Oskar Månsson: Därför gräver vi vidare i polisfrågan

BLOGG. Några tankar om polissekretess och en intervju som lär väcka reaktioner.

Annons

Glad midsommar på er!Jag tänkte ta ett antal timmar ledigt, faktiskt, denna dag och fira som sig bör med vänner och familj på Värmdö.

Men snart blir det jobb igen, och det finns mycket att göra. För mig har det blivit allt färre fotbollsanalyser mot slutet, och desto fler inspel om polisen. Fotboll Sthlm har ju, som ni nog har noterat, rapporterat mycket om vårens stora fråga – det har kommit nyheter så gott som dagligen.

Det senaste storyn avslöjade vi i onsdags: att Djurgården var nära att stänga ståplats i nästa match – men att det till sist inte blev någon publikneddragning alls.

Om det och mycket annat – bland annat ett falskt/sant-segment om bengaler – pratade jag om när jag gästade podden Studio Allsvenskan igår. Det avsnittet kommer ut den 26 juni.

Ungefär samtidigt kommer vi på Fotboll Sthlm att släppa ett poddavsnitt som lär bli omdiskuterat. Mårthen Bergman och jag har intervjuat professorn och polisforskaren Stefan Holgersson som ger sitt perspektiv på vårens händelser. Holgersson har inte fördjupat sig i konflikten mellan polisen och fotbollsrörelsen, men har under 15 år forskat på olika verksamhetsområden inom polisen, och han ser paralleller överallt vad gäller tillvägagångssätt och kommunikationsstrategier. Hans slutsatser är i många avseenden så kritiska som de kan bli.

Framförallt handlar det om polisens oförmåga att hantera kritik och se sin egen roll i konflikter. Holgersson understryker också vid ett flertal tillfällen att det helt enkelt inte går att lita på vad polisen säger. Syftet med kommunikationen är i många fall att presentera en tilltalande bild av myndigheten snarare än att ge korrekt information. Som journalist bör man alltid behandla polisen som en part med en agenda, anser Holgersson. Han berättar också om hur de olika kommunikationsmodellerna ser ut – och varför de påminner om gammal klassisk propaganda.

Jag har flera gånger varnat för att konflikten riskerar att leda till något allvarligt, en potentiell katastrof, med tanke på hur fientligt klimatet har blivit på kort tid. Dessvärre, får man väl säga, delar Holgersson uppfattningen utifrån sin mångåriga forskning inom parallella fält.

Den första delen av två av (den långa!) intervjun med Stefan Holgersson kommer på tisdag eller onsdag.

Även i övrigt kommer vi att fortsätta att granska konflikten runt fotbollen. Vi ser det som den största, eller i alla fall allvarligaste, idrottsfrågan för stunden och väljer därför att lägga mycket av våra resurser på den. Dels kommer vi att gräva vidare, dels kommer vi försöka att få till ordentliga intervjuer med polischeferna som ligger bakom vårens strategier. Konflikten innehåller fler parter, men det är där som vi måste börja. För tiotusenkronorsfrågan är fortsatt vad som ligger till grund för det plötsligt förändrade klimatet.

Svaret är inte lätt att få. Vi på Fotboll Sthlm har tagit del av samtliga protokoll från Idrottsrådets (som enkelt uttryckt är de som bestämmer) möten från 2018 och 2019, men att teckna ett mönster utifrån dem är omöjligt eftersom mycket är överstruket med svart penna. Handlingarna är offentliga, men polisen har valt att sekretessbelägga stora delar av materialet. Vi lär få anledning att återkomma om varför.

LÄS MER. Månsson: Fake news om bengalerna – igen

LÄS MER. Polisen oförstående till kritiken: ”Överraskade”

FOTO: Bildbyrån