Polisen bekräftar till Fotboll Sthlm: Villkorstrappan gäller fortsatt

Trots att Polisen i våras höll en uppmärksammad pressträff där de förklarade att villkorstrappan skulle slopas gäller fortsatt den kritiserade modellen.
Det bekräftar Polisen i ett mejl till Fotboll Sthlm.

I slutet av mars släppte Polisen en nyhet som togs emot med glädje på många håll i Fotbollssverige. Villkorstrappan skulle skrotas för att ersättas av ett annat arbetssätt runt idrottsevenemangen i landet. I efterhand har många dock ifrågasatt uppriktigheten i budskapet då det visade sig att Polisen jobbade vidare med samma typ av kollektiva bestraffningar när publiken återvände till fotbollsarenorna.

Ett nytt styrdokument som ska komplettera eller ersätta PM 2016:21 – där villkorstrappan beskrivs – har inte tagits fram, trots löften om att så skulle ske skyndsamt. Fotboll Sthlm har sökt Polisen som bara vill svara på mejl, liksom de också har gjort till Dagens Nyheter.

I svaret till Fotboll Sthlm anger myndigheten pandemin som skäl till att man inte har färdigställt arbetet. Vilket dokument som gäller för att beskriva vilken arbetsmetodik som gäller vet vi därför inte, men det senaste ”handlingsstödet” från december 2020 förespråkade en hård och repressiv linje – här läser du mer om det.

Så här svarade polisen Fotboll Sthlm per mejl via sin kommunikationsavdelning.

”Polismyndigheten arbetar med att ta fram ett nytt styrdokument som kommer vara idrottsneutralt, precis som det fortfarande gällande 2016:21 du refererar till är. Tills det nya styrdokumentet är framtaget är det alltså fortfarande det nuvarande som gäller.

Arbetet med att ta fram det nya styrdokumentet har pågått under lång tid men är ännu inte färdigt då Polismyndigheten i perioder behövt omprioritera arbetet på grund av andra frågor kopplat till pandemin.”

LÄS MER. Oskar Månsson: Allt tyder på att Polisen stått för en skamlös bluff