Dubaibloggen: Trötta spelare, norskt flås och Sundgrens samtal

BLOGG. På den tredje dagen höjde AIK tempot. Svetten rann, Granli sprang, Rashidi vann.

Annons

Varmt i Dubai. Varmt men inte hett, perfekt för fotboll alltså. För samtidigt som Djurgården spelade årets första träningsmatch på en grusgropig plan på Gran Canaria och Hammarby möttes av regn i Turkiet springer AIK runt på en golfbanemässig matta i sommarvärme.

Jag är inte särskilt förtjust i hur länderna på den arabiska halvön fungerar, det har nog framgått rätt tydligt, men jag ska heller inte låtsas som att jag inte förstår varför träningsanläggningen lockar.

Igår körde AIK på riktigt hårt och spelarna var rejält slutkörda efter ett pass med löpning och olika spelövningar med högt tempo. Omställningsspelet och att avsluta anfall snabbt var två återkommande ingredienser.

Vid sidan av planen körde nyförvärven Obasi och Granli ett yoyo-test (som jag råkade kalla beeptest på Twitter och blev rättmätigt uppläxad) tillsammans med fystränaren Johan Svensson. Tanken var att säkerställa att nytillskotten klarar belastningen som gårdagens pass innebär. Från och med imorgon räknar jag med att duon är med i samtliga övningar. Att Granli har ork råder det i alla fall inga tvivel om. Trion pressade sig hårt till en förutbestämd gräns. Men samtidigt som den vältränade fystränaren och Obasi – som enligt egen utsago är i sitt livs form – sjönk ihop efter testet tog Granli ett par extra vändor. Han ville köra på lite till, helt enkelt.

Jag ska inte dra några långtgående slutsatser av Granlis första dagar, men hittills har han imponerat på mig med fin passningsfot och en grym fysik. Möjligen är han fortsatt är något “mittfältsaktig” i sitt agerande som mittback, men det är mest en lös fråga än så länge.
Jag frågade Granli om konditionen efter testet och då lät han mest förvånad. Men när jag fyllde på med att han knäckte Obasi kom ett litet leende från den hittills tillbakadragne norrmannen.
– Ja, men han är 32, det måste jag ju slå.

Det är ju något med norrmän och kondition. Tarik Elyounoussi såg också stark ut och efteråt kom förklaringen: han har kört stenhårt med längdskidor på fötterna under uppehållet. En intervju om det och en del annat kommer snart på sajten. En gemensam nämnare i snacken som jag har haft hittills är att spelarna känner sig betydligt bättre än vid motsvarande tidpunkt i fjol. Så brukar det visserligen låta på försäsongen men i fallen Ekstrand, Obasi och Elyounoussi finns det goda anledningar att tro på dem.

Transferfönstret är nu stängt. Daniel Sundgren ville gå vidare i karriären och var nära grekiska Aris, men budet var för klent för att AIK skulle acceptera det. Sundgren har hållit en låg profil de här dagarna, och han har haft några “enskilda” samtal med lagkompisar som Panos och Henok, men nu får han finna sig i att ladda om.

Att Norling är nöjd över att Sundgren är kvar går i alla fall inte att ta miste på.

Sundgrens motsats på lägret är Heradi Rashidi som håller låda mest hela tiden. Igår vann han en tät fotbollspingismatch mot Tarik vilket rundades av med ett ärevarv och trippla målgester. På bilden ovan syns en liten spontandans tillsammans med Henok och Tarik framför provspelaren Cletus Nombil som såg förstummad ut. Cletus har varit rätt anonym på planen också. Han är välbyggd och verkar vara bra på att vinna boll, ibland har han sugit åt sig den i dueller utan att se ut att anstränga sig, men han har inte varit särskilt delaktig i spelet av det som jag har sett.

Idag är det en ledig dag för AIK. Imorgon kommer det finska nyförvärvet Saku Ylätupa visa upp sig för första gången, och då kommer vi förstås lägga en del fokus på honom.