Sören Cratz: ”Det är en fest att se Hammarby spela fotboll”

Nu startar Fotboll Sthlms julkalender där vi ringer upp gamla 08-profiler för att höra vad de gör idag.
Först ut: Sören Cratz – tränaren bakom Hammarbys SM-guld 2001.

Annons

Namn: Sören Cratz
Ålder: 71 år
Tränade Hammarby: 1999-2001

Var bor du?

– I Finspång utanför Norrköping.

Familj?

– Jag har en sambo sedan över 40 år sedan. Vi har vuxna barn så det är bara vi två nu. Vi åker på semestrar när det passar.

Vad gör du?

– Jag gör ingenting. Åker och tittar på lite fotboll, men det blir inte så där jättemycket det heller faktiskt. Jag tittar mycket på tv, kanske tre, fyra matcher på en kväll. Annars har jag inget med något lag att göra. Det har jag slutat med.

Vilken roll spelar fotbollen i ditt liv?

– Den spelar en stoll roll naturligtvis. Man är ju så intresserad av det och jag brukar säga det: ”Finns inte fotboll så skulle jag inte ha en tv”. Det är det enda jag tittar på, fotbollsmatcher. Jag tittar mest på Premier League, det tycker jag är roligt.

Vad har du för andra hobbies?

– Att träna min egen kropp. Jag går på gym och håller igång lite. Jag spelar inte golf eller någonting, det har jag klarat mig ifrån.

Annons

Vilket är ditt bästa minne från karriären?

– Det är väl när Karl-Erik Nilsson (domaren i Hammarbys avslutande match mot Örgryte 2001) visar upp två fingrar med bara en minut kvar av matchen. För då har han sagt att: ”Jag sätter upp två och så är det bara en minut kvar”. Och vi leder med 3-2 och vet att guldet är vårt. Det är det bästa minnet naturligtvis.

Vilket är ditt värsta minne?

– 2008 med Norrköping när det inte gick bra och vi åkte ur, det tyckte jag var en jobbig säsong över huvud taget.

Vilket är ditt märkligaste minne?

– Det kan väl vara när vi fick stryk med 5-2 på Råsunda mot AIK 2001. Men när det var en halvtimme kvar kom det upp ett resultat att Sundsvall har slagit Göteborg. Då visste vi att om vi vann på söndagen var vi svenska mästare. Det var den skönaste förlusten. Det kunde man ta med ett litet skratt för man visste att vi har det i våra egna händer på lördag.

Cratz fick pris som årets tränare 2001. Här poserar han med fyra gamla förbundskaptenter: Tommy Svensson, Olle Nordin, Lars “Laban” Arnesson och Georg “Åby” Ericson. Foto: Bildbyrån.

Vem är den bästa spelaren som du har haft?

– Det är svårt att säga när man har haft så många. Men en som jag tyckte var väldigt bra var en back som jag hade i Norrköping. Slobodan Marovic. Han kom från Röda Stjärnan. Han var väldigt, väldigt bra.

Vad tycker du om dagens Hammarby?

– Det är ju en fest att se dem spela fotboll. Jag trodde faktiskt att de skulle ta guldet när det var tre, fyra matcher kvar. Jag trodde inte att de skulle tappa några poäng och jag trodde att Norrköping skulle slå Djurgården i sista matchen. Och efter 19 minuter var jag ganska kaxig för då stod det ju 2-0 till Norrköping. Men det fick jag äta upp sen.

Vad önskar du dig i julklapp?

– När man är i den här åldern får man önska sig hälsa för nära och kära. Det finns inget viktigare.

Foto: Bildbyrån