sätta i sportchefshatten.

LÄS MER. Oskar Månsson: En farlig utveckling – det kommer att sluta illa

FOTO: Bildbyrån