På sikt är trenden oroväckande.
Ur ett kortare perspektiv har pandemin däremot bromsat huliganismen i Stockholm.
– Det har varit väldigt tyst från gängen på slutet, säger kriminalkommissarie Fredrik Gårdare till Fotboll Sthlm.
Hur många huliganer som finns i Sverige är svårt att avgöra då själva definitionsfrågan är komplicerad. Men Fredrik Gårdare, som är ansvarig för en särskild grupp inom polisen som jobbar mot idrottsrelaterad brottslighet, säger att myndigheten 2017 uppskattade att det fanns runt 700 personer i Stockholm som på något sätt kunde kopplas till våldsamma upplopp i samband med fotboll.
Kärntrupperna inom de tre stora firmorna, som anses vara rätt jämna storleksmässigt, är klart färre till antalet än så. När Fotboll Sthlm har pratat med personer med kunskap om huliganismen är uppskattningen att det handlar om 50-60-70 personer ”per klubb” i huvudstaden.
Under det senaste året har det också skett en klar minskning av firmornas aktiviteter.
– Våldet och hoten har minskat. Det har varit färre våldsamma upplopp på matchdagar och hot mot företrädare i föreningarna har minskat under pandemin, säger Fredrik Gårdare.
Om man lyfter blicken bortom covid-19 finns det emellertid en oroväckande trend. Antalet huliganer ökar inte, det är står snarare still eller minskar något, men det är en annan typ av klientel som dominerar firmorna. Tidigare rekryterades killar främst från läktaren, men nu handlar det allt mer om kriminella personer eller folk som helt enkelt gillar att slåss.
– Firmamiljön som fanns från början samlades runt laget som personerna hade ett hjärta för, men det har delvis suddats ut i nya generationer. Det kan vara kampsportskillar eller gängkriminella som inte växt upp med en klubb, och som inte har någon vidare koll på hur föreningen fungerar, men som vill åt huliganmiljön, säger Gårdare.
– Det finns även kopplingar till extremhögern. Vi har till exempel sett firmamedlemmar i Nordiska motståndsrörelsen demonstrationer, personer som både är huliganer och rör sig i vit makt-miljö.
Är det en oroande utveckling?
– Huliganismen hade ingen bra utveckling tidigare heller, men i ett större perspektiv har vi problem med kriminella gäng och det är samma typ av utveckling här.
Enligt Fredrik Gårdare är det viktigaste för polisen och fotbollens representanter att arbeta med att stävja så kallad otillåten påverkan, det vill säga hot, trakasserier eller våldsutövning mot representanter i och runt klubbarna.
– Att firmorna slåss inbördes i något slags samförstånd är kanske inte det största problemet, men om man ger sig på personer inom klubbarna ger man sig på föreningsdemokratin och föreningsfriheten och då behöver vi rikta våra insatser mot det.
Vilken typ av insatser?
– Det kan vara en mängd olika typer av insatser. Vi gör en analys av vilka personer som är drivande och ser på vilka åtgärder som är framgångsrika. Det kan vara direkt lagföring och vi kan vända oss till andra myndigheter. Vi kan arbeta för att försöka få till avhopp och vi kan titta på andra typer av kriminalitet som personerna ägnar sig åt, till exempel narkotika.
Vad har ni sett för effekt av arbetet?
– Flera av gängmedlemmarna har backat undan, så vi sett en effekt.
På senare år har bland annat en julmarknad (i Skatteskrapan) och en supporterturnering (på Kaknäs) stormats så att tredje part har hamnat i kläm. Hur ser du på det?
– Det ser vi väldigt allvarligt på då det kan drabba många. Om det förekommer kommer vi prioritera ärendet. Träffas man ute i en grusgrop eller i en boxningsring är det kanske inte lika allvarligt, även om sjukvården kan bli belastad.
– När det gäller supporterturneringen var vi ute på Kaknäs men vi hade problem med att komma vidare i ärendet. Gärningsmännen var inte kvar och det var svårt att få några uppgifter. Det finns en rädsla för att prata om huliganer, vilket är ett problem.
För tre år sedan fick ni Firman boys samlingsplats Sverigescenen nedstängd. Har det fått någon effekt?
– Det är egentligen något som en forskare borde titta på. Men jag tycker att ju mindre utrymme som de får att uttrycka sina normer och sitt varumärke, desto bättre. Man ska diskutera ämnet, och media ska granska, men det är bra att hemsidan är nere. Möjligen har det givit en effekt på antalet nyrekryteringar. Sverigescenen hade också hängt ut olika personer, och de personerna är nog tacksamma över att sidan har försvunnit.
Vad ser du framför dig när samhället och fotbollen fungerar som vanligt igen?
– Det är nog rimligt att vi får se samma typ av problem med våldsamheter på vissa matcher eller matchdagar och det är troligt att utomstående kommer att drabbas. Men polisen har en särskild insats, och fotbollsklubbarna har blivit bättre i sitt arbete, så vi kommer fortsatt att kämpa mot det.
LÄS MER: Hammarby fördömer attacken på Kaknäs: ”Det räcker nu”