Månsson: Vinnarmentaliteten talar för Hammarby

Tre vackra mål mot Trelleborg gav tre poäng.
Tre kompromisslösa vinnarskallar talar för att det här räcker långt, kanske hela vägen.

Minns ni när Mujo Tankovic presenterades som Bajen-spelare?
Det var den 11 augusti i fjol. Jag minns det eftersom jag var på resturang Kvarnen där Tankovic, Sander Svendsen och Oscar Krusnell visade upp sig för pressen och supportrarna.
Hammarby hade gått över sin värvningsbudget för att få affärerna att gå i lås och truppen började vid det laget att se rätt stark ut. Samtidigt låg Bajen tia i serien och när Tankovic började snacka om att vinna SM-guld gick ett litet sus genom lokalen.
 Jag ska erkänna att jag också drog en aning på smilbanden. Hade Tankovic sagt “Europa inom tre år” hade det också låtit optimistiskt men samtidigt inom någon sorts rimlighetsgräns – en sådan klyscha brukar man komma undan med.

Nu när det gått ett år kan vi konstatera att Tankovic var något på spåren. Efter 3-1-segern mot Trelleborg har Bajen 33 poäng på 15 omgångar vilket är över snittet som brukar krävas för att vinna serien. Nu finns det visserligen svåra konkurrenter – vi återkommer till det – men Bajen har under alla omständigheter ett utmärkt slagläge när halva säsongen är spelad.

På Vångavallen märktes det att det skiljer tretton placeringar mellan lagen. Till en början höll hemmalaget ihop rätt bra på den sega (ickevattnade!) gräsplanen. Å enda sidan kändes det som att matchen “stod och vägde” när Junior skickade in drömskottet till ledningsmål efter 28 minuter. Å andra sidan kändes Hammarby klart tyngre. När Jiloan Hamad, Nikola Djurdjic och Tankovic började kombinera blev det genast farligare än när TFF:s offensiva spelare attackerade även om formtoppade Deniz Hümmet hade några fina aktioner.
Efter Juniors mål var det i alla fall inget snack. I anfallet efter väggspelade Neto Borges – apropå formstarka spelare – med Hamad och hittade till sist in till Djurdjic som med sedvanlig beslutsamhet tryckte in tvåan.

I TOPPSLAG. Neto Borges imponerar med sitt lugn och spelskicklighet. FOTO: BILDBYRÅN

Efter paus gjorde Deniz Hümmet bort en chansstötande Björn Paulsen och satte 1-2, men närmare än så kom inte Trelleborg. Kvarten senare bombade Tankovic upp trean i krysset, fint framspelad av Junes Barny som gjorde ett lovande inhopp. I övrigt hade Hammarby bra koll på händelserna. En liten svaghet i laget under säsongen har varit oförmågan att stänga matcherna, men den här gången var segern aldrig i fara. Nej, det ligger inte i Hammarbys 2018-upplagas natur att bevaka eller spela cyniskt, men med så pass skickliga spelare på plan så brukar det lösa sig ändå.

Vinner Bajen SM-guld?
Tja, de är som sagt med i racet. Som jag ser på toppstriden just nu handlar det om tre lag. Norrköping och Hammarby påminner en del om varandra. Båda har uppenbart starka trupper och god form och “slipper” Europa-spel. Ingen av dem kan matcha till exempel AIK eller Malmö i bredd men eftersom det för deras del bara handlar om femton matcher fram till den 11 november så finns det heller ingen anledning att bygga en jättetrupp, det kan snarare vara kontraproduktivt. Det som talar för Hammarby i kampen mot Norrköping är att jag tycker att de har aningen mer kvalitet på nyckelpositionerna. Å andra sidan har “Peking” ett bättre spelschema då de mött de flesta topplagen på bortaplan än så länge.

AIK är fortsatt favorit, inte bara för att de toppar serien. Truppen är tillräckligt bred för att klara Europakvalande och Allsvenskan på samma gång, även om deras chanser till att vinna serien skulle öka med en sorti från EL-spelet mot Nordsjälland. Det sista är inget råd till Gnaget om att lägga sig på torsdag, det vore förstås korkat, det är bara ett kallt konstaterande om att det är lättare att vinna serien med färre matcher att fokusera på. Hur som helst känns gedigna AIK som laget att slå för den som vill vinna SM-guld.

Djurgården? Östersund? Malmö?
Nej, jag tror faktiskt inte på någon av dem i guldstriden. Om Djurgården ska vara med hela vägen in i kaklet tror jag att de behöver stärka upp och stabilisera på ett par positioner innan fönstret stänger, medan visserligen formstarka Östersund har tappat för mycket kvalitet på slutet. Och Malmö, ja, de är trots allt elva poäng bakom AIK (och eventuellt lika många bakom Bajen).

Nåja, det där är spekulationer och det ska trots allt spelas 15 omgångar till. Men vi kan i alla fall konstatera att Hammarby gjort en strålande första halva av säsongen och att truppen alltjämt hungrar efter mer. Det går inte en omgång utan att de småtjuriga vinnarskallarna Hamad, Djurdjic och Tankovic pratar om SM-guld och att “laget inte fått ut sitt max än” och det tror jag är mer än tomma ord. Huvudanledningen till att Bajen är med i toppen beror på skickliga spelare och en vägvinnande taktik, men mentaliteten som Tankovic gav ett smakprov på den där presskonferensen för ett år sedan lär också vara en ingrediens i framgångsreceptet.