”Det vi var 2019 har knappt Real Madrid och Barcelona”

2020 blev inte den säsong Hammarbyfansen hoppades på.
Stefan Billborn tror fortfarande att klubben kan göra något bra av året.
– Det blir ett problem om allt utom guld är en total besvikelse, säger tränaren till Fotboll Sthlm.

Hammarby har vunnit åtta matcher i Allsvenskan 2020. Efter krysset mot Djurgården innan landslagsuppehållet ligger man med en match mer spelad på samma poäng som rivalerna. Stefan Billborn är missnöjd med säsongen men tycker att laget har fått för mycket kritik.
– Jag tycker att det har varit enormt mycket fokus på att vi har varit katastrof. Vi har samma poäng som Djurgården som blev mästare förra året. Jag har inte hört tillnärmelsevis samma klagomål på deras position.
– Hammarby har ett guld på över 100 år. Malmö har inte lyckats vinna guld på tre år, AIK har två guld på 2000-talet. Helt plötsligt är det katastrof när vi inte vinner guld, det blir liksom en tidningsanka. Våra ambitioner för året var väldigt högt ställda och jag tycker att vi ska ha det så. Att man har en uttalad målsättning att vilja vara med i toppen och vilja vinna är viktigt för Hammarby som klubb. Men det blir ett problem om allt utom guld blir en total besvikelse. Då kanske man ska se sig i spegeln och vara realistisk.

Resultaten under 2020 har blandat och gett och laget missade dessutom chansen att gå till ett gruppspel i Europa. Stefan Billborn tror däremot att avslutningen kan vara gynnsam för Bajen.
När man tror att vi ska vara på gång sjunker vi ihop. Sen är det också för dåligt, vi känner själva det. Det är otroligt att vi är tre poäng från Europaplatsen med tanke på hur risiga vi har varit, det är helt otroligt.
– Det som talar för oss nu är att våra resultat när vi haft en vecka mellan matcherna faktiskt är ganska bra. Nu är det en vecka mellan matcherna hela vägen in i kaklet. Det kommer nog tala för oss. För att jag är övertygad om att det har varit mentalt nedbrytande när vår spelstil inte burit frukt första timmen i matcherna och vi har fått ett mål i baken. Vi har inte klarat av att hålla uppe det varken kvalitativt eller mentalt. Det känns som att vi orkar göra det när vi har en vecka mellan matcherna. Vi gör inte det när det bara är två dagar mellan.

Då kanske det blir Bajen 2019 under avslutningen?
– Det vet jag inte. Vi har ju inte samma lag som 2019 och det flow vi var inne i då var helt enormt. Vi hade 15-1-1 på de sista 17 matcherna. Och det var klang och jubel när Norrköping hade sju…
– Det vi var 2019 har knappt Real Madrid och Barcelona. Att man har de förväntningarna kanske inte är så realistiskt.

På söndag tar man emot Mjällby på Tele2 arena och en seger skulle göra att laget närmar sig toppen. Häcken på andraplats ligger fem poäng före Bajen och det skiljer bara en seger mellan laget och en Europaplats.
– Jag har en bra känsla inför den matchen och en bra känsla inför avslutningen som helhet. Det känns så i gruppen också. Vi har bättre träningar, bra harmoni, vi känns positiva, känns starka. Det vi skulle behöva är lite medrull. Att vi vinner matcher och att vi skulle behöva känna att vi får en skjuts. Då tror jag att vi kan komma ur startblocken ordentligt.

Foto: Bildbyrån

LÄS MER: Oskar Månsson: Ska en stängd liga rädda klubbarna?

LÄS MER: Henrik Kindlund: ”Polisen är det största hotet mot fotbollen”

Annons