Månsson: Rekordchanser för Hammarby, Djurgården och Malmö

BLOGG. Några tankar om gjorda mål-rekord, insläppta mål-rekord, poängrekord och andra viktiga oviktiga saker.

Annons

Hammarby och det allsvenska målrekordet har varit en liten bloggföljetong sedan i somras.

Jag har ju hela tiden trott att det kommer att gå, men att det blir tajt. Nu talar allt för att Hammarby tar rekordet, med marginal till och med. Prognosen pekar mot 74,4 mål och en kross av Kalmars notering på 70 från guldåret 2008. Nu när det är tre matcher kvar är det inte så svårt att räkna ut vad som krävs. Hammarby har gjort 67 mål och behöver således fylla på med fyra till för att skriva in sig i historieböckerna. För att sätta årets siffror i perspektiv: Hammarby har gjort 17 mål fler än Norrköping som är tvåa i kategorin. 17.

Men det kan faktiskt blir fler rekord i serien i år. I fjol var AIK:s 16 insläppta mål en ny bästanotering och med tre omgångar kvar har Malmö – som har hållit tätt i sex raka matcher – släppt in 14. Malmö har ett utmanande återstående schema med bland andra Hammarby borta, men chansen finns där i alla fall.

Det tyngsta rekordet för oss kalenderbitare handlar dock om poäng. Där ligger Malmö från 2010 och AIK från 2018 högst upp. Båda tog 67 poäng (och hade +35 respektive +34 i målskillnad) vilket gör att MFF och Djurgården har noteringen inom räckhåll. Men då krävs tre raka segrar vilket skulle ge 68 poäng. Med tanke på spelschemat som återstår tror jag inte att något av lagen klarar det.

Men att Hammarby kommer att slå målrekordet kan man alltså nästan vara säker på. Och även om de andra rekorden kommer stå sig är trenden tydlig. De bättre lagen drar ifrån de andra, fler rekord är i farozonen. “Alla” experter hade samma topp sex-lag inför säsongen och nu ligger mycket riktigt Malmö, Djurgården, Hammarby, AIK, Norrköping och Häcken där uppe även om IFK Göteborgs säsong har varit en liten saga.

Ja, det är nya tider i världens jämnaste liga. Förr om åren gick det bra att vinna serien på betydligt blygsammare poängantal och målnoteringar – favoritexemplet är alltid när AIK vann serien 1998 efter att ha gjort 25 mål på 26 matcher – men tiderna där tio lag kunde vinna SM-guld på 16 år (2000-15) lär inte komma tillbaka. Men det vore å andra sidan dumt att klaga på spänningen i serien just det här året…

LÄS MER. Månsson: Välkommen till den nya verklighetens serie

Foto: Bildbyrån