Supportrarna och polisen i möte: ”Vi är fullständigt oförstående”

De stora supporterklubbarna för AIK, Djurgården och Hammarby har haft ett möte med polisen för att diskutera den ansträngda situationen inom svensk fotboll.
Men någon lösning på konflikten är inte i sikte, enligt supporterklubbarna.
– Vi är fullständigt oförstående till att man tycker att dessa aggressiva insatser är proportionerliga och berättigade, säger Joel Andersson från Järnkaminerna i ett pressutskick.

Annons

Den stora konflikten mellan fotbollsrörelsen och polisen tycks inte komma närmare en lösning. På onsdagen hölls ett möte där representanter för de stora supporterklubbarna i Stockholm (Allmänna Supporterklubben, Bajen Fans och Järnkaminerna) och Polismyndigheten diskuterade den spända situationen.

Enligt ett gemensamt pressmeddelande från supporterklubbarna var det Mats Norlin, nationell samordnare för idrottsfrågor, som tog initiativet till mötet. Men de båda parterna har inte närmat sig varandra.
– Mats Norlin var självkritisk till Polisens informationsarbete kring villkorstrappan, men där tar det också slut. Trots att man inte konkret kan visa på att strategin bidrar till att minska antalet ordningsstörningar, och att man delar supportrarnas bild av att läget snarare förvärrats de senaste månaderna, så kommer man att fortsätta på den inslagna, vansinniga, vägen, säger Ola Thews, vice ordförande i Allmänna Supporterklubben.

På mötet deltog representanter från Polisens rättsavdelning – som står fast vid sin hårda linje.
– Det var ett tydligt besked Therese Johansson (från Rättsavdelningen) gav oss – om bengaler fortsätter att tändas på svenska fotbollsläktare så kommer man att ta det hela vägen, till fotbollsmatcher utan publik och indragna tillstånd, säger Jonas Karlsson Öhlin, ordförande i Bajen Fans.

Järnkaminernas vice ordförande Joel Andersson ser med oro på polisens strategi.
– Varje steg man tar inom ramen för villkorstrappan skapar ett större avstånd mellan Polisen och fotbollens aktörer och supportrar. Vi är fullständigt oförstående till att man tycker att dessa aggressiva insatser är proportionerliga och berättigade, hur man inte tycks värdera sin relation till de 2,5 miljoner besökare som Allsvenskan och Superettan haft det senaste året, säger Joel Andersson.

Supporterklubbarna understryker att de tror på fortsatt dialog som vägen framåt. De tycker att utvecklingen runt fotbollen i stort var positiv fram till de senaste månaderna.
– Man måste komma ihåg att Sverige fram tills nu har varit ett föregångsland när det kommer till sitt arbete med detta. Så sent som igår tilldelades ENABLE Sverige, som driver dessa frågor tillsammans med fotbollens olika parter, Corporate Engagement Award i London. En seger för den svenska modellen som alltså samtidigt är hotad, säger Ola Thews, Allmänna Supporterklubben.

LÄS MER. Oskar Månsson: Polisens direktiv är vansinniga

LÄS MER. Fotboll Sthlm granskar RF-toppen Lena Sahlin

FOTO: Bildbyrån