Månsson om HIF:s silly season: Offensiva Bajen satsar offensivare

BLOGG. Är ni redo för 8000 tecken Bajensilly? Bra, då kör vi.

Massor av reaktioner på min genomgång och analys av Djurgårdens silly season. Kul! De flesta höll med den här gången, både vad gäller klubbens behov av modernisering och vikten av att våga satsa. Liksom att radarparet Bosse och Henke behövs ett tag till.

Nu tar vi tag i Bajen. Tidigare idag publicerade vi en nyhet om att klubben hoppas på Pa Dibba till nästa år. Det var inte längesen Dibba lämnade för Shenzhen FC i Kina, men att det är vilda östern där borta känner de flesta till vid det här laget. Att Jesper Jansson lyckades kräma ut 11-12 miljoner för sin 30-årige anfallare var fantastiskt med svenska mått mätt – vid den åldern brukar övergångssummorna snabbt närma sig nollan. Nu kan det blir än bättre. Dibba har knappt fått någon speltid och eftersom Shenzhen FC gick upp i högstaligan kan det fort bli stjärnvärvningar som gör att Dibba faller för utlänningskvoten.

I ett sådant läge brukar det sluta med ett utköpt kontrakt, oavsett vilka övergångssummor som det tidigare har handlat om. I våras intervjuade jag Nabil Bahoui om hans äventyr efter AIK-genombrottet. Nabil hade tagit sig loss från ett stort kontrakt i en annan del av den nya fotbollsvärlden, Saudiarabien, och jag frågade om det verkligen var så schysst.
– Ägarna är alltid redo att bryta om man inte trivs. De är mer så här: ”Vem ska vi värva nu? Ronaldinho eller?” svarade Nabil.

Dibba-nyheten kom efter att jag haft ett lång snack med Jesper Jansson som var öppen med klubbens intresse. I det här fallet har han inget att förlora på att tala fritt. Om Dibba kommer till Sverige lär inte någon annan klubb vara aktuell.
– Vi följer utvecklingen, sa Jesper vilket är sportchefsspråk för “Vi har jävligt stora förhoppningar, men det kan ta lite tid.”

Annons

Runt Dennis Widgren ville Jesper däremot inte säga särskilt mycket, egentligen inget värt att citera. Däremot vet jag att Hammarby har varit intresserade av Östersunds vänsterback sedan minst förra sommaren (då var Bajen för övrigt även sugna på två andra ÖFK-försvarare: Ronald Mukiibi och Sotirios Papagiannopoulos. Hade inte ÖFK gått vidare i Europa League hade det kanske blivit en eller två övergångar.) FotbollDirekt har redan avslöjat att det står mellan Häcken och Hammarby för Widgren, samt att ÖFK inte har gett upp hoppet. Mina uppgifter säger det samma. Häcken har jagat en vänsterback länge och är mycket angelägna om att knyta till sig den spelskicklige 23-åringen. Var han hamnar? Det vet jag faktiskt inte, men det lutar kanske åt Häcken.

Desto mer snackig var Jansson om Sander Svendsen. Den förra säsongen blev misslyckad, i stort sett bortkastad, och en till sådan har 21-årige Svendsen inte råd med, resonerar Jesper. Alltså: alla alternativ är möjliga, förutom att Sander blir en backupspelare i Bajen. Jag gissar på en försäljning.

Annons

Sedan tidigare är Tim Söderström och Darijan Bojanic klara. Den första är en truppspelare, den andra en tänkt startman. Bojanic var en spelare som gjorde skäl för det slitna epitetet supertalang när han kom fram i Öster (den här gamla krönikan av Kvällspostens Mattias Larsson borde ni läsa!) Däremot vårdade han inte sin begåvning särskilt väl och i IFK Göteborg blev han i efterhand mest känd för att ha somnat i omklädningsrummet. Även de första säsongerna i Helsingborg var tveksamma, men det senaste året gjorde han nitton poäng från innermittfältet och var – i alla fall enligt Sportbladets Superettanexpert Göran Bolin – hela seriens bästa spelare. Spetsegenskaperna har 24-åringen under alla omständigheter. Efter att Andreas Granqvist kommit hem till Helsingborg och de fyllt på med ytterligare namnkunniga spelare (hur har de råd??) hävdade mittfältaren Mohammed Abubakari att de var Sveriges bästa lag. Uttalandet drog ner skratt, med rätta får man väl säga, men när Abubakari i samma andetag hävdade att Bojanic hade Sveriges bästa passningsfot var han något på spåret. För den där högerfoten är verkligen något extra – det smäller bara till! – liksom tekniken och passningsblicken. Däremot är jag inte säker på hur Bojanic klarar Bajens aggressiva presspel, han är ingen N’Golo Kanté precis.

Det var också intressant att höra hur Jansson och tränarteamet hade utvärderat året. De tyckte att de genomgående hade varit “Sveriges bästa lag mellan straffområdena” i form av bollinnehav och kontroll på matchbilden, men att det brustit i de båda boxarna. Där kommer Bojanic in i bilden, tanken är att han ska hjälpa till att slå ut låga försvar. För i utvärderingen handlade en hel del om just låga försvar. Hammarby spelade charmant anfallsfotboll under våren när motståndarna inte riktigt var beredda, men fick problem när lagen började sjunka djupt och täppa igen centralt. Hammarby behöver därför bli mer flexibla taktiskt sett. Ett annat misstag som gjordes under året, enligt utvärderingen, var att Hammarby fortsatte med den inslagna taktiken för länge.
– Vi höll fast vid startelvan istället för att lufta spelare som var i form. Vi ska titta mer på formen och anpassa spelarvalen efter motståndarna, sa Jansson.

Att Hammarby ska fortsätta attackera och föra matcherna är det i alla fall inget snack om. Hela ledarteamet kommer köra på (en mininyhet: Hammarby ska anställa en koordinator som ska jobba nära Jansson och chefsscouten Mikael Hjelmberg) och den övergripande strategin kommer inte att förändras – det är full fart framåt som gäller. Och om man försöker stoppa in Pa Dibba och Darijan Bojanic i elvan blir det ju faktiskt ännu offensivare. Det är en påfallande modig strategi, lätt att sympatisera med. I år blev Bajen som sagt halvt sönderlästa till sist, och emellanåt straffades naiviteten, men i perioder var spelet rent bländande. Nu slutade det med en retlig fjärdeplats men att Hammarby skulle ta 58 poäng lär ingen ha räknat med. Inte heller att de skulle spela ut så många av sina motståndare.

Någon Europaplats blev det emellertid inte. Samtidigt har Hammarby en hyfsad chans att få känna på EL-kval redan i år, för det är långtifrån otänkbart att AIK, Norrköping, Malmö eller Hammarby vinner cupen i vår. Men enligt vad jag förstår kommer budgeten för vårtruppen att vara anpassad efter ett Europafritt år, vilket är klokt. Någon vild satsningen lär det inte bli, men Bajen har å andra sidan tryckt på hårt under tre transferfönster i rad.

Annons

Försäljningar då? Jansson berättade att det rörde på sig runt Björn Paulsen och Neto Borges. Just nu finns det inga konkreta bud “men intresset är definitivt konkret”:
– Det har inte bara varit spekulationer i media, så mycket kan jag säga. Och du känner mig, vore det bara spekulationer skulle jag säga det.

Här har Hammarby chansen att göra två fina affärer. Paulsen vill Jansson säkert sälja i vinter eftersom kontraktet går ut efter nästa säsong och ersättare finns i truppen. Neto Borges kommer däremot stanna så länge det inte kommer ett riktigt fett bud. I vårt samtal underströk Jansson att Neto trivs bra och inte har någon stress att komma iväg. Min gissning: om Neto gör en bra vår säljs han under sommaren.

Vi hann också prata en del om Nikola Djurdjic och Vladimir Rodic men där är väl det mesta redan sagt. Jansson tyckte att de hade betett sig dumt och naivt och berättade att klubben hade haft ett ordentligt snack med de båda. Någon vidare bestraffning är det inte tal om. 2019 kommer Djurdjic förmodligen blir lika viktig som han var 2018, framförallt genom sitt unika presspel, medan det är upp till bevis för Rodic. Enligt klubben har det hela tiden varit fokus på 2019 men han tog en startplats nästan direkt, och med det i beaktning bör man kunna ställa högre krav, i alla fall om Hammarby ska ut i Europa.

Mer då?
 Ett samarbete med IK Frej är på gång. På förhand verkar det riktigt intressant, men det får jag skriva mer om en annan gång. 8000 tecken sillyanalys får räcka för stunden.