Kindlund: ”Zlatan gillar Hammarby – det är lätt att göra det”

Zlatan Ibrahimovic har köpt in sig i Hammarby.
Nu berättar vd:n Henrik Kindlund för Fotboll Sthlm om spelet bakom den spektakulära och oväntade affären.
– Vi visste inte vad det handlade om när vi åkte till Los Angeles, säger Kindlund.

Annons

Nyheten slog ner som en bomb. Zlatan Ibrahimovic har köpt hälften av AEG Swedens aktier, vilket innebär att den för tillfället klubblöse 38-åringen nu äger nästan en fjärdedel av Hammarby.
– Det som känns speciellt med Hammarby är att klubben växer hela tiden. Det är klubben som har störst potential att bli störst i Skandinavien, kommenterade Zlatan nyheten för Sportbladet.

I samma intervju berättar Zlatan att han har följt den allsvenska avslutningen intensivt och att affären varit på gång ett bra tag. Men för Hammarbys ledning kom nyheten oväntat. Vd:n Henrik Kindlund, ordföranden Richard von Yxkull och sportchefen Jesper Jansson åkte för några dagar sedan till Los Angeles för att träffa AEG och LA Galaxy (som ägs av AEG).
– Vi skulle hit för att prata om samarbetet med deras sportsliga organisation och lite andra saker. Men vi tänkte på förhand att de nog hade något större att berätta, säger Henrik Kindlund när Fotboll Sthlm når honom på telefon.
Men ni visste inte vad det gällde?
– Nej. Det handlar nog om kontroll över kommunikationen, man vill inte att för många människor ska känna till vad det handlar om. Vi vet inte hur länge som det har varit klart med AEG, men en liten tid. Det är vi helt fine med.
– Vi visste inte vad det handlade om när vi åkte, men vi hade lite olika spekulationer där ett spår var åt det här hållet. Sedan fick vi nyheten igår, tisdag – eller i måndags svensk tid. Vi har träffat Zlatan två gånger för att diskutera vad det här innebär.
Har något sånt här varit på gång tidigare?

– Nja. Genom åren har vi blivit kontaktade av ganska många aktörer som har varit intresserade av att köpa in sig i Hammarby. De har säkert också kontaktat AEG, men det har inte varit aktuellt förrän nu.
Hade Hammarby möjlighet att matcha Zlatans bud och köpa tillbaka aktierna?

– Det har inte varit aktuellt. AEG:s innehav ligger i AEG Sweden som tidigare haft andra tillgångar och verksamheter men vars enda existens idag är som AEG:s ägarbolag i Hammarby. Så Zlatan har inte köpt in sig direkt i Hammarby. Han har köpt en större andel av AEG:s ägarbolag.
Så ni hade inte så mycket att säga till om?

– Nej. Så får de göra. Men det är helt okej för oss.
Vad innebär det här ekonomiskt för Hammarby?
– I dagsläget påverkar det inte ur ett ägarperspektiv. Vi kommer inte göra en nyemission och få in kapital den vägen, eller något liknande. Sedan får vi se vad det innebär i biljettintäkter, sponsorkontrakt och så vidare. Men framförallt på sponsorsidan lär intresset för Hammarby öka.

Annons

Henrik Kindlund berättar att Zlatan Ibrahimovic kommer att ha en representant i Hammarbys bolagsstyrelse – som består av åtta personer. Zlatan kommer alltså inte själv sitta på en av stolarna.
– Han kommer att fortsätta att spela fotboll, först och främst. Han kommer inte vara i Stockholm förrän han avslutar karriären och det är väl ingen som vet när det blir. Vi håller kontakten, träffas när han i Stockholm och tar det därifrån.
Hur var mötena med Zlatan?

– Avslappnade och positiva. Han var glad, vi var glada. Jag vet inte om du känner honom men han är väldigt väl insatt, han har verkligen gjort sin hemläxa. Han kan alla spelare, kan alla tränare och har bra koll på säsongen som har gått. Det är en fotbollskille, han är smart, det känns som att han vet precis vad han har gett sig in på. Så vi pratade om säsongen som har gått, nästa års satsning, tränarna, akademin, säsongskortsförsäljning och vad han kommer att göra för oss.
Vad det något särskilt som fastnade?
– Han har ett jäkla stort engagemang för ungdomsfotbollen, akademin och att få fram egna spelare.
Vad tänker du kring hans bakgrund i Malmö FF och er rivalitet med dem?

– Vi lägger inga synpunkter vid det överhuvudtaget. Zlatan tycker att Hammarby är ett intressant projekt och vill vara med och bidra till vår framgång. Jag ser ingen anledning att uttala mig om Malmö i det här läget. Det får vara något mellan Zlatan och Malmö.
Men kan du förstå förvåningen även i Hammarbyled?
– Det är klart. Det här är stort. Stort för Hammarby, stort för Allsvenskan och svensk fotboll att han engagerar sig på det här sättet i en enskild klubb. Han har sin bakgrund i Malmö och det är klart att det sticker ut. Men Zlatan gillar Hammarby, det är lätt att göra det.
Han har sagt att han ska bo i Stockholm efter karriären. Är det också en faktor?
– Ja, det är vad han har sagt. Han vill ha en daglig kontakt med fotbollen när han slutar spela och då var en lösning med Hammarby det som var roligaste, mesta attraktivt och låg närmast till hands för honom.
Henrik Kindlund avslutar samtalet med att understryka att Hammarby inte kommer att ändra sin övergripande strategi.
– Vi har en långsiktig plan som vi fortsätter på. Den ändras inte av det här. Men i bästa fall kan det förstärka vårt arbete och se till att utvecklingen går ännu snabbare. Det känns otroligt kul och spännande.

Foto: Fotboll Sthlm/Hammarby Fotboll