Polisen oförstående till kritiken: ”Vi är överraskade”

Sef och SvFF riktar hård kritik mot polisen.
På myndigheten har man överraskats av synpunkterna, menar Peter Nylind, som jobbar med supporterfrågor hos polisen.
– Det kommer som en ganska stor överraskning för oss, säger han till SVT.

Annons

I går gick Sef ordförande Lars-Christer Olsson och SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson ut i en gemensam skrivelse där de riktar hård kritik mot polisen. I fokus står den så kallade villkorstrappan och polisens hårda linje och kollektiva bestraffningar.
”Den har redan inneburit väsentlig skada för klubbar och oskyldiga supportrar, och mer kan följa om inte ändring sker” skriver Sef och SvFF.

Peter Nylind, som arbetar på polisens operativa avdelning i Stockholm, är överraskad över pressmeddelandet. Han menar att polisen och Sef/SvFF har haft tät kontakt på slutet.
– Bara de senaste veckorna har vi intensifierat den kontakten och den dialogen och pratat om vad som hänt under våren och hur vi också ska jobba framåt för att möta de besvär och hinder som vi sett, men också saker som fungerar och hur vi ska kunna förstärka dem. Därför kommer det som en ganska stor överraskning för oss, skulle jag säga, från polisens sida, säger han till SVT.
– Min uppfattning var att vi hade förståelse för det arbete som pågår, och har fått den responsen från framförallt svenska fotbollsförbundet. Men att vi då möts av den här reaktionen från deras sida, vilket gör oss ordentligt förvånade.

Peter Nylind förnekar att polisens strategier handlar om kollektiv bestraffning.
– Det är absolut inte ett bakomliggande skäl att sätta dit någon, eller någon kollektiv bestraffning. För det är inte det som det handlar om. Utan här handlar det om saker som vi har tittat på som skulle kunna vara ett sätt att förändra förutsättningarna för en arrangör att klara av sitt arrangemang. Och vi är de första att säga det, att finns det andra lösningar, som är mindre ingripande, som ger samma rejäla effekt mot den bristen eller det problemet som vi upptäkt. Då ska vi genomföra det, istället för att skapa villkor som uppfattas på just det sättet att de är orättvisa eller som bestraffning, säger han.

Peter Nylind säger att flera av frågeställningarna som Sef och SvFF tar upp redan har diskuterats.
– Flera av de frågor som ställs nu på ett annat sätt var under bearbetning, och faktiskt delvis också besvarade.

Sefs generalsekreterare Mats Enquist delar inte bilden av en tät dialog.
”Jag som representant för SEF har träffat Nylind en gång i vår, plus ett telefonmöte, efter allt blev känt. Det är allt. Vid bägge tillfällena framförde vi vår skarpa kritik och oro, utan att få någon som helst respons eller ändring. Andra får svara för sig, detta är vad jag vet.” skriver han på Twitter.

Enquist har också svårt att förstå varför polisens upplever sig tagna på sängen:
”Med stor spänning väntar jag på en förklaring om vilka som lett oss in i denna farliga utveckling… Ingen kan ha missat vad SEF har för uppfattning, vi har varit mycket tydliga om vår kritik hela tiden efter att detta blivit känt.” skriver Sefs:s generalsekreterare.

LÄS MER. Sef och SvFF kritiserar polisen: ”Drabbar oskyldiga supportrar”

LÄS MER. Månsson: Fake news igen – polarisering på felaktiga grunder

Foto: Bildbyrån