Oskar Månsson: Jag förstår att Hammarbys spelare är bittra

BLOGG. Några tankar om Hammarbys tapp och domaren Victor Wolf.

Annons

Det var på väg att bli den perfekta bortamatchen för Hammarby.

Inte för att det var en perfekt spelmässig insats, utan för att det var på väg att bli en sådan där seger som Hammarby behöver lära sig att ta.

Alla vet vilken högstanivå Hammarby har, och jag räknar med att de kör över Helsingborg och Sundsvall i de kommande omgångarna, men det som återstår är delvis den här typen av uppgifter. Spel på gräs, i en brunkig match, där spelet inte riktigt flyter och där utmaningarna (till exempel ett oväntat rött kort på målvakten) måste övervinnas.

Hammarby klarade inte det i eftermiddag. Efter reduceringsmålet gick de ner sig helt, blev för låga och passiva, och så kom även kvitteringen. Å andra sidan: reduceringsmålet skulle naturligtvis inte ha godkänts. Straffen som Victor Wolf dömde när Maxwell sprang in i Alexander Kacaniklic var ett av de märkligare besluten som jag har sett i år. Inte för att det var fel – vilket det onekligen var – utan för att Wolf stod perfekt placerad och inte tvekade överhuvudtaget. Det var liksom inget snack: armen riktades mot straffpunkten direkt.

I anfallet efter borde dessutom Kalmars vänsterback Chima Akas ha fått ett andra kort efter att ha dragit ner Kacaniklic. Men inte heller då hade Hammarby domaren med sig, och matchen spelades klart med elva man mot tio istället för tio mot tio, vilket hade ändrat oddsen.

Så jag förstår att det är bittert bland spelare och supportrar just nu. Att det skulle existera en sammansvärjning mot Hammarby som påverkar en match mot Kalmar är förstås lika dumt som det låter, men med fjolåret – då Bajen hade stolpe-ut med de avgörande besluten i de avgörande matcherna – i färskt minne är tålamodet prövat vid det här laget.

Annons

Annars gjorde Hammarby som sagt en ganska bra match totalt sett. Stefan Billborns drag att sätta in Richard Magyar och Mats Solheim i backlinjen föll väl ut, båda var bland de bästa i Hammarby idag. Jag ska inte säga att jag såg den uttagningen komma efter 6-1 mot AFC senast, men så gillar Billborn också att överraska. Oftast tycker jag att han träffar rätt.

Davor Blazevic måste också få ett litet eget kapitel efter den här matchen. För trots att Davor höll nollan i en timme gjorde han en smärre katastrofinsats där han kom fel på ett gäng bollar som räddades upp i sista stund – för det mesta av Mads Fenger – innan hans galna Schumacher light gav rött kort.

Jag vet att Hammarby ledning länge har varit tveksamma till om Davor håller för den här nivån, men att man ändå har varit nöjda på slutet. Dessutom har man väntat in Johan Wiland som nu är i stort sett frisk. Men med tanke på att Wiland, 38, inte bedömdes redo att starta idag och transferfönstret stänger om elva dagar är läget delikat för Jesper Jansson och hans kollegor.

LÄS MER: Hammarby tappade mot Kalmar – spelarbetyg efter 2-2-matchen

Foto: Bildbyrån