Svensk fotboll mobiliserar – Sef tar över ansvar från förbundet

Säsongen 2019 kantades av en stor konflikt mellan Polis, klubbar och supportrar.
Nu agerar den svenska fotbollsrörelsen.
Från seriestart i år kommer Svensk Elitfotboll ta över en del av säkerhetsarbetet från förbundet, enligt Fotboll Sthlms källor.
Det bildas också en central grupp med allsvenska klubbföreträdare som ska jobba med polis- och säkerhetsfrågorna.

Annons

Igår gick AIK ut med att man presenterat en handlingsplan för att ta itu frågorna kring den så kallade villkorstrappan som väckte hätsk debatt i fjol. Syftet med handlingsplanen är att förbättra dialogen med Polisen samt jobba mer målstyrt med säkerhetsfrågorna.

Idag meddelande Hammarby via sin hemsida att man suttit i möten med AIK och Djurgården där man diskuterat samma ämnen med ett liknande syfte.

”Klubbarna är oerhört angelägna om att undvika den situation som uppstod under 2019 med publikneddragningar med mera. Att få till en samverkan med övriga klubbar och aktörer inom Svensk Fotboll ser Hammarby som en viktig faktor för att få rätsida på problematiken” skriver Hammarby i en kommentar.

Enligt Fotboll Sthlms källor ligger mötena i linje med Sef:s, elitklubbarnas intresseorganisation, nya ansvarsområde. En grupp med ledande klubbföreträdare från allsvenska klubbar, främst vd:ar, kommer att bildas för att tackla säkerhets- och polisfrågorna på ett gemensamt plan.

Sef kommer också att tillsätta match- och säkerhetsdelegater, vilket tidigare har varit förbundets uppgift, uppger våra källor. Däremot kommer det fortsatt att vara SvFF som sköter de flesta av de disciplinära uppgifterna.

När Fotboll Sthlm ringer upp Mats Enquist, generalsekreterare i Sef, vill han inte kommentera våra uppgifter.
– Vi jobbar intensivt med säkerhetsfrågorna, men det som du beskriver får stå för dina uppgiftslämnare, säger han.
Enquist berättar däremot att Sef och förbundet nyligen har haft möten med Polisen.
– Det har varit möten i positiv anda. Vi har träffat Polisens representanter i de här frågorna, vi har återupptagit en dialog som var frånvarande under stora delar av fjolåret. Vi har haft en gemensam bild av vad som varit problemet tidigare och vad som är en väg framåt.


Och det handlar om tillämpningen av villkorstrappan?
– Jag vill inte gå in på detaljer om vad vi har pratat om, men vi har diskuterat om vilka metoder som proportionerliga, vad som ger rätt effekter och vilka som berörs av åtgärderna.

Vad är det viktigaste för Sef?

– Att vi kommer tillbaka till grunderna som vi hade jobbat med under en lång tid förut. I en internationell jämförelse ser vi att utvecklingen är positiv. Publiken ökar och brottsligheten och ordningsstörningarna på arenorna minskar. 2019 hade vi tyvärr ett mycket polariserat klimat. Vi vill att klubbar, supportrar, Sef, förbundet och Polisen ska vara på samma sida.

Och det känner du att ni är på väg mot?
– Så här långt har det gått bra, jag är förhoppningsfull.

Under torsdagen kom ett omdiskuterat utspel från Jesper Molander, verksamhetsutvecklare inom den särskilda polistaktiken, SPT, till Polistidningen. Molander berättade att Polisen utbildade tårgasskyttar och i en intervju med GP utvecklade Molander att tårgas skulle kunna användas för att skingra folksamlingar vid fotbollsmatcher.

Mats Enquist har läst artiklarna och är mycket skeptisk till uttalandet.
– Jag känner inte igen en sådan diskussion överhuvudtaget. Jag förstår inte varför man går ut med en sådan kommentar. Jag hoppas att det inte speglar Polisens syn i ett större perspektiv och jag hoppas innerligt att det aldrig är något som vi behöver se i ett fotbollssammanhang.

Foto: Bildbyrån