Goitom lyrisk över Obasi-köpet: “Tar oss till nästa nivå”

AIK har värvat tillbaka Chinedu Obasi och om det är åsikterna många.
För Henok Goitom är det solklart: AIK har gjort en toppenrekrytering.

Annons

Henok Goitom har missat den senaste veckans träningar på grund av feber, men idag var AIK:s lagkapten med och körde för fullt i snövimlet på Skytteholm. Han, Tarik Elyounoussi och Stefan Silva var alla uppdelade i olika lag under tvåmålsspelet, men snart ska de göra plats för en ny anfallare. Efter träningen stannade Fotboll Sthlm Goitom för att se vad han tycker om sin nygamle kollega.
Känner du Obasi?
– Ja, jag känner honom väl. Det är en bra rekrytering. Vi som har spelat i AIK och spelat med honom vet om hans kvaliteter. I slutändan handlar det om att hålla honom skadefri. Det finns ingenting nytt att lära honom. Han kan Allsvenskan, han kan AIK. Det är bra, säger Goitom.
Det kom lite som en chock för oss. Var ni beredda på detta?
– Jag kunde se i hans ögon att han inte gillade konstgräset i Borås. Han och jag är ungefär likadana och på konstgräs blir det en helt annan fotboll. Han är bekväm på gräs och är det någonting han är riktigt bekväm i så är det i AIK. Det är bra, vi får honom i rätt tidpunkt, han kan fortfarande peaka. Det här är bra för honom, bra för klubben och bra för oss andra spelare.
Hur kommer anfallet formeras tror du?
– Han har sina spetskvaliteter. Han har finess, han är den som kan göra sin gubbe, göra två gubbar om det så behövs. Det är alltid bra att ha fler spelare i truppen som kan göra någonting på egen hand. Även om vi som lag kan skapa målchanser kommer det behövas att man har lite spetskvaliteter också och det bidrar han med.
Ni har spelat ihop förut, hur tyckte du att det kändes?
– Det fungerade perfekt. Han är en smart spelare, en lurig spelare. Jag gillar när folk är lite luriga, då måste man alltid vara på tårna. Samarbetet fungerade otroligt bra med honom och det kommer fungera bra mellan honom och Tarik. En bra rekrytering helt enkelt. Som sagt, det handlar bara om att han är skadefri. Han kan mycket fotboll, är en bra fotbollsspelare med mycket erfarenhet. Till slut kommer det bara landa i att ha en bra fysik och vara skadefri.

Annons

Ni är framförallt tre som slåss om två platser, hur tror du anfallet kommer formeras?
– Jag har ingen aning. Det kan bli ruljans, Tarik kan komma att spela pocket, jag har ingen aning. Vi har inte börjat gå in på det än. Det visar sig de närmaste veckorna.
Stefanelli försvinner och Obasi kommer in. Hur förändrar det anfallsspelet?
– Det är klart det är skillnad på olika spelare. Nico var mer en djupledsspelare med bra träff på foten när han kommer till bollen. Obasi är mer… jag vill inte kalla det target, för att vara target måste man vara mer stor och tung, men han är en bra target med fötterna och kan göra sin gubbe. Han har andra kvaliteter.
– När man går in i sommaren och ett Champions League-kval så räcker det inte att bara vara bra som lag. I ett lag måste man även ha spetskvaliteter så att det är en bra rekrytering, vi vill ta det till nästa nivå utifrån vad vi gjorde förra året. Man kan gå långt som ett lag, men man måste också få in spetskvalitet för att ta det till nästa nivå.
Tre anfallare i truppen som är över 30. Är det här en kortsiktig CL-satsning tror du?
– Jag vet faktiskt inte, jag har inte tänkt så långt. Man ska inte tänka på ålder. Börjar man tänka på ålder kommer man in i det här att man plötsligt tror att man blir långsam och att man inte klarar av att spela 30 matcher. Man ska gå in i året och ska känna sig så fräsch som möjligt. Jag har inte tänkt på den saken, att vi anfallare är över 30. Isåfall får vi ta in lite yngre spelare i de andra positionerna så har man försäljningspotential där istället.

LÄS MER. Månsson: En smart värvning – Obasi löser ett akut behov

LÄS MER: Silly season-bloggen – allt om 08-lagens övergångar

Foto: Bildbyrån