Polisen lägger ner matchfixningsgrupp – ansvaret går över till Noa?

Annons

För knappt fem år sedan inrättade Polisen en specialgrupp som skulle jobba mot matchfixning, kriminell infiltration och liknande ärenden i och runt sporten. Arbetet har letts av kriminalkommisarie Fredrik Gårdare – som vi på Fotboll Sthlm intervjuat bland annat om huliganism.

För några veckor sedan meddelade polisen att gruppens, vars namn är AGI, arbete pausats på grund av resursbrist och det akuta läget med gängkriminaliteten i landet. Nu berättar Sportbladet att gruppen upplöses helt inom kort, vilket enligt tidningen väckt stor intern kritik på myndigheten.

Fredrik Gårdare bekräftar att förslaget är på väg igenom.
– Det är inget bra läge att avbryta den här insatsen, men det handlar om prioriteringar. Man mäktar helt enkelt inte med att avsätta resurser för det här, för det är så illa ställt med annan typ av brottslighet, inte minst gängbrottslighet, säger han.

Gårdare vill dock inte bekräfta bilden om intern kritik.
– Jag har ju varit insatsledare för den här typen av specialinsatser i 20 års tid, så för mig personligen är det naturligt att man någon gång gör ett avslut på en särskild insats med särskilda resurser. Vi i Stockholm som har drivit den här insatsen i flera års tid tycker det är tråkigt, men det är som sagt en prioriteringsfråga, säger han.

Nu talar allt enligt Sportbladet för att den nationella operativa avdelningen, Noa, kommer ta över ansvaret. Noas ansvarar redan för säkerhetsfrågor runt idrotten och höll nyligen en omdiskuterad pressträff genom avdelningens chef Stefan Hector.

När Sportbladet frågar om det är rimligt att anta att Noa kommer prioritera andra frågor än de som AGI gjort vill Fredrik Gårdare inte ge något tydligt svar.
– Där har jag ingen åsikt. Det man kan säga är att idrotten har varit en prioriterad fråga under de senaste åren. Vi har varit tio stycken i vår grupp i Stockholm men ändå mäktat med att hjälpa hela landet. Samtliga utsatta har fått stöd av oss direkt, tillsammans med idrottens egna resurser, för de har också blivit bättre på att jobba med problemen, ge stöd, informera och brottsförebygga. Det har varit dynamiska effekter när polisen och idrotten arbetat tillsammans och det är något som måste förvaltas och utvecklas vidare. Idrotten är naturligtvis viktig, säger Fredrik Gårdare.

LÄS MER: Huliganism på kort och lång sikt – så har firmamiljöerna utvecklat sig

LÄS MER. Oskar Månsson: Alternativa fakta på Polisens pressträff