Hårda straff väntar AIK efter tumultet: ”Beklaglig situation”

Läktarstöket på Friends arena kommer att rendera i dyra böter för AIK och kommer eventuellt få ytterligare konsekvenser.
Klubben har nu startat en intern utredning.
– Vi behöver naturligtvis se över matcharrangemanget internt, säger Fredrik Söderberg, biljett- och marknadsansvarig i AIK till SVT.

Annons

Det var inför förlängningen mellan AIK och Maribor i CL-kvalet på Friends arena som det blev det blev tumultartat på läktarna. Ett antal hemmasupporters rusade mot Maribors klack sedan en AIK-banderoll stulits av Maribor-anhängare som tagit sig in på en stängd läktarsektion. Tränaren Rikard Norling och lagkaptenen Henok Goitom fick ingripa för att lugna ner stämningen.

AIK har nu inlett en intern utredning för att förstå varför situationen urartade.
– Det är en mycket beklaglig situation där vi internt behöver se över matcharrangemanget. Vi ska påbörja en utredning hur publik kan befinna sig så på innerplanen och hur bortasupportrar kan befinna sig ovanför norra stå trots att det är en sektion som är avstängd för publik, säger Fredrik Söderberg, AIK:s biljett- och marknadschef till SVT.
– Det vi vet är att bortasupportrar befunnit sig på en avstängd läktarsektion. I övrigt så vill jag inte spekulera så mycket i upprinnelser eller skäl. Vi väljer att fokusera på vårt arrangörskap och se hur vi kan förbättra våra rutiner eller hur sådana här situationer kan uppstå.

Nu återstår det att se hur Uefa straffar AIK för det inträffade. Det tändes också bengaler på Norra stå vilket gör att dryga böter väntar. När Malmö FF mötte Chelsea i 16-delsfinalen av Europa League tidigare i år fick MFF 600 000 kronor i böter till följd av pyroteknik.
– Det är match redan i nästa vecka och det är de här matcherna vi fokuserar på nu att kunna genomföra på bästa sätt. Vad Uefa gör är inget vi kan påverka, säger Fredrik Söderberg till Sportbladet.

LÄS MER: Efter superdramat – AIK kan få möta Maribor på nytt

Foto: Bildbyrån