Stod i klacken under derbyt – ikväll ställs Wickman mot sitt Hammarby

När Hammarby besegrade AIK i söndags stod Oskar Wickman, 25, i den grönvita klacken.
Ikväll ställs han mot Bajen i Svenska Cupen.

Annons

Under onsdagen har det blivit dags för de regerande cupmästarna, Hammarby, att kliva in i årets upplaga av Svenska Cupen. Laget gör det borta mot Hudiksvalls FF som ligger tolva i division 1.

För Oskar Wickman, mittback i hemmalaget, kommer det att bli en speciell match då han själv är en stor Bajensupporter.
– Jag blev medlem i Hammarby IF när jag var tre dagar gammal, så jag har inte haft något val i livet egentligen. Min pappa började ta med mig på fotboll under våren 2001 och jag var även på plats under guldmatchen.
– Det blir jättespeciellt att möta Hammarby idag, det är en del av min identitet i och med att jag följt dem så hårt. Det här är en drömlottning på alla sätt och vis.

I lördags besegrade Hudiksvall sin bottenkonkurrent Täby FK på bortaplan. När resten av truppen åkte hem stannade Wickman kvar i Stockholm för att vara på plats och se Hammarbys derbyvinst mot AIK dagen efter.
– Jag och farsan delar på ett säsongskort för det är svårt när man inte bor i Stockholm. Nu för tiden tar jobb och min egen fotboll mycket av min egna tid.

Du lär ha bättre koll på Hammarby än er tränare. Har han bett dig om råd inför matchen? 
– Ja, vi skämtade om att jag stod högst upp på Norra i söndags och hade en bra överblick för att scouta motståndet. Han har bollat lite med mig vad för spelare som Hammarby kan tänkas ställa upp med.

Oskar Wickman har tidigare spelat i Nyköpings BIS där han ställts mot  allsvenska lag som GIF Sundsvall och Örebro SK i tidigare cupkval. Han menar dock att matchen mot Hammarby blir något annat.
– Jag har fått lite skämt från polarna som undrat hur jag ska ta mig an den här matchen. Men det är klart att man kliver ut för att vinna, det gör man alltid oavsett motstånd.

Blir du besviken om Hammarby vinner ikväll?
– Man blir alltid besviken om man förlorar för egen del, det kan jag inte säga något om. När man väl kliver ut på planen är det inte så att man går runt och tänker på att det här är laget som jag håller på.  Det här blir första gången i mitt liv där jag hoppas att Hammarby inte ska vinna.

Vad tyckte du om Hammarbys insats i helgen?
– Derbyn handlar om att vinna, det var det vi gjorde. Otroligt skönt att vinna ett derby inför fullsatta läktare också, det var ett tag sedan.

I och med segern mot Täby FK har Hudiksvall skaffat sig en liten lucka i tabellen ner till den dramatiska bottenstriden, där bland annat HTFF är indragna.
– Vi är ett starkt kollektiv som hållit ihop försvaret bra med enbart två insläppta på de senaste fem matcherna. Det lär väl bli något liknande i den här matchen, för det är klart att man har ett större fokus på försvarsspelet när man möter ett lag som Bajen.
– Sedan gäller det att hitta en balans mellan att äga boll och att ligga lågt, vi kan inte bara parkera försvaret och låta dem ha allt bollinnehav. Då blir det en lång match.

Wickman medger att kvällens drabbning har en större betydelse för gästerna än för Hudiksvalls FF.
– Det är lite konstigt att säga kanske, men den här matchen är viktigare för Hammarby än för oss. Vi har fortfarande en del kvar att spela för i serien medans det är viktigt för dem att vinna om man vill ut i Europa igen. Vi har inte så mycket att förlora, vi kan bara gå ut och njuta.

Om du får tippa på förhand, vad slutar matchen?
– Vad ska vi säga… 1-1 och vi vinner på straffar.

Och du slår den avgörande straffen?
– Ja, det kan man ju göra också.

Visa detta inlägg på Instagram

Ett inlägg delat av Oskar Wickman (@wickman22)

LÄS MER. ANALYS: Matchen i siffror – därför vann Hammarby mot AIK