Månsson: Den stora Bajen-FAQ:en – jag intervjuar mig själv

BLOGG. Intervju med mig själv, 18 september 2018:

Bör man vara orolig som Hammarbysupporter?
– Nej. Inte det minsta egentligen. Hammarby har som klubb aldrig mått bättre. Ekonomin är i balans, truppen är fin, organisationen är professionell och de gamla risiga barackerna på Årsta är snart utbytta mot ett tjusigt klubbhus. Utveckligen på senare år är otrolig.
Men nu pratar vi om tabellen. Bör man vara orolig?
– Ja. Förlust i derbyt innebär inte bara att guldet med all sannolikhet är kört. Även Europaplatsen – som man ju nästan tagit för given ett tag – är isåfall i fara.

Så varför svarade du inte bara ja från början?
– För att ingen hade räknat med Bajen som serietvåa efter 21 omgångar. Man bör utgå därifrån, trots allt. Det finns egentligen inget att förlora, även om Djurdjic och några andra snackat om guld i tio omgångar. Jag tycker att man borde vara mer nervös än orolig som Bajensupporter.

Annons

Hur orolig bör man vara över 1-1 mot Sirius?

– Den frågan har jag funderat på hela förmiddagen. Å ena sidan kom Sirius från 0-5 mot MFF och 0-4 mot Sundsvall, å andra sidan gjorde de sin bästa match på länge. Hammarby var ganska dåliga i första halvlek men ganska bra i andra. Även om kvitteringen kom i 80:e minuten ska Sirius vara nöja med en pinne, för bollen studsade runt deras straffområde mest hela tiden. Det gav kanske inte så många lägen som Hasse Backe med emfas skulle ha beskrivit som hundraprocentiga men i kategorin halvchanser slog Hammarby förmodligen nytt årsbästa. Men det kom alltid ett ben, huvud eller något annat i vägen.
Långt svar. Vad kom du egentligen fram till?
– Hammarby borde ha vunnit sett till chanserna, men det är under alla omständigheter svagt att kryssa på Studenternas där Sirius bara tagit en trepoängare i år. Så… halvorolig?
Bör man vara orolig över ineffektiviteten?
– Ja, lite grann. Det vore förstås guld värt om inhoppare som Svendsen och Khalili varit inne i ett stim, men nu är det inte så. I går levererade inte de andra tunga offensiva namnen heller.
Bör man vara orolig för Hamad?
– Lite grann, där med. Han har inte spelat dåligt på slutet, men han är inte nära formen från i våras då han var seriens bästa spelare.
Bör man vara orolig för Djurdjic som bara gjort ett mål på de senaste sex matcherna?

– Nej, han är fortsatt inblandad i mycket, och är en anfallstyp som inte är så målberoende, om du förstår vad jag menar.
Nej?

– Nikos spel bygger inte på att han gör mål, utan på en helhet, och så länge de andra bitarna – press, mottagningar, närkampsspel – sitter så behöver man inte oroa sig. Han kommer dessutom fortsatt till chanser.
Bör man vara orolig för hans näsa?
– Who needs a nose anyway?

Orolig eller ej? FOTO: BILDBYRÅN

Bör man vara orolig för missnöjet som Hamad, Tankovic och Rodic visade när de blev utbytta?
– Det tror jag inte. Jag gillade Billborns sätt att hantera frågan genom att säga att han helt enkelt inte bryr sig om de spontana reaktionerna. Det bör snarare finnas en energi att hämta från ilskan, för alla ville uppenbarligen vara kvar på planen till varje pris för att avgöra matchen. Jag tror också att det är tillräckligt högt i tak i Hammarby för att man ska kunna hantera den typen av känslor.
Bör man vara orolig för att du inte har tillräcklig insyn för att bedöma den senaste frågan?

– Ja, jo. Det är egentligen bara en gissning.
Bör man vara orolig över att Billborns byten var desperata?
– Nej, jag tycker snarare att de var genomtänka. Hammarby forcerade med ett inläggsspel och då anpassade de taktiken efter det. Det skapade ju ett rejält tryck också.
Bör man vara orolig för att Hammarby är sönderlästa?
– Bra fråga. I våras överraskade Bajen många med sin höga press och centrala överbelastning. Nu när motståndarna har lärt sig det har det blivit ett mer inläggsbaserat spel vilket inte varit lika effektivt. Men jag tycker att både Simon Sandberg och Neto Borges kommer upp fint gång på gång vilket borde ge bättre utdelning framöver. Men då gäller det att fler spelare är hänsynslösa i boxen.
Bör man vara orolig för att AIK läst sönder Hammarby?
– Det kan man vara. Men å andra sidan vet Hammarby exakt hur AIK spelar också. Det finns en stor risk för att det blir ett låst derby, precis som i våras.
Bör man vara orolig för ett antiklimax?

– Ur derbysynpunkt?

Ja, som upplevelse. Som spektakel!
– Spektakel… ? Nej då. Det spelar egentligen roll hur spelet ser ut när det kommer 49 000 åskådare. På förhand är det väl det hetaste derbyt på… jag vet inte ens. Håren på armarna reser sig bara man tänker på det.
Men du, det är ändå en titelfajt som vi pratar om. Om man som bajare vill ha guld som man en gång har haft – bör man vara orolig?

– Ja, jag försökte ju säga det i början. Framförallt eftersom AIK, Malmö och Norrköping har klart högre poängsnitt efter Hammarbys sensationella start i våras. Hoppet lever, men man ska inte överskatta Bajens chanser att gå hela vägen.