Ljusning i publikfrågan: ”Det är bra att politikerna har lyssnat”

Regeringens nya förslag gläder Svensk Elitfotboll.
Generalsekreteraren Mats Enquist hoppas att 08-klubbarna kan ta emot betydande publik redan i vår.
– Det är bra att politikerna har lyssnat på fotbollen, säger Enquist till Fotboll Sthlm.
Annons

Ett åskådarantal som är anpassat efter respektive arenas förutsättningar och kapacitet istället för en absolut gräns som gäller överallt. Det regeringsförslaget ligger nu ute på remiss, vilket kultur- och idrottsminister Amanda Lind berättade på en presskonferens idag.

Nu är det upp till Folkhälsomyndigheten att ta det slutgiltiga beslutet om vad som ska gälla i vår för exempelvis fotbollsmatcher. Svaret ska komma inom en dryg vecka.
– Vi hoppas att vi inom fotbollen kan vara ett föredöme. Vi har goda resurser till att genomföra säkra arrangemang, säger Sef:s generalsekreterare Mats Enquist.
– Vi hoppas att vi får träffa Folkhälsomyndigheten snart och presentera vårt upplägg. Det är bra att politikerna har lyssnat på fotbollen. Inget är klart, men det är ett steg i rätt riktning.

Enligt Enquist har Svensk Elitfotboll planen klar.
– Det handlar om att utvärdera varje arena och läktare, snudd på omgång för omgång utifrån vilka regler som gäller. Vi har så pass stora resurser att vi kan göra det, vi har en uppsjö av åtgärder redo för att hålla säkra arrangemang.

Tidigare under dagen la Sportbladet ut en lista på hur mycket publik varje enskild arena kan ta emot, baserat på Sef:s uträkningar från i höstas. Enligt den skulle AIK kunna ta emot 12 500 medan Hammarby och Djurgården skulle landa någonstans mellan 7800 och 14 000.

Mats Enquist vill dock inte låsa sig vid något antal.
– Den listan togs fram utifrån restriktionerna som gällde i höstas. Den behöver inte vara aktuell den här gången.


Hur mycket publik kan det bli i Stockholm?

– Ja, det återstår att se. Men vi kan konstatera att det på Friends Arena finns en stor flexibilitet då man kan jobba med 16 olika ingångar, 50 000 platser med social distansering, möjligheter att spärra av, massor av toaletter och så vidare. Den typen av möjligheter har man till exempel inte på Stora Valla.

LÄS MER: Så många säsongskort har 08-klubbarna sålt under vintern