Djurdjic siktar högt: ”Mitt mål är att vinna guld med Hammarby”

Nikola Djurdjic var med tretton mål och ett uppoffrande presspel en av Allsvenskans stora profiler i fjol.
I år ska han spela bättre, göra fler mål och vinna Allsvenskan med Hammarby.
– Det är mitt mål, säger han till Fotboll Sthlm.

Annons

Det är tung andning på sina håll när Hammarby avslutar sitt träningspass i inomhustältet på Nacka IP. Den assisterande tränaren Joachim Björklund håller i en löpövning där spelarna springer över hela planen innan de joggar tillbaka för att sedan ta fart igen. När övningen har pågått ett tag vädjar Muamer Tankovic skämtsamt till Björklund:
– Men NU är det väl sista rundan?
Nikola Djurdjic är mer fokuserad, och till sist är det han som är allra längst fram på den sista sträckan. Ett tecken på att formen sitter där den ska?
– Nej, för tillfället handlar det mest om det mentala, om huvudet, säger Nikola när passet är avslutat.
Är det viktigt att vinna även sånt här?

– Ja, varför inte? I min ålder är det ganska viktigt. Man måste visa att man håller, säger Nikola med ett leende.
En ny säsong står för dörren. Den förra slutade med en fjärdeplats och besvikelse. Många tyckte ändå att Hammarby gjorde en bra säsong totalt sett men Nikola vill inte ge den godkänt.
– Fyra är inte bra nog. Men vi tänker inte mer på det nu.
Vilket mål ska klubben ha i år?
– Topp tre är målet för klubben. Men för mig är det definitivt titeln. Mitt mål att vinna guld med Hammarby.

Annons

Vad bör ni fokusera på den närmaste tiden?
– Vi har fått tid att ladda om. Nu gäller det att vara redo redan i februari. Vi vill ut i Europa och då måste vi inse att cupen är viktig.
Om du ser tillbaka på din säsong, vilka slutsatser drar du?
– Jag kom igång ganska långsamt eftersom jag kom till Hammarby sent inför säsongen. Totalt sett är jag ganska nöjd, jag hade bra statistik och gjorde några riktigt bra matcher. Jag tappade formen lite i mitten men överlag ska jag vara nöjd. Men den här säsongen vill jag göra fler mål och hjälpa laget att ta fler poäng.
Nikola fortsätter:
– Jag strävar hela tiden efter att bli en bättre spelare. Jag är mer erfaren, mer mogen, och då ska jag kunna vara smartare på planen. Även om jag är 32 och det kanske inte finns så mycket potential kan jag bli bättre på detaljer hela tiden. Jag ser varje träning som en utmaning.
Vad krävs för att du ska bli bättre i år?
– Först och främst att jag är frisk. Det är grunden tillsammans med träningen. Jag ska också jobba hårt med avsluten på träningarna. Och så ska jag tänka på att vara mer inne i boxen där jag gör 99 procent av mina mål. Jag behöver inte vara lika mycket inblandad i speluppbyggnaden som jag var i fjol.
Är det något som du bara kan bestämma dig för: stanna mer i straffområdet?

– Det är inte så lätt som att bara säga det. Det ligger i min natur att vara inblandad i spelet, droppa ner och ut, men laget kommer att klara det även om jag inte går ner så mycket.
Nikola tror också att den fulla försäsongen kommer göra honom gott.
– Det är stor skillnad att vara med grabbarna hela tiden. Jag är en av de mer rutinerade spelarna och ska ta ansvar, jag vill ta hand om de nya spelarna och de som kommer senare. Vi ska ha en ny mentalitet, en vinnarmentalitet, i år i hela laget och jag vill bidra till det.

LÄS MER: Silly season-bloggen – allt om 08-klubbarnas övergångar