Filmer begärs ut, förhör i veckan – så går den rättsliga processen

Flera polisanmälningar har nu lämnats in efter tumultet på Solna station.

I veckan kommer en utredare på Polisens särskilda utredningar hålla förhör med ”Klara” och andra personer som råkade illa ut.

Annons

Händelsen på Solna station efter derbyt har fått många rubriker i veckan. Ett rättsligt efterspel är nu att vänta.

Advokaten Marcus Lodin från Brottsbyrån gjorde tidigt en JO-anmälan mot Polisen och nu har Lodin även varit behjälplig flera drabbade personer att lämna in polisanmälningar. Klara, 25, som tidigare berättat sin historia för Fotboll Sthlm, är en av målsägarna.
– Jag kan inte närmare gå in på ärendena med hänvisning till sekretess men jag kan bekräfta att det handlar om händelserna på Solna pendeltågsstation där polisens agerande i olika situationer nu har utmynnat i flera polisanmälningar avseende misshandel och tjänstefel, säger Marcus Lodin till Fotboll Sthlm.

Eftersom det är poliser som är anmälda kommer saken utredas av Avdelningen för särskilda utredningar där interna ärenden hanteras.
– Förhör med en utredare på särskilda utredningar är inbokat tisdag och onsdag, så det ser vi som positivt, säger advokaten.

Marcus Lodin berättar att han krävt att polisen ska begära ut filmerna från SL:s övervakningskameror på Solna station.
– Jag har inte fått bekräftat att det har gjorts, men det förutsätter jag. Vi har också begärt ut polisens kroppskameror och handkameror. Man ser på filmerna att minst en person, en civilpolis, filmar förloppet med en handkamera.

Förutom Marcus Lodin har ett stort antal privatpersoner JO-anmält Polisen. Bland annat har Djurgårdens supporterklubb Järnkaminerna lämnat in en anmälan som du kan läsa mer om här.

Polisen vill inte kommentera händelsen, utan hänvisar till pågående utredning.

LÄS MER. Klara, 25, om skräcken på på Solna station: ”Drog ner mig i rulltrappan”