Tankovic om utlandsintresset: ”Har inte hört någonting”

Fotbollslivet leker för Muamer “Mujo” Tankovic.
Men trots storformen i säsongupptakten påstår han att det inte finns några utländska klubbar som rycker i honom.
– Jag måste ha en fruktansvärt dålig agent, säger 24-åringen med ett garv.

Annons

Intervjun på Årsta IP hinner knappt börja innan vi blir avbrutna av Stefan Billborn som sticker ut huvudet från ett omklädningsrum.
– Kan du hjälpa med mig en grej? Jag ska spela in en födelsedagshälsning. De ville ha med dig, ropar tränaren.
– Födelsedag? Inga problem, svarar Mujo.
Ja, det är många som rycker i Muamer Tankovic efter hans fina säsongsöppning. Han tycks ha hittat helt rätt i sin position på västermittfältet där han rör sig inåt banan med stor kreativ frihet. I 3-2-segern senast mot Örebro utnämnde vi på Fotboll Sthlm honom till planens bäste spelare. Efter matchen fick han samma typ av omdömen från C Mores expert Alexander Axén och i podden Ljugarbänken kallade Lasse Nilsson Tankovic för en av seriens bästa spelare. När jag ber 24-åringen sätta ord på känslan just nu ler han.
– Självförtroendet lyser.
Kan du beskriva hur det känns att ständigt kunna glida förbi motståndarna med bollen?
– När man har självförtroendet så vet man att det kommer att sitta: man kommer förbi bara. Det svåra är att fortsätta när det inte riktigt sitter. Då måste man bara fortsätta trots att man misslyckas. Men att glida förbi? Det är underbart!

Det bästa som finns?
– Nej, det bästa som finns är att göra mål. Det finns ingen bättre känsla.
Vad tänker du om Örebro-matchen?
– Jag var förvånad över att vi fick så mycket ytor. Stefan, Jocke och Pablo hade förberett oss på att Örebro skulle ligga kompakt och göra det svårt. Gå ner på fem backar och fyra mittfältare ibland. Men så såg det ju inte alls ut, det var rena rama havet alltså.
En matchbild som passade dig?
– Ja, såklart. Men jag tycker att jag kunde ha gjort de bättre i vissa situationer. Det var en väldigt bra match, men jag vill alltid kunna göra det bättre.
Det såg ut som att ni pressade sönder Örebro?
– Ja, vi gjorde ju det. Resultatet blev 3-2 men vi ska ju vinna med 5-0, vi hade jättemånga lägen. Men så tappade vi fokus på slutet och det håller inte.
Hur gick snacket direkt efteråt?
– Vi var sura, väldigt sura. Det var en massa diskussioner i omklädningsrummet. “Vad håller vi på med?”, liksom. Men efter ett tag så vände det. Vi fick ju tre poäng och spelet var egentligen bra. I slutändan är det det enda som spelar roll.

Annons

Så varför spelar Mujo så bra just nu? När jag ställer frågan tycker han först att det inte är så stor skillnad mot förra året. Framförallt handlar det om att tiden har fått göra sitt, menar han.
– När jag kom hit (sommaren 2017) var jag jätteotränad, jag hade inte spelat på länge och började på noll egentligen. Första halvåret var inte alls bra och jag fick mycket skit. Jag fick höra att jag var dålig och det var jag ju också. Men det var lite som jag hade förväntat mig.
Du snackade ju om SM-guld direkt också, då höjer man ribban?
– Ja, men det fick jag inget skit för. Man kan snacka om SM-guld så länge man presterar. Jag tror att man kan säga nästan vad man vill så länge man presterar och visar hjärta för klubben. Då får man fansen på sin sida.
Men har du inte tränat annorlunda i vinter? Jag tyckte redan på ert träningsläger i Turkiet i att du såg lättare och rappare ut.
– Ja, men lite kanske. Jag körde hårt i december med Jimmy Lidberg och en kompis som heter Alberto. Vi tre körde på ett upplägg. Jag var med landslaget på lägret i januari och ville komma i bra form till det.
Var det tuffa pass?
– Ja, det var det. Så det hjälpte mig. Men det är inte på grund av det som det flyter nu, det är mer att jag har fått spela matcher så länge. Du tränar när du spelar match och man behöver många matcher för att få tempot.

Kontraktet som Mujo har med Hammarby går ut till sommaren 2020. Om Hammarby ska tjäna en bra slant på mittfältaren är det sannolikt i sommar som en försäljning ska ske. Men trots att Mujo glänst på slutet säger han att det inte finns något utländska intresse att tala om. På frågan om vad han vill säga till supportrarna blir svaret att “de inte behöver oroa sig”.
– Jag har inte hört något om en flytt eller något större intresse. Jag är kvar här.
Du har inte hört något alls?
– Nej, ingenting.
Det överraskar mig.
– Gör det?
Ja, med tanke på att du kom hem för att starta om, hur kontraktet ser ut och hur du spelar just nu.
– Jag måste ha en fruktansvärt dålig agent alltså. Han har inte sagt något alls.
Mujo skrattar.
– Fruktansvärd!
Kan du tänka dig att förlänga?
– Vi får se. Jag trivs jättebra här. Men jag har inte gjort någon hemlighet av att jag vill testa nya äventyr. Men om jag ska byta så måste det vara något riktigt bra.
Om vi spolar fram ett antal år i karriär och säger att du har gjort ett gäng fina år i en stor liga. Vill du tillbaka till Sverige då?
– Alltså, det beror på hur mycket pengar som man har på bankontot. I slutet av dagen kollar man på kontot i det läget. Som fotbollsspelare har man en kort karriär. Men om man har gjort några bra säsonger i Europa eller kanske spelat lite i Kina, Dubai, USA eller vad det kan vara så vill jag avsluta i Sverige. Men då vill jag vara säker på pengarna, fattar du?
Du kommer från Norrköping. Är det ändå Hammarby som lockar isåfall?
– Jag kan ju inte lova något. Men om jag ska skulle ha gjort en fantastisk karriär skulle Bajen vara mitt första alternativ i Sverige. Jag hade inga känslor alls för Hammarby när jag kom hit, jag visste inget om klubben. Eller inget… jag visste inte så mycket. Men när man väl kommer hit och spelar blir det extremt starka och stora känslor.
Vad är speciellt med klubben?
– Ja, vad är det egentligen? Allt runtomkring. Stockholm, fansen, trycket på arenan, kraven på oss. Och så är det jävligt bra grabbar i laget. Hade vi inte haft så bra spelare hade det inte varit lika kul. Och vi har grym laganda och stämning.