Månsson: Årets bästa spelare i Stockholm – här är mina elvor

BLOGG. Vilka spelare var bäst i Stockholm 2019? Här kommer facit!

Annons

I fjol platsade inte en enda blårandig spelare i årets 08-elva.

Då lyfte jag fram sex AIK:are och fem bajare, men det är faktiskt bara två av dem som har stannat kvar i den åtråvärda skaran även 2019. Efter viss vånda valde jag Per Karlsson framför Jacob Une Larsson medan Nikola Djurdjic var lika självskriven som i fjol. I övrigt är det nio nya spelare där Djurgårdens guldsäsong sätter ett väntat avtryck.

5 DIF, 4 Bajen, 2 AIK blev det medan “b-laget” – man måste ju ha ett sådant också – var så jämnt fördelat som det kunde bli.

Här är årets lag enligt en gammal hederlig, föreningsdemokratisk 4-4-2-uppställning:

Målvakt: Tommi Vaiho, Djurgården
Ja, vilken saga. Bara att Vaiho skulle blir förstemålvakt kändes osannolikt inför säsongen. Nu är han svensk mästare, en av hjältarna, och mitt val i årets lag. Vaiho gjorde en del avancerade räddningar under året, men det som stack ut var jämnheten och avsaknaden av misstag.

Högerback: Simon Sandberg, Hammarby
Det finns många beståndsdelar i Hammarbys avancerade offensiv. Den framskjutne, löpstarke högerbacken är en av dem, och den rollen passar Simon Sandberg perfekt. 25-åringen spelade för en gångs skull snudd på samtliga matcher och tog nya steg i utvecklingen. Sju assist under året.

Mittback: Per Karlsson, AIK
Per Karlsson fick pris som Allsvenskans bäste försvarare 2018 och tog en plats i landslaget i våras. Hans prestationer har hamnat en aning skymundan av AIK:s halvknackiga år, men totalt sett gjorde Karlsson en nästan lika bra säsong som i fjol. Utan Pertans ledarroll i backlinjen hade AIK förmodligen droppat ytterligare ned jämfört med i fjol.

Mittback: Marcus Danielson, Djurgården
Danielson är förstås självskriven. I fjol platsade han inte – jag tog med honom i b-laget – men nu var han det första namnet som jag skrev ned efter en rakt igenom sensationell säsong. Allsvenskans bäste försvarare i år och högaktuell för EM nästa sommar.

Vänsterback: Elliot Käck, Djurgården
Också ett lätt val. Dels för att konkurrensen är relativt svag till vänster, dels för att Käck spelade sin livs fotboll under året som gick. Kim och Tolles fotboll passar den spelskicklige ytterbacken som handsken. Lika viktig som speluppbyggare som löpstark kantkrigare.

Högermittfältare: Sebastian Larsson, AIK
Att Sebastian Larsson håller sin landslagsplats är ingen slump, för 34-åringen tycks inte ha tappat alls sedan glansdagarna i Premier League. Eller så har han kompenserat sina uppkomna brister med nya egenskaper. Hur som helst gjorde Seb en inget annat än en briljant allsvensk säsong där han i match efter match överglänste både med- och motspelare.

Innermittfältare: Jeppe Andersen, Hammarby
Det var långt ifrån självklart att välja Jeppe före parhästen Darijan Bojanic, för båda Bajens innermittfältare spelare på högsta allsvenska nivå. Jeppe såg till att det inte märktes så mycket att Junior var skadad större delen av säsongen, och var lika bra i duellerna som i de kreativa delarna under hela året. Att Hammarby har ett långt kontrakt med dansken är guld värt.

Innermittfältare: Fredrik Ulvestad, Djurgården
Ulvestad var bra redan i fjol men tog ett stort kliv ett i år. Framför var hösten urstark där norrmannen ständigt var bland de bästa. Vi räknar med att Ulven – som har slagit sig in i Lagerbäcks landslag – är högvilt på marknaden i vinter.

Vänstermittfältare: Muamer Tankovic, Hammarby
Snart bär det av Italien för Mujo vilket känns som en logisk konsekvens av succésäsongen som slutade med 21 poäng, 14+7, och en plats i landslagstruppen. Därför blir det också en plats i den här elvan, trots skarp konkurrens från Alexander Kacaniklic och Jonathan Ring.

Anfallare: Nikola Djurdjic, Hammarby
Lika oberäknelig som Djurdjic är utanför planen, lika pålitlig är han på den samma. 33-åringen är seriens bäste presspelare och en av de mest effektiva med bollen. Med 13+8 slutade han tvåa i poängligan, endast slagen av spelaren ovanför. Hammarbys MVP i mina ögon.

Anfallare: Mohamed Buya Turay, Djurgården
Buya avslutade året med att trampa på ett spirituellt föremål utplacerad av någon som vill förstöra hans karriär. Men innan den svarta magin drabbade anfallaren blev han allsvensk skyttekung. Buya var värdefull hela säsongen med sin löpkapacitet och mot slutet av året, när det gällde som mest, klev han fram som en matchvinnartyp. 15 mål räckte till skytteligasegern.

B-laget:

Målvakt: Oscar Linnér, AIK
Högerback: Aslak Fonn Witry, Djurgården
Mittback: Mads Fenger, Hammarby
Mittback: Jacob Une Larsson, Djurgården
Vänsterback: Karol Mets, AIK
Högermittfältare: Alexander Kacaniklic, Hammarby
Innermittfältare: Jesper Karlström, Djurgården
Innermittfältare: Darijan Bojanic, Hammarby
Vänstermittfältare: Jonathan Ring, Djurgården
Anfallare: Tarik Elyounoussi, AIK
Anfallare: Henok Goitom, AIK

Synpunkter? Ni hittar mig på sociala medier!

LÄS MER. Årets spelare i Stockholm 2018 – här är Oskar Månssons val