Obasi tillbaka i AIK – för tredje gången: ”Jag är i mitt livs form”

DUBAI.
Chinedu Obasi har spelat två gånger i AIK med stor framgång.
Inför den tredje rundan har han hunnit fylla 32, men försäkrar att hans fysiska status är på topp.
Dessutom får han en försäsong på sig den här gången.

Annons

Det är varmt i Dubai. Efter AIK:s pass drar Chinedu Obasi av sig tröjan och sätter sig i skuggan med sina nya och nygamla lagkompisar. Att han är avslappnad i gänget går inte att ta miste på.
– Det känns som att komma hem på ett sätt. Även om det är en del nya spelare är det som att jag aldrig har varit borta, säger han.
– Jag har flugit väldigt mycket på slutet, så jag är fortfarande jetlagged. Men det är väldigt fint att vara här. Jag har ett speciellt band till supportrarna och det är samma tränare och system som senast. Då är det lätt att anpassa sig. Jag är en ny spelare men ändå inte.

Obasi presenterades för en dryg vecka sedan. När nyheten blev officiell fick Obasi lovord från den nygamle anfallspartnern Henok Goitom.
– Vårt samarbete fungerade perfekt. Han är en smart spelare, en lurig spelare, sa Goitom till Fotboll Sthlm.
Obasi ler när jag tar upp citatet.
– Det gör mig glad. Henok är en bra spelare, väldigt smart och teknisk. Jag känner mig hedrad när jag får en sådan komplimang. Det är tränaren som avgör vilka som spelare men det ska bli kul att vara i samma lag som Henok igen.
Har ni en speciell kontakt?
– Ja. Fotboll handlar om energi och ibland ser man på kroppsspråket hur någon ska agera, särskilt när det handlar om en smart spelare. Då läser man honom lätt.
Kommer det naturligt, eller måste ni prata mycket om det?
– Det kommer naturligt. Men det gäller att veta hur tränaren vill spela och AIK hade ett speciellt sätt att spela på i fjol. För mig är det en del nya spelare också, som Tarik, Larsson och Adu. Men det är erfarna spelare som har spelat på hög nivå och då är det enklare att komma in det.
Henok sa också att du passade bättre på naturgräs. Stämmer det?
– Till hundra procent. Jag är väldigt dålig på konstgräs, för jag har ju spelat på gräs hela min karriär. På högre nivå, som i Tyskland, finns inte konstgräs. Det är inte det bästa för kroppen, man får ont… men jag ska inte klaga.
Nej, du måste ju spela på konstgräs även i år?
– Ja, det får vara okej. Men om man tränar på gräs hela tiden och sedan plötsligt byter underlag – det är svårt. Jag talar för mig alltså, jag vet inte vad de andra tycker.

Annons

Obasi inledde 2018 med spel i Bolton för att avsluta säsongen i Elfsborg. På tio allsvenska höstmatcher blev det fyra mål.  Obasi tycker att det var en bra tid i Borås och understryker att han önskar klubben allt gott. Men i slutändan var det ett rätt enkelt val att gå till AIK.
– Jag vill inte prata så mycket om förhandlingarna. Men det gick ganska fort, vi argumenterade inte så mycket eftersom jag ville komma hit. Jag kunde ha stannat i Elfsborg eller gått till andra ligor, men AIK känner jag till.
Vilka andra länder?
– Det vill jag inte säga. Men i vissa länder, som i Turkiet, kan det bli så att man inte får betalt i slutet av månaden. Jag har en familj och kan inte hålla på med sådant. Okej, det är mycket större pengar, men ibland måste man kämpa för dem. AIK är också en sportslig utmaning. Jag kan ligan och nu ska vi kvala till Champions League. Jag mår bra här.
Är glädjen viktig för din fotboll?
– Glädjen? Ja, verkligen. Jag måste vara glad och bekväm för att spela bra, jag är en sådan person. Om det inte är en bra miljö runt laget spelar jag inte bra.
Vad tror du om era chanser i Champions League-kvalet?
– Det är fotboll, allt kan hända. Det är fritt att drömma. Det enda man kan göra är att jobba hårt.

I sommar fyller Obasi 33. Hans kontrakt är ettårigt och längre än så vill han inte planera, säger han. Men han har förberett sig noggrant sedan serien tog slut i november. På frågan om hur hans fysiska status är tvekar han inte.
– Jag är i mitt livs form. Jag kom tillbaka efter uppehållet i bättre form än jag var i slutet av säsongen. Det säger mycket. Det här är första gången som jag kommer till Sverige på försäsongen. Tidigare har jag alltid kämpat för att komma ikapp. Det är inte lätt.
Vad har du jobbat med?
– Först och främst att hålla mig frisk. Jag har byggt upp kroppen steg för steg.
Med tanke hur bra det gick i AIK utan försäsonger, vad kan vi förvänta oss nu?

– Jag vet inte, jag är nyfiken själv!
Obasi skrattar stort.
– Jag gör allt som jag kan. Jag är positiv till det som kommer men jag vill inte lova något. Jag kan sitta här och säga saker som låter arrogant men jag är inte den personen. Det räcker med att säga att jag har en bra känlsa.
Du ska prata på planen?
– Precis. Jag vill inte lova saker i medierna. Jag hoppas på det bästa och förbereder mig för det värsta. Jag tror att det är rätt sätt att tänka. Om supportrarna har förväntningar på mig är det fint, det är en ära att spela inför den, men för mig handlar det om att hjälpa laget. Det enda som jag kan lova är att jag ska göra mitt bästa.