Jens T Andersson om att stänga Norra stå: ”En protest från oss”

AIK tar ett drastiskt beslut inför returen mot Sheriff Tiraspol på Friends arena.
Hela Norra stå stängs för att protestera mot polisens neddragningar.
– Vi vänder oss mot inkonsekvensen, säger AIK:s klubbdirektör Jens T Andersson till Fotboll Sthlm.

Annons

AIK spelar en viktig match på torsdag då Sheriff Tiraspol kommer till Solna. Med 2-1 i ryggen från bortamötet i Moldavien har AIK en stor chans att gå till playoff i Europa League där en gruppspelsplats och stora pengar står på spel.

Men hemmaspelarna kommer inte att ha Norra stås stöd i ryggen. Efter att polisen har valt att begränsa sektionens kapacitet till max 2750 person (jämfört med 4000 som är den vanliga kapaciteten i år) har AIK beslutat att stänga ner Norra stå helt.
– Vi vänder oss mot polisens tillståndsenhets inkonsekvens och tillämpning av villkorstrappan. De sänker oss till en nivå som vi inte har varit på tidigare. Innan har det varit 500 personers avdrag när det har varit ordningsstörningar, men nu var det 1250 i ett nafs, säger klubbdirektören Jens T Andersson till Fotboll Sthlm och fortsätter:
– När vi går tillbaka till tillståndsenheten och frågar om motiv får vi oerhört svaga argument enligt min uppfattning.
Hur låter argumenten?
– Det handlar ytterst om pyroktekniken (från den förra hemmamatchen i CL-kvalet mot Maribor). Men det är ingen ny fråga i svensk fotboll och tolkningarna blir nya från vecka till vecka. Jag har sagt det tidigare och står för det: den nya tillämpningen är kontraproduktiv och ger inte oss klubbar bästa förutsättningar att ta hand om arrangemanget och säkerheten.
För att det är en ekonomisk fråga?
– Ja, så är det. Det blir större och större neddragningar och högre och högre kostnader. Samtidigt får vi ingen effekt i att pyrotekniken minskar.

Tidigare sa Fredrik Söderberg (biljett- och marknadsansvarig i klubben) att ni har fått muntligt besked om att det handlar om att folk blockerat nödutrymmen. 

– Ja, det hänger ihop med pyrotekniken och att folk stått i trapporna, enligt tillståndsenheten. Men det är samma situation som tidigare. Det kommer inte att stå färre folk i trapporna för att det är än mindre folk på läktaren. Dessutom blir folk förbannade, situationen eskalerar. Vi kommer inte till en bättre lösning för arrangemangen. Det blir en större klyfta mellan polis, arrangör och supportrar.

Att neddragningen har med tumultet som uppstod när supportrar tog sig ner på innerplan och rusade bort mot Maribors klack nekar Jens T Andersson till.
– Nej, polisens tillstånd handlar inte om det. Det är ett Uefa-ärende och vi kommer sannolikt att få ett straff från dem.
Ska man se det här som en protest från AIK?

– Man kan absolut se det som en protest från vår sida.
Vad tror du händer i fortsättningen, och hur ska ni agera?
– Vi får ta det från vecka till vecka. Jag tror att vi kommer att se fler märkliga beslut från polisen under hösten i Allsvenskan, men vi kan inte på förhand diskutera eller spekulera i hur det kommer att bli.
Hur ska ni jobba med pyroteknikfrågan framöver?
– Vi kommer att fortsätta att jobba med den dialog som vi har. Men i takt med neddragningar och villkorstrappan kommer det förmodligen att eldas mer som en protest. Det är därför som det blir kontraproduktivt.
– Nu är alla uppretade istället för att man under sansade former diskuterar hur vi vill ha det i svensk fotboll. Taktiken som har fungerat och gjort arrangemangen bättre och säkrare över tid har polisen helt gått ifrån. Nu har man valt en mer konfrontativ linje. Det kommer inte att fungera.

FOTO: Bildbyrån