Polisen kan börja använda tårgas vid fotbollsmatcher

Till hösten vill Polisen kunna använda tårgas för att skingra folksamlingar vid bland annat fotbollsmatcher.
Ett 30-tal poliser, bland annat i Stockholm ska utbildas till att bli tårgasskyttar.

– Vi har sedan länge identifierat att vi behöver en metod för att agera på längre avstånd mot folksamlingar, säger Jesper Molander, verksamhetsutvecklare inom den särskilda polistaktiken, SPT till Polistidningen.

Annons

Polismyndigheten har köpt in granatpistolen GL 06 som kan användas för att skjuta upp tårgasgranater mot folksamlingar vid kravaller eller upplopp. Jesper Molander säger till GP att det redan till hösten kommer att vara möjligt att använda tårgas vid bland annat fotbollsmatcher.
– Vid både demonstrationer och fotbollsmatcher är det fullt tänkbart att ta ut den här resursen, säger Molander till sajten.

Sofia Bohlin, ordförande i Svenska Fotbollssupporterunionen är oroad över utvecklingen.
– Det här kommer snarare skapa ökad osäkerhet och ökad oro och misstro gentemot myndigheten och detta baserat utifrån utvecklingen med villkorstrappan 2019. Det här bygger inte ett ökat förtroende. Utan att ha satt mig in i det särskilt mycket nu så är det här en sorglig utveckling, säger hon till Expressen.

Polisen har sedan tidigare fått använda sig av tårgas för att skingra folksamlingar vid kravaller eller upplopp. Detta har sällan använts eftersom den praktiska förmågan har saknats, enligt Jesper Molander. Polisen utbildar tårgasskyttar som är tilltänkta att arbeta i de tre storstadsregionerna: Stockholm, Väst och Syd. Tårgas får endast användas av särskilt utbildad personal och efter beslut av en kommenderingchef. Innan dess måste man dessutom göra en så kallad skingringsbefallning så att människor har gott om tid på sig att lämna platsen. 

Jesper Molander säger till Polistidningen att andra metoder som att gå in med hästar, hundar eller fordon innebär större risker för båda parter. Enligt sajten ska fokus ligga på konfliktreducering genom dialog, men om ett evenemang urartar ska polisen kunna ta till skarpare åtgärder.

Enligt Molander är tårgas skonsammare än den OC-sprej som poliserna använder.
– Tårgasen har en mildare effekt. Lämnar du molnet känner du dig mindre ansatt efter bara ett par minuter. OC har en betydligt längre verkanstid, säger han.

Foto: Bildbyrån