Få Stockholmare i Bajens derbytrupp: ”Finns både för- och nackdelar”

I AIK vimlar det av 08:or i a-truppen.
I Hammarby är det glesare.
I helgens derby kan startelvan bestå enbart av spelare från andra delar av landet och världen.

Annons

Hammarby har många unga förmågor från Stockholm, framförallt i talanglaget, men a-truppen består utöver importerna mestadels av spelare från andra delar av landet.

I de inledande omgångarna i cupen har Hammarby använt sig av två spelare från Stockholm, medan AIK har haft elva 08:or i spel.

När det grönvita laget tränade under onsdagen skadade sig dessutom talangen Mayckel Lahdo, vilket gör att Oliver Dovin kan bli den enda spelaren från huvudstaden i Hammarbys matchtrupp.

Fotboll Sthlm tog efter träningen ett snack med huvudtränaren Stefan Billborn.

Saknar du spelare från Stockholm i laget?
– Nej. Det finns både för- och nackdelar med att ha Stockholmare i laget. Det är klart att för den egna identiteten är det jättebra att ha egna spelare. Ska man se det positiva med att spelare inte är från Stockholm är att de knyter an med varandra väldigt bra och umgås utanför fotbollen. Det gör att vi får en bra lagsammanhållning och blir duktiga på att ta hand om varandra.

Billborn menar att sammanhållningen märks varje gång det kommer in ett nyförvärv som inte har någon historik till staden.
– Spelarna fångas upp direkt av de övriga och det blir väldigt familjärt då ingen har någon släkt eller vänner här i stan. Sedan är det klart att det är bra om man kan få lite lokal förankring och det tror jag att vi kommer att få också. 

I helgen riskerar det alltså att bli en startelva helt utan Stockholmare?
– Ja, så är det nog. Oliver kan dock stå, sedan finns det nog inga fler i laget.

Förutom Mayckel Lahdo kommer Aimar Sher, Darijan Bojanic och Dennis Widgren att missa derbyt mot AIK. Däremot räknar Stefan Billborn med att Gustav Ludwigson och Mohanad Jeahze är tillbaka efter att ha missat matchen mot Oskarshamn.
– Vi har ställt över spelare med lite skavanker tidigare, till exempel Gustav och Mohanad i helgen. De båda kommer att vara tillgängliga nu, så skadeläget inför söndagen kommer att vara bra.

Även nyförvärvet David Accam är aktuell för spel, men 90 minuter är inte särskilt sannolikt.
– Medicinskt sett ser han jättebra, men innan träningen idag gjorde han ett konditionstest och där har han lite kvar att önska. Samtidigt är det så att även fast cupen börjat är det försäsong och jag tror att det kan vara bra att ge honom några minuter.
– Det finns en risk att han får pingislunga, att han gör två rusher och sedan blir det ingenting av inhoppet. Det kan dock vara värt att investera det i honom inför framtiden.

LÄS MER: Talangerna tar över – Fotboll Sthlm rankar AIK:s, DIF:s och Bajens största löften