Oskar Månsson: Det går åt rätt håll – och så lär det fortsätta

BLOGG. Några tankar om Hammarbys transferarbete i sommar.

Annons

Fönstret är stängt.

Och trupperna är därmed spikade i 08-land. Eller?

Ja, det verkar så, i stora drag. Trots att samtliga tre klubbar är med i toppen för första gången på evigheter finns det få spelare som är aktuella för storförsäljningar.

Inte ens Muamer Tankovic drar till sig det där massiva intresset, trots att han leder både assist- och skytteligan i Allsvenskan vid det här laget. Konkurrensen om de offensiva, friare rollerna är mördande i de större ligorna, och man kan sätta ett frågetecken för “Mujos” defensiva kvaliteter. Samtidigt är det en 24-åring på gränsen till landslaget som vi talar om. Och prislappen bör inte vara alltför hög ur ett internationellt perspektiv, kan man tycka.

Nu finns det istället goda möjligheter för Hammarby för att förlänga kontraktet som går ut sommaren 2020. Om det inte dyker upp ett högintressant och högintresserat lag innan månadens slut tror jag att Bajen lyckas.

Om vi utgår från att så blir fallet ser Hammarbys fönster ut som följande:

In:
Aron Johannsson
Richard Magyar
Hjalmar Ekdal
Gustav Ludwigson (från nästa år)
Loue Bayere Junior (lån med köpoption)
Aziz Ouattara Mohammed (lån med köpoption)

Ut:
Kossounou Odilon
Sander Svendsen
Gianluca Curci
Vidar Örn Kjartansson (lån avslutades)
Jean Carlos de Brito (lån till Frej)

Annons

Om den spektakulära Odilon-försäljningen, som ger Hammarby minst fyra miljoner euro, har det mesta skrivits. Den ger klubben resurser och trygghet på sikt. Att Sander Svendsen lämnade Hammarby för en betydlig blygsammare peng var inte samma bingo – den värvningen slog inte ut alls som man hade hoppats. Men enligt vad jag hört har Hammarby en vidareförsäljningsklausul på 20 procent, eller något mer, som kickar in om Odense säljer norrmannen. Det skulle kunna bli en hyfsad affär trots allt i slutändan. Att Gianluca Curci och Vidar Örn Kjartansson lämnade var väntat. Curci var en korttidslösning under våren och Kjartansson var inte möjlig att behålla av ekonomiska skäl.

In-sidan då? Svårbedömt än så länge, men investeringarna förefaller kloka. Gustav Ludwigson jagades av fler allsvenska klubbar – bland dem Elfsborg och Djurgården – men ville helst till Hammarby som har en dragningskraft som få kan matcha. Den 25-årige offensivspelaren, som kan spela i flera positioner, har en annorlunda profil och ska bli mycket intressant att följa på vägen uppåt i karriären. Det ska även Aron Johannsson bli. Den isländske amerikanen (eller amerikanske islänningen?) bör ha en bra bit till toppformen, men skulle kunna bli en fullträff på sikt.

Även backlinjen är förstärkt där Richard Magyar är ett tryggt och känt alternativ. Hjalmar Ekdal kommer fortsatt att matchas i IK Frej men Hammarby har förhoppningar på den 20-årige mittbacken över tid. De båda ivorianerna har jag än så länge inte sett i träning så där får jag vänta med mina omdömen.

Men som helhet ger jag sommarens transferarbete ett gott betyg. Jesper Jansson och hans kollegor fortsätter att jobba genomtänkt och långsiktigt. Alla värvningar kommer inte att träffa rätt, men jag är övertygad om att Hammarby kommer att utvecklas under de närmaste åren. Det har gått åt rätt håll ett bra tag nu, och så lär det fortsätta.

Foto: Bildbyrån