Månsson: Skallningen av Khalili kommer bli en följetong i medierna

BLOGG. En filmning, en skallning, en polisanmälan.
Det fanns mycket att diskutera om efter Dalkurd-Hammarby.

Annons

Just som jag skulle sätta punkt för den här texten om Hammarbys vinst mot Dalkurd ramlade nyheterna från Gävle in. Först skrev Gefle Dagblad att det varit slagsmål efter matchen, kort senare rapporterade Expressen att Smajl Suljevic skallat Imad Khalili blodig och att Hammarby upprättat en polisanmälan.

Sent på kvällen fick jag tag på Jesper Jansson, som då satt i bilen på väg från Gävle för andra gången. Första gången fick han nämligen vända om efter att ha nåtts av nyheterna om tumultet.
– Det jag kan säga är att en av deras spelare har attackerat Imad 45 minuter efter match. Vi har som arbetsgivare gjort en polisanmälan där Imad är målsägare. Vår säkerhetspersonal bedömde att var det solklart rätt att göra, sa Jansson.
Hur var det med Imad?
– Det var en rejäl smäll som han hade fått. Han var mest chockad. Rätt samlad, men chockad. Han hade aldrig upplevt något sådant tidigare, och det har inte jag heller. Att det sker något sådant så lång tid efter färdigspelad match.
Hur illa var skadan?
– Det var ingen liten lavett precis, utan en rejäl smäll. Men mer än så vill jag inte kommentera.
Enligt Jansson var det hetsigt mellan spelarna vid slutsignalen, men annars ville han inte ge fler detaljer. Vad som sker med anmälan återstår att se, liksom hur Dalkurd och förbundet resonerar. Utöver polisanmälan har Hammarby inte valt att agera på något sätt.
I eftermiddag spelar Bajens U21-lag mot Sirius på bortaplan, medan startspelarna mot Dalkurd återhämtar sig med ett lättare fyspass. Eftersom Khalili bara spelade en kvart var han påtänkt för U21-laget men nu är det oklart hur det blir. Däremot kommer inte skadan från smällen att hindra honom, enligt Jansson.

Själv hade jag gärna haft en analys om det som hänt, men eftersom jag inte har alla fakta avvaktar jag med mina utlåtanden. Däremot kan jag inte, i likhet med Jansson, påminna mig om någon liknade händelse. Jag utgår också från att den kommer bli något av en följetong i medierna den närmaste tiden.

Rodic och en masklös Djurdjic firar 2-1-målet. FOTO: BILDBYRÅN

Nåväl. Fotboll. Den här texten skulle faktiskt handla en del om Jesper Jansson ändå, men låt oss först snabbspola matchen i repris.

Hammarby tog tre poäng utan att imponera särskilt mycket. Som så många gånger tidigare blandade Billborns gäng fartfyllda perioder där de kör över motståndarna med att understundom gå ner sig. Tidigare har det ofta berott på att man hamnat fel i sin aggressiva press och därför tappat initiativet men den här gången kändes det mer som att Hammarby tog för lätt på uppgiften. De började visserligen bra, men efter den feldömda straffen som gav 1-0 såg det kollektivt passivt, och en aning bekvämt, ut fram till Dalkurds kvittering. Nu gjorde visserligen Djurdjic 2-1 just före paus på ett Rodic-inlägg men i sin helhet var Hammarbys första halvlek knappt godkänd.
Efter vilan såg det klart bättre ut: tempot och koncentrationen ökade, klasskillnaden mellan lagen blev tydligare. Nu dröjde det till 85:e minuten innan Junes Barny, fint framspelad av Khalili, utökade ledningen men det kändes hela tiden som en tidsfråga innan det skulle smälla till bakom Sixten Mohlin. Att Alex DeJohn – matchens huvudperson med två mål och “syndare” vid den feldömda straffen – reducerade på övertid skapade lite spänning, men faktiskt bara lite.

3-2 till slut, alltså, vilket innebär att den fantastiska säsongen fortsätter.
I helgen bloggade jag om att AIK:s prognos pekar på 71 poäng, vilket skulle vara tidernas högsta notering. Men faktum är att Hammarby också har rekordet inom räckhåll. Det bästa säsongen av ett lag med nuvarande struktur är Malmö 2010 med 67 poäng, medan Hammarbys med vidhållen poängtakt landar på 68. Nu får man ta uträkningarna för vad de är – och det enda som spelar roll i slutändan är förstås tabellplaceringen – men det sätter prestationen hittills i perspektiv.

Vilket för mig till Jesper Jansson. Sedan han anslöt förra våren har han tillsammans med resten av den sportsliga organisationen byggt om truppen totalt. Och som de har gjort det! Om vi håller oss till vårens nyförvärv är det idel fullträffar, förutom Erkan Zengin som kom på ett korttidskontrakt och blev skadad omgående. På förhand kändes egentligen ingen av Neto Borges, Simon Sandberg, David Fällman och Nikola Djurdjic som alldeles självklara succér, men efter två tredjedelar av säsongen sorterar jag in samtliga i den kategorin. På sommaren kom Junes Barny som en mångsidig truppspelare och det verkar som att Vladimir Rodic kommer ge ett lyft direkt, även om han främst är sedd som ett långsiktigt tillskott.

Given startspelare: Simon Sandberg. FOTO: BILDBYRÅN

Jag ska erkänna att jag blev en smula överraskad när Hammarby valde att lägga stora pengar på Rodic eftersom jag inte var överdrivet imponerad av honom när han spelade i Malmö för två-tre år sedan. I mina ögon var han okej, men inte så mycket mer. Samtidigt visste jag att Jansson har bra koll på den danska spelarmarknaden sedan sin tid som scoutingchef i FC Köpenhamn. Att MFF gjorde ett seriöst försök att köpa tillbaka Rodic indikerar också på att han utvecklats åt rätt håll, för Daniel Andersson har för det mesta fin fingertoppskänsla.

I debuten mot Norrköping gjorde Rodic en blek insats, men i cupen mot Carlstad United i förra veckan gav han en försmak av det som vi fick se ikväll. Inte nog med att han hela tiden var farlig och slog inlägget till Djurdjics 2-1-mål, han jobbade stenhårt i båda riktningarna och visade prov på sin speciella glöd och ettrighet: ben och mun gick i ett under 90 minuter. Att han dök sig till en straff är kanske inget som jag sätter på pluskontot (för rättvisans skull ska det sägas att det faktiskt var en liiiten kontakt med Alex DeJohn) men som helhet var han en av planens främsta.

Så vad drar vi för slutsatser av den här omgången? Vad gäller toppstriden intet nytt: AIK vann, Hammarby vann, Norrköping vann. Om Hammarby drar det längsta strået är ungefär lika troligt som för en vecka sedan – det vill säga ganska – men att truppen håller råder det inga tvivel om vid det här laget.