Mians första ord efter HTFF-avskedet: ”Det kom som en överraskning”

Efter en tung säsongsinledning valde HTFF i förra veckan att sparka huvudtränaren Janne Mian. 
– Det kom som en överraskning, berättar han för Fotboll Sthlm. 

Annons

Efter fyra poäng på nio matcher var tålamodet slut. I förra veckan meddelade HTFF att man valt att sparka huvudtränaren Janne Mian då resultaten uteblivit.
– Det är alltid tråkigt att det blir som det blir. Det är ett beslut som andra har tagit, inte jag.

Blev du besviken?
– Ja, det är klart. Jag är besviken när vi förlorar matcher också. Sedan tycker jag att laget har en snittålder på 18,4 år. Det är ett talangfullt och bra lag men det gungar åt alla håll och kanter oftast när det är ett sådant ungt lag.

Tycker du att Hammarby tog ett förhastat beslut med tanke på hur lång tid det är kvar av säsongen?
– Nja, jag vet faktiskt inte hur de har tänkt kring det. Jag tror att om vi bara hade haft lite mer rutin så hade vi klarat kontraktet skulle jag tro. Nu har klubben gjort det valet och jag har egentligen inget mer att säga om det. Jag är fortsatt anställd av Hammarby.

Hade ni pratat om din situation innan eller kom beskedet som en chock för dig?
– 
Jag har jobbat med professionell fotboll i 20 år, det är inte så mycket som chockar mig längre. Men det kom som en överraskning, det kan jag väl säga. Det är ett utvecklingsprojekt och jag vet om jag ska behöva bevisa mig som tränare och det jag kan och gjort, därför blev jag förvånad.

Efter beskedet från HTFF har Janne Mian gått på semester och kommer att vara ledig den närmsta månaden. Han har fortsatt kontrakt med Hammarby men vet ännu inte riktigt hur hans roll inför hösten kommer att se ut.
– Jag ska tillbaka in i AB på något sätt, det är där jag har mitt kontrakt. Men jag vet inte exakt i vilken roll utan det kommer vi prata om när det närmar sig.

Hur ser du på HTFF:s fortsättning nu i division 1, tror du att det går att vända på den här säsongen?
– Ja, men man måste göra något på spelarsidan tror jag. Om man tänker på en spelare som Josef Erabi som är född 2003, det är han som ska göra alla mål. Det är kanske inte helt rätt att lägga det på hans axlar. Kanske att man behöver någon central mittback som har lite rutin och kan få spelarna att göra det som tränarna vill.

Mian pekar ut de närmsta tre matcherna mot Sandviken, Täby FK och Karlstad som avgörande för om laget ska kunna klara nytt kontrakt.
– Nu är det ny tränare och det kan det ge den effekt som klubben vill. Han kanske kan ge truppen en känga, men vi får se.

LÄS MER. Ny blytung förlust för jumbon HTFF: ”Sämsta känslan på länge”

LÄS MER. Oskar Månsson: Det vilda firandet kan förändra cupens status