Polisen drar ner på AIK:s kapacitet: ”Finns ingen röd tråd”

AIK får reducerad publikkapacitet inför Europa League-returen mot Sheriff Tiraspol på Friends arena den 15 augusti.
Polisen har beslutat att AIK som mest får ta in 2750 personer på Norra stå.

Annons

Ikväll spelar AIK kvalmatch till Europa League mot Sheriff Tiraspol i Moldavien. Om en vecka är det retur på Friends arena – en match som kommer att få begränsad publikkapacitet. På torsdagskvällen meddelade AIK att de har fått besked från polisen om att kapaciteten på Norra stå kommer att bli 2750 personer.

När Fotboll Sthlm ringer Fredrik Söderberg, biljett- och marknadsansvarig i klubben, säger han att polisens motivering handlar om blockerade säkerhetszoner.
– Jag har fått besked från vår säkerhetsansvariga Henrik Koch som befinner sig i Moldavien. Vi har inte hört så mycket mer om anledningen än att de muntligen har sagt att de sett en tendens till att det är alldeles för mycket folk som står på nödutrymmesplatserna, säger Söderberg.
– Om så är fallet ställer vi oss väldigt frågande till det. Vi undrar vad det är som har hänt mellan AIK-Östersund i mars och AIK-Sheriff i augusti som gör att vi har fått en sådan extrem kapacitetsförändring. Vi förstår inte heller hur det skulle hjälpa oss som arrangör.
Hur stor kapacitet har ni haft tidigare?

– Det har varit olika tillstånd under säsongen, men normalläget har varit 4000. Så nu är det en neddragning på 1250 personer från en dag till en annan. Vi får se hur polisen motiverar det i sin tillståndsskrivelse.
När kommer den?
– Vi kan få den bara någon dag innan match ibland. Men nu kommer vi att trycka på för att få den tidigare, för vi tycker att det här är märkligt.
Djurgården hade hårda diskussioner med polisen inför en hemmamatch där de fått besked om en kraftigt begränsad kapacitet helt. Till sist skippades neddragningen. Kommer ni att göra något liknande?
– Ja, vi kommer inte sitta stilla och acceptera det. Vi måste lyfta våra frågor och driva på för en normal kapacitet. Och det som är en normal kapacitet i år är för övrigt tusen personer färre än mot Sundsvall (i slutet av förra säsongen). Det svänger snabbt!
Men handlar det inte om pyrotekniken? Det brändes mycket bengaler mot Maribor.

– Det kanske det kan göra. Men då får polisen ta upp det i tillståndet. Samtidigt har det varit pyroteknik på de flesta matcherna under säsongen. Det finns ingen konsekvens, det finns ingen röd tråd.
Och det har inget att göra med de som sprang in på planen och bort mot Maribors klack?

– Det har vi inte fått indikationer på, nej. Och det vore märkligt. Kapacitetstillsättningen handlar om att bedöma vad vi som arrangörer är kapabla att hantera. Det finns inget i en sådan händelse som skulle underlättas med mindre kapacitet på Norra stå. Här får man se till vad som hände, och föregick. Det var en flaggstöld som satte igång det hela och det är en typ av problem som vi som arrangör får bygga bort.
Hur påverkar detta biljettförsäljningen?

– Jag vet inte nu, det kom så plötsligt. Det är en märklig situation som vi ställs inför och som vi får hantera.

LÄS MER. Polisens förslag till Djurgården – max 900 personer på ståplats

LÄS MER: Miljoner på spel – så mycket kan AIK tjäna på Europaspelet

Foto: Bildbyrån