Oskar Månsson: Kan Hammarby slå målrekordet i år?

BLOGG. Några rader om ett rekord som kan ryka.

Annons

Spelar Hammarby bäst offensiv fotboll i Allsvenskan just nu?

Spelar AIK bäst defensiv fotboll i Allsvenskan just nu?

Subjektiva svar förstås, men för mig är det ganska enkelt: ja och ja.

Men jag tycker mig ha funnit en intressantare frågeställning efter Bajens 6-1-vinst i Eskilstuna: kan Hammarby slå målrekord i år?

Tidernas rekord kan vi visserligen räkna bort direkt. Säsongen 1957/58 gjorde IFK Göteborg 92 mål och säsongen 1928/29 gjorde Helsingborg 89. Sådana siffror går förstås inte att komma upp i – och det är heller inte särskilt mycket att jämföra med. I oktober 1928 gjorde till exempel Helsingborg 13-1 på IFK Eskilstuna och även om Billborns attackattackattack-fotboll resulterar i mycket mål blir det aldrig den typen av resultat nuförtiden.

Annons

Det enda rimliga är istället att jämföra med är serierna mellan 2008 och 2018, för det var först för elva år sedan som 30-matchersformatet infördes. Målrekordet räknat därifrån kommer från det första året då mästarna Kalmar FF, med tre bröder Elm i spetsen, gjorde fenomenala 70 mål. Det är alltså noteringen att slå.

Efter Hammarbys målexplosion på slutet har de kommit upp i 40 mål på 17 omgångar. Med samma snitt skulle de landa på 70,6 mål när serien är slutspelad – rekordet är med andra ord väl inom räckhåll. Det kräver fortsatt leverans förstås, men å andra sidan talar formkurvan hos kreatörer och offensiva spelare som Bojanic, Kacaniklic, Tankovic, Djurdjic och Khalili för att säsongssnittet mycket väl kan öka under sensommaren och hösten.

För AIK då? Inget nytt rekord inom räckhåll. Som vanligt har de släppt in få mål, 11 på 18 matcher, men de lär inte slå sitt egen notering i fjol då de bara kapitulerade sexton gånger på hela året.

LÄS MER. Tankovic: “Vi spelar bäst fotboll i Allsvenskan”

LÄS MER: Full pott till Djurdjic – spelarbetyg efter 6-1-krossen

Foto: Bildbyrån