Månsson: En farlig utveckling – det kommer att sluta illa

BLOGG. Några tankar om Polisen, OH-flaggorna och en hopplös, vettlös kamp.

Annons

I förra veckan gästade jag MFF-podden Vårt blåa lag för att prata om polisen och fotbollen. Podcasten, som leds av supportern Dennis Mårtensson, har tagit ett lovvärt grepp om den infekterade frågan och intervjuat poliser, forskare och fotbollsfolk.

Jag var där som en oboeroende mediarepresentant, vilket jag ju också är. Men min bild är mörk efter att ha granskat polisen med jämna mellanrum i tio år. Jag tror helt enkelt inte att polisen vill lösa eller förbättra situationen i många av frågorna som är kopplade till fotbollen – jag tror att de först och främst vill visa sin makt.

Är det så enkelt? Ja, i stora stycken har jag en så pass radikal syn på ämnet. Å andra sidan är den egentligen inte mer radikal än Mats Enquists, Sef:s generalsekreterare. Eller synen som forskarna från Enable har.

För hur ska man annars tolka den totala oviljan till dialog och alla verkningslösa förslag kring pyrotekniken? Och hur är det möjligt att det idiotiska kriget mot bengalerna till och med har trappats upp på slutet?

När AIK möter AFC i eftermiddag på Friends arena kommer så kallade OH-flaggor vara förbjuda. Eller rättare sagt: alla flaggor eller tygstycken som mäter mer än en meter åt något håll ska bort. Det betyder att till exempel att den här flaggan från AIK-shoppen är förbjuden enligt tillståndsskrivelsen. Hur det blir till exempel med banderoller återstår att se – men de är ju i alla fall betydligt längre än en meter.

(Än så länge är toaletter tillåtna, men det är rimligen nästa förbud. Där kan folk maskera sig utan kameraövervakning.)

Ett brottsverktyg, enligt polisen. BILD: AIK Shop.

Tillståndsbeviset, med de nya märkliga instruktionerna, kom till AIK igår och föregicks inte av någon diskussion. Hur det kommer att gå idag vet ingen, men vi kan utgå från att polisen kommer att fortsätta med sina flaggförbud från norr till söder under säsongen.

Kommer det hjälpa? Naturligtvis inte.
Kommer det stjälpa? Naturligtvis.

Detta vet Polisen. De vet att det inte kommer att brinna mindre, utan snarare mer. De förstår också mycket väl vad en upptrappning mot supportrarna, och deras främsta symboler, innebär: ett hårdare och sämre klimat runt fotbollen. Men eftersom symbolpolitiken går före allting annat kommer den att fortsätta. För samtidigt som myndigheten i stort går på knäna ska delar av fotbollskulturen till varje pris bekämpas. Inte nödvändigtvis problemen i den, utan kulturen i sig, vilket med all sannolikhet kommer att få allvarliga konsekvenser.

Jag är rädd att det här slutar riktigt illa.

LÄS MER. Oskar Månsson: Polisens krig mot bengalerna dödar debatten

FOTO: Bildbyrån