Fotboll Sthlm granskar: Fler täta band mellan RF och vaktbolagen

Björn Eriksson är inte ensam i RF-toppen om att ha täta band till säkerhetsbranschen, visar en granskning av Fotboll Sthlm.
RF:s säkerhetsansvariga Lena Sahlin, som har varit delaktig i direktiven om färre poliser och fler vakter, är sambo med Albert Törsleff.
Han är inte bara SHL:s säkerhetschef, han är även vd för ett bevakningsbolag som har anlitats i SHL och Allsvenskan under många år.

TEXT: Oskar Månsson och Simon Pålsson
redaktionen@fotbollsthlm.se

Expressens avslöjande om RF:s ordförande Björn Erikssons dubbla stolar har väckt ilska i Fotbollssverige. Flera klubbrepresentanter, bland andra från de tre stora 08-lagen, har riktat kritik mot Eriksson sedan det framkommit att han varit vaktbolagens främste lobbyist samtidigt som han har varit delaktig i att ta fram polisens nya riktlinjer. Flera supporterorganisationer har krävt hans avgång.

Men Eriksson är inte ensam i RF:s toppskikt om att ha täta band till vaktbolagen, visar en genomgång som Fotboll Sthlm har gjort.

Annons

Sedan oktober 2016, drygt ett år efter att Björn Eriksson tillträdde som ordförande i det högst beslutande organet inom den svenska idrottsrörelsen, har Lena Sahlin haft rollen som säkerhetsansvarig. Detta efter tio år på motsvarande uppdrag inom SHL. Rekryteringen av Lena Sahlin presenterades som ett sätt att växla upp i kampen mot idrottsrelaterad brottslighet, men nu tycks fokus främst ligga på brott och ordningsstörningar i samband med idrottsevenemang.

Det framgår exempelvis på RF:s hemsida under ämnet Idrott och kriminalitet där Lena Sahlin sommaren 2018 skriver en sammanfattning om RF:s arbete. Flest konkreta åtgärder presenteras runt just ordningsstörningar vid evenemang.

I en intervju i RF:s podcast Idrott och Politik bekräftas att Lena Sahlin, tillsammans med bland andra rikspolischefen Anders Thornberg och RF-ordföranden Björn Eriksson, tog fram en överenskommelse mellan RF och Polismyndigheten. Den presenterades i mars 2018. Då hade Björn Eriksson, fortsatt ordförande för lobbyorganisationen Säkerhetsbranschen, och Lena Sahlin fått tillgång till flera högt uppsatta chefer inom rättsväsendet när strategierna arbetades fram. I den efterföljande rapporten betonas bland annat arrangörens ansvar. En framtid där poliser ersatts av vakter stakas ut:

Arrangören ansvarar för att det råder god ordning vid ett idrottsevenemang. (…) Målsättningen, enligt gällande lagstiftning, är att arrangören ska kunna genomföra sitt evenemang utan polisiära resurser.

Våren 2019 har inriktningen blivit tydligare inom svensk fotboll. Polismyndigheten har på ett mer offensivt sätt valt att använda sig av den så kallade villkorstrappan. Det har under våren visat sig i form av tuffare visitationskrav, förbud mot OH-flaggor, publikreducering och hot om tifoförbud. Det senaste direktivet kommer i ett inriktningsbeslut där det framgår att arrangörens vakter bör ingripa på läktare vid ordningsstörningar. Därmed får de privata bevakningsbolagen en allt större roll.

Samtidigt som Björn Eriksson satt på dubbla stolar i RF och i Säkerhetsbranschen när överenskommelsen med Polismyndigheten tog form hade även Lena Sahlin en tät koppling till samma bransch.

Enligt flera källor till Fotboll Sthlm är Lena Sahlin sambo med Albert Törsleff. Båda har skyddade offentliga uppgifter, men våra uppgiftslämnare bekräftar deras relation. Som vd och grundare av bolaget Svensk Evenemangssäkerhet AB har Törsleff i många år levererat ordningsvakter, väktare och publikvärdar till allsvenska fotbollsmatcher och hockeymatcher i SHL. Lena Sahlins dotter jobbar också på företaget.

Inför den allsvenska starten var Lena Sahlin med om att ta fram en instruktionsfilm som skickades ut från RF till landets klubbar. Filmen blev omdiskuterad på grund av att en av intimare visitering förespråkades. Flera klubbar valde att strunta i rekommendationerna då man ansåg dem som olämpliga. Enligt flera uppgiftslämnare till Fotboll Sthlm förekommer personal från Svensk Evenemangssäkerhet i filmen.

När Fotboll Sthlm ringer till Lena Sahlin vill hon inte bemöta några av uppgifterna. På frågan om hon är sambo eller har en relation med Albert Törsleff blir svaret “inga kommentarer” – vilket blir en återkommande formulering.
– Det är ingenting jag kommenterar i media. Det tillhör mitt privatliv, så det är ingenting jag kommenterar, säger hon.

Hur ser du på att han är vd för Svensk Evenemangssäkerhet och du är säkerhetsansvarig på RF?

– Jag har inga kommenterar till det överhuvudtaget.

Ser du en intressekonflikt med tanke på att RF nu, tillsammans med Polisen, förespråkar fler vakter istället för polisiära resurser på matcherna?

– Jag kommer inte att kommentera privata angelägenheter med min yrkesroll överhuvudtaget.

Kan du förstå att man som utomstående ser en intressekonflikt där?
– Jag kommer inte att kommentera de här frågorna överhuvudtaget med dig för det tillhör min privata situation.

Kan du se intressekonflikten med tanke på att din dotter jobbar för samma bolag?
– Det som rör min familj kommer jag inte att kommentera överhuvudtaget.

Enligt personer som har sett den här visitationsfilmen, den som skickade ut inför säsongen, så är det personal från Svensk Evenemangssäkerhet i filmen. Vet du om det stämmer?

– Jag kommenterar inte det överhuvudtaget.

Hela den här situationen med Björn Eriksson då, rollen i RF och att han var ordförande för Säkerhetsbranschen i flera år. Har du någon kommenterar till det?
– Nej, utan det som berör Björn och RF:s angelägenheter får Björn Eriksson svara på.

Kan du förstå att många klubbar – Sef (Svensk Elitfotboll) har ju har varit ute och velat ha en granskning till exempel – ser det olämpliga i det?

– Jag hänvisar till det mötet som Sef, SvFF och RF hade igår. Och de uttalande som har kommit ut efter det.

Du har ingen förståelse för det personligen, att man kan se den intressekonflikten?

– Jag uttalar mig om fakta. Vad jag förstår och vad jag tycker är inte relevant i det här sammanhanget.

Svensk Evenemangssäkerhet AB är ett av cirka 440 medlemsföretag i Säkerhetsbranschen, den organisation som Björn Eriksson tidigare var ordförande för. Numera är Björn Eriksson hedersordförande.

Albert Törsleff och Lena Sahlin har framskjuta roller även inom svensk hockey. Sedan ett par år är Albert Törsleff säkerhetschef för SHL. Han har därmed samma roll som Lena Sahlin hade tidigare. Tack vare sin roll som säkerhetschef tar han också plats i Svenska Ishockeyförbundets säkerhetsutskott, samtidigt som både Albert Törsleff och Lena Sahlin sitter i tävlingsnämnden i samma förbund.

LÄS MER. Polisens nya direktiv: Ingrip på läktarna mot pyroteknik

LÄS MER. Karl-Erik Nilsson stöttar Björn Eriksson: ”Känner inget tvivel”

FOTO: Bildbyrån