Miljoner på spel ikväll – så mycket kan AIK tjäna i Europa League

AIK har säkrat minst 1,2 miljoner euro från sommarens Europakval.
Men då drömmen om Europa League-gruppspel fortfarande lever finns det chans på betydligt större summor.

Annons

Förlusten mot Maribor kostade AIK en potentiell drömpott på i runda slängar 200 miljoner kronor som ett Champions League-gruppspel väntades ge. Men trots den tunga förlängningsförlusten lever fortfarande drömmen om ett europeiskt gruppspel i höst. Med ett sådant kommer också stora prispengar.

Ikväll möter AIK Sheriff Tiraspol på hemmaplan. Chanserna är goda till avancemang efter 2-1 på bortaplan, och redan nu har AIK säkrat 1,2 miljoner euro i prispengar. Oavsett utgång ikväll kan AIK alltså bokföra drygt 12 miljoner svenska kronor på kontot. Om det blir vinst mot FC Sheriff adderas ytterligare 300 000 euro till potten.

I ett eventuellt playoff väntar de skotska mästarna Celtic. Det är i ett sådant dubbelmöte som det verkligen står stora summor på spel. Vinst i playoff ger en plats i Europa League-gruppspelet och därmed 2,96 miljoner euro extra till klubbkassan. Däremot försvinner 260 000 euro från tidigare säkrade pengar då det är ett tröstpris för lagen i mästarspåret som inte tar sig hela vägen till ett gruppspel.

Med andra ord har AIK spelat in 3,9 miljoner euro (42 miljoner kronor) om man lyckas ta sig hela vägen till Europa League-gruppspelet. Väl i gruppspelet tillkommer både rankingpengar och en del av marknadspotten, som enligt Uefaranken på sin höjd handlar om ett par miljoner kronor respektive cirka 5-8 miljoner kronor.

Sist men inte minst finns det också en sportslig väg att säkra prispengar i gruppspelet. En seger ger 570 000 euro medan en oavgjord match ger 190 000 euro. Förlustmatcher ger däremot inget extra klirr i kassan.

Foto: Bildbyrån