Dubaibloggen: Norlings glädjevrål och spelarna som stack ut

BLOGG. Sandstormen drog in över Dubai och då kändes det rätt att lämna.

Annons

Att ta 03.40-flighten från Dubai är ingen schlager. Särskilt inte om man ska landa i Istanbul och vidare på ett turkiskt inrikesflyg. Men nu jag i alla fall testat det också, för nu är jag i Belek utanför Antalya där Bajen har sitt läger. Mot slutet av veckan väntar ett riktigt helvetesregn, enligt SMHI.

Om jag ska försöka summera AIK-veckan är intrycken mest positiva vad gäller fotbollen. Eftersom truppen och taktiken till stora delar är den samma som i fjol har Norling lagt tid på att gnugga på sakerna som han vill förbättra. Om vi förenklar något, och om jag har analyserat rätt, är det tre huvudsakliga områden som sticker ut: försvaret ska bli mer flexibelt (backlinjen högre i perioder), spelet med boll ska bli mer effektivt och omställningsspelet ska bli rappare. Det var också saker som Norling var inne på i intervjun som vi gjorde häromdagen.

Att Norling är engagerad går inte att ta miste på, under spelmomenten fungerar han emellanåt lika mycket som en kommentator som en instruktör. Under en övning väggade Sebastian Larsson och Rasmus Lindkvist sig förbi på kanten, och när den senare skickade in ett stenhårt inlägg till öppet mål för Chinedu Obasi vrålade Norling rakt ut.
– FUCK YEAH!
Men så var det också det perfekta “tränarmålet”: metodiskt, vägvinnande och inte minst TYDLIGT. Det var ett “kolla grabbar, det är exakt det här som jag snackar om”-mål. Där krävdes inga videoanalyser.

Annons

Några spelare som har sett pigga ut på träningen:

Daniel Sundgren som har ett jävla spring i benen. Jag kan tänka mig att han har gått igenom en mental process de senaste veckorna med tanke på hur nära det var en grekflytt, men på träningarna ser det mycket övertygande ut. Det är slående hur Sundgren har utvecklats under de senaste säsongerna trots att han inte är någon ungdom längre.

Tarik Elyounoussi som har tränat som en norrman bör under uppehållet: med skidor på fötterna. 30-åringen är i praktslag.

Daniel Granli som också ser mycket vältränad ut. Fin med bollen är han också. Men jag vet att det är lätt att tjusas av spelande mittbackar så där vågar jag inte sätta upp någon prognos än. Risken är, som jag var inne på tidigare, att Granli är något “mittfältsaktig” i sitt försvarsspel.

Christos Gravius som har övertygat på spelövningarna med full koncentration och hängivenhet. Det är ingen tvekan om att 21-åringen vill slå sig in i laget i år. Men det ju rätt tuff konkurrens på mittfältet.

Heradi Rashidi som har en oerhörd energi på och utanför planen. Ingen ser ut att må som bra så Rashidi under det här lägret. Det är dans, skratt och dåliga skämt mest hela tiden. Känslan är att 24-åringen kan ta nya steg under året.

På minuskontot har vi Per Karlsson och Stefan Silva. Pertan, som spelade samtliga matcher i fjol, har kört på från sidan på grund av en liten muskelskada. Där är det nog ingen större fara, Pertan vet man var man har, men Silva är ett frågetecken även på sikt. Han stod över de två sista passen på grund av ”stelhet” vilket man kanske ska dra några större slutsatser av. Men i nuläget är han som bäst nummer två i pocketrollen och nummer fyra som anfallare. Om Nabil Bahoui ansluter är det kanske läge att sälja eller låna ut 28-åringen. Silva är en oerhörd fotbollsbegåvning, det mesta kommer så naturligt för honom, men han behöver steppa upp rejält om han ska fylla en funktion i den här truppen.

Bilal Hussein är en annan spelare som jag är spänd på, men jag har inte fått känslan av att han stärkt sina aktier. Billy har fortsatt mer att lära, konstigt vore annars, och behöver ta för sig mer. Kanske är en ny utlåning till Vasalund rätt val i vår? Det är visserligen på division 1-nivå, men i min värld är regelbunden speltid nästan alltid det bästa alternativet. Grabben är trots allt 18 och om Nabil kommer lär Billy få svårt att slå sig in.

Med de orden lämnar vi Dubai för den här gången. Ett par intervjuer återstår att publicera för oss, men annars dröjer punktmarkeringen tills AIK är tillbaka i Sverige igen. Men då ska vi ligga Nicklas Carlsson-tätt på dem, det lovar jag.